ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το επικίνδυνο «Κλεμανσώ» φτάνει στην Ελλάδα;

Το «Κλεμανσώ» στη ναυτική βάση της Τουλόν, στη Γαλλία, το 1993
Το «Κλεμανσώ» στη ναυτική βάση της Τουλόν, στη Γαλλία, το 1993
«Ανοιχτό» παραμένει το ενδεχόμενο το παροπλισμένο πρώην γαλλικό αεροπλανοφόρο «Κλεμανσώ» να αφιχθεί στην Ελλάδα εντός των ημερών! Πρόκειται για ένα πλοίο άκρως επικίνδυνο όχι μόνο για το περιβάλλον της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Μεσογείου, καθώς μεταφέρει χιλιάδες τόνους τοξικών αποβλήτων και είναι επιστρωμένο από χιλιάδες τόνους αμιάντου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλοίο αυτό που ανήκε στο γαλλικό πολεμικό ναυτικό από το 1957 έως το 1997, πρόκειται να έρθει για να «απαλλαγεί» από τα βλαβερά υλικά του στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη! Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη στάση της, φροντίζει να εντείνει τα ερωτήματα. Συγκεκριμένα, χτες, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Πασχαλίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες δήλωσε πως: «Εχω να πω ότι δεν υπάρχει τέτοιο αίτημα προς την ελληνική πλευρά», όμως συμπλήρωσε με νόημα: «Θα προτιμούσα και να μην υπάρξει τέτοιο αίτημα».

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρνείται να ξεκαθαρίσει τη θέση της, αν θα δεχτεί ή όχι - δίνοντας την εντύπωση ότι προετοιμάζει το έδαφος - το «Κλεμανσώ», όταν εξαιτίας ακριβώς της επικινδυνότητας του πλοίου η γαλλική κυβέρνηση στην οποία ανήκε το έδιωξε! Το ίδιο έπραξε και η Ισπανία μετά από τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων.

Το πλοίο αυτό έχει πουληθεί από τη γαλλική κυβέρνηση σε ισπανική εταιρία, η οποία με τη σειρά της θέλει να το «καθαρίσει» και στη συνέχεια να το πουλήσει ως παλιοσίδερα στην Ινδία. Μέχρι την περασμένη Παρασκευή το πλοίο βρισκόταν ρυμουλκούμενο στο λιμάνι Αγκούστα της Ιταλίας με πλώρη σύμφωνα με τις πληροφορίες την Ελλάδα, όμως το εμπόδισαν οι άσχημες καιρικές συνθήκες. Χτες, από το υπουργείο δε δινόταν καμία πληροφορία σχετικά με το πού βρίσκεται το πλοίο, με το αιτιολογικό ότι για να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες για τον εντοπισμό του θα πρέπει να υπάρχει κάποιος λόγος, όπως ατύχημα... ή γενικά κάποιο πρόβλημα.

ΔΙΑΜΑΧΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ - ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ
Σημάδια οριστικής ρήξης

Ενα βήμα πριν την οριστική ρήξη φαίνεται πως βρίσκονται Εκκλησία της Ελλάδος και Οικουμενικό Πατριαρχείο. Με χτεσινή ανακοίνωση, που εκδόθηκε σε απάντηση της προχτεσινής τοποθέτησης Χριστόδουλου στη Σύνοδο της Ιεραρχίας, το Πατριαρχείο κάνει λόγο για «κανονική εκτροπή και μείζονα κρίσιν στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών», που θα προκληθεί διά της «εμμέσου πλην σαφούς αμφισβητήσεως υπό του Μακαριοτάτου της κανονικότητας της Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξης». Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά από ομόφωνη συνοδική απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η άποψη του Μακαριοτάτου ότι η Πατριαρχική και Συνοδική Πράξις 1928 επί ουδενός Ιερού Κανόνος ερείδεται θέτει υπό αμφισβήτηση διά πρώτην φορά την κανονικότητα του υφιστάμενου εν Ελλάδι εκκλησιαστικού καθεστώτος, το οποίο στηρίζεται και επί της εν λόγω Πράξεως, και δι' αυτού του τρόπου, παρά τας περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, προετοιμάζει το έδαφος διά καθεστωτικάς μεταβολάς υποστηριχθείσας, άλλωστε, εντόνως υπό τινών Ιεραρχών κατά τας συνεδρίας της Ιεραρχίας».

Υπενθυμίζεται ότι το σημείο της προχτεσινής εισήγησης του αρχιεπισκόπου στη Σύνοδο της Ιεραρχίας, γι' αυτό το θέμα, αναφέρει ότι «η Συνοδική και Πατριαρχική Πράξις του 1928, πέραν του ότι επί ουδενός Ιερού Κανόνος ερείδεται, δεν εγένετο δεκτή καθ' άπασαν αυτής την έκταση ούτε από την Ελληνική Πολιτεία, ούτε από την Εκκλησία της Ελλάδος». Ακόμα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην ανακοίνωσή του καλεί «κάθε καλής πίστεως άνθρωπο να κρίνη ποίαι αι αληθείς προθέσεις εκάστου και ποιος πυροδοτεί την παρούσαν κρίσιν, ο οποίος και θα φέρει ακεραίαν την ευθύνη διά τας οιασδήποτε λίαν σοβαράς συνεπείας».

Στην Ιεραρχία

Συνεχίστηκε χτες η έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας, με την προαναγγελθείσα εισήγηση του μητροπολίτη Φιλίππων, Προκόπιου, με θέμα τον πέμπτο όρο της Πράξης του 1928. Από την εισήγηση προκύπτει - σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ιεραρχίας - η πρόταση υποβολής προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο του καταλόγου των προς αρχιερατείαν εκλογίμων για έγκριση. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεραρχίας, μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την πρωτοβουλία συνάντησης μητροπολιτών και λαϊκών με τον Πατριάρχη, επανέλαβε το άτυπο της πρωτοβουλίας, δηλαδή ότι δεν εκπροσωπούσαν θεσμικό όργανο, την Ιεραρχία ή τη Σύνοδο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαππας, μιλώντας για το θέμα ανέφερε ότι υπάρχει και το Αυτοκέφαλο και μια ιδιαίτερη σχέση με το Πατριαρχείο. «Πιστεύουμε, συνέχισε, ότι μπορεί η Εκκλησία, μέσα από το διάλογο, να βρει το δικό της δρόμο».

ΒΙΣΤΟΝΙΔΑ
Διεκδικεί 30.000 στρέμματα η Μονή Βατοπεδίου!

Μαύρες σημαίες σήκωσαν οι κάτοικοι των χωριών της περιοχής

Μαύρες σημαίες έχουν αναρτηθεί στα χωριά της περιοχής Βιστονίδας, καθώς οι κάτοικοι διαμαρτύρονται γιατί η Μονή Βατοπεδίου με αγωγή της θέλει να τους διώξει από τη γη που καλλιεργούν. H Μονή διεκδικεί από το δημόσιο συνολικά 30.000 στρέμματα στους Νομούς Ξάνθης και Ροδόπης. Η αγωγή άρχισε να εκδικάζεται χτες το απόγευμα σε δικαστήριο της Κομοτηνής. Οι μοναχοί ισχυρίζονται ότι το τεράστιο αυτό τσιφλίκι παραχωρήθηκε το 1080 από τον τότε αυτοκράτορα του Βυζαντίου.

Τοπικοί φορείς μιλούν για «αναχρονιστικές διεκδικήσεις» και «αρπαγή των δημοσίων εκτάσεων» από τη Μονή. Οι επίσημες θέσεις των τοπικών κομματικών φορέων, ανάμεσα τους και το ΚΚΕ, που πρώτο πήρε θέση υπέρ των καλλιεργητών της περιοχής, διευρύνουν το μέτωπο κατά του Βατοπεδίου, ενισχύοντας την προσπάθεια που καταβάλλεται τον τελευταίο καιρό από πλευράς Νομαρχίας να απομακρυνθεί οριστικά το ενδεχόμενο νομικής κατοχύρωσης της εμφανιζόμενης ως «Βατοπεδινής ιδιοκτησίας».

Κάτοικοι και φορείς καταγγέλλουν την κυβέρνηση, γιατί, αγνοώντας την τοπική κοινωνία, παραχωρεί μεγάλες εκτάσεις του δημοσίου, αλλά και την ίδια τη λιμνοθάλασσα. Ακόμη και η τοπική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ ζητάει από τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών να προχωρήσει άμεσα στην ανάκληση όλων των αποφάσεων και διοικητικών πράξεων που ενισχύουν τις διεκδικήσεις της Μονής. Σημειώνεται ότι η Νομαρχία Ξάνθης έχει προβεί από ημερών με κατάθεση δικογράφων στο αίτημα να συμπεριληφθεί ως διάδικος (πλην του Δημοσίου) στην υπόθεση. Το αίτημα της Νομαρχίας να αναβληθεί η εκδίκαση της υπόθεσης μέχρι ότου εκδοθεί το Γενάρη η δικαστική απόφαση με την οποία ορίζεται κι αυτή διάδικος, απερρίφθη χτες από το δικαστήριο της Κομοτηνής.

Νέο πόρισμα για την υπόθεση Σταθέα

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα το πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), σύμφωνα με το οποίο κρίνεται σωστή η απόφαση της εκλιπούσας αναπληρώτριας προϊσταμένης της Κτηματικής Υπηρεσίας Ανατολικής Αττικής Ρ. Σταθέα, να ανακαλέσει την απόφαση κατεδάφισης των αυθαίρετων παρεμβάσεων ιδιοκτησίας του Εμμ. Δαμίρη.

Σύμφωνα με το πόρισμα, ορθά δεν εκτελέστηκε το συγκεκριμένο πρωτόκολλο κατεδάφισης, γιατί «δεν εξεδώθη ορθώς εφόσον υπήρχε τελεσίδικη δικαστική απόφαση αντιθέτου περιεχομένου η οποία εξακολουθούσε να ισχύει» και κρίνει «ορθή και αιτιολογημένη» την απόφαση ανάκλησης της Ρ. Σταθέα.

Το ίδιο πόρισμα επιβεβαιώνει την πολυνομία και τις αντιφάσεις του νομοθετικού πλαισίου που επιτρέπουν την αυθαιρεσία. Μάλιστα, στο πόρισμα παρατίθενται όλα τα έγγραφα και αποφάσεις που έλαβε υπόψη το ΣΕΕΔΔ για να καταλήξει στην απόφασή του. Υπογραμμίζει ακόμα τις επισημάνσεις της Ρ. Σταθέα για τη δυσλειτουργία της υπηρεσίας της, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και του φόρτου εργασίας.

Τέλος, στο πόρισμα προτείνεται ο επαναπροσδιορισμός της οριογραμμής του αιγιαλού στη συγκεκριμένη περιοχή που βρίσκεται η ιδιοκτησία του Εμμ. Δαμίρη.

Καταργείται το προνόμιο της ΑΤΕ

Παράνομα κρίθηκαν κάποια από τα προνόμια που έδινε ο νόμος 4332/1929 στην Αγροτική Τράπεζα στις συναλλαγές της με τους αγρότες. Το Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου δικαίωσε αγρότη στην αντιδικία που είχε με την ΑΤΕ, όταν η τελευταία του κοινοποίησε κατασχετήρια επιταγή εναντίον του για ποσά, στα οποία περιλαμβάνονταν και πανωτόκια. Η δικαστική απόφαση κρίνει αντισυνταγματικά τα προνόμια που παραχωρήθηκαν στην ΑΤΕ με το νόμο 4332/1929, τότε που η οικονομία της χώρας αντιμετώπιζε τεράστια προβλήματα.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε μεταξύ άλλων ότι είναι αντισυνταγματική η σχετική διάταξη του νόμου που δεν επιτρέπει στον αγρότη, όταν απειλείται η περιουσία του, να ζητήσει αναστολή του πλειστηριασμού, μέσω της δικαστικής οδού, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση της ΑΤΕ. Ακόμα, ότι δεν μπορούν να ισχύσουν περιορισμοί στη δικαστική προστασία, όπως ότι η ανακοπή κατά της αναγκαστικής εκτέλεσης πρέπει να γίνει εντός πέντε ημερών, ενώ το νόμιμο είναι εντός 15 ημερών από την κοινοποίηση της κατασχετήριας έκθεσης. Επίσης, κρίθηκε ότι τα προνόμια της ΑΤΕ δεν ισχύουν πλέον και έχουν καταργηθεί με το νόμο 2076/1992. Τέλος, στην απόφαση αναφέρεται ότι οι δανειστικές συμβάσεις που έχουν συναφθεί μετά το 1991 με την ΑΤΕ ως ανώνυμη εταιρία «ουδέν προνόμιο δικονομικό ή ουσιαστικό εκ του νόμου ισχύει υπέρ της ΑΤΕ».

Με επιτυχία έγινε χτες η 24ωρη παναττική απεργία και η 3ωρη πανελλαδική στάση εργασίας των διπλωματούχων μηχανικών του Δημοσίου, που διεκδικούν εδώ και μήνες υπεσχημένα και συμφωνημένα από την κυβέρνηση μισθολογικά και θεσμικά τους αιτήματα. Ματαιώθηκαν δημοπρασίες μεγάλων και μικρών έργων σε όλη τη χώρα, συνολικού προϋπολογισμού 186,68 εκατ. ευρώ.

Κηδεύεται σήμερα στα Λεχαινά ο δημοσιογράφος Σπύρος Γουσέτης, που έχασε τη μάχη για τη ζωή μετά από πολύμηνη ασθένεια. Ο Σπ. Γουσέτης εργάστηκε σε αρκετές εφημερίδες και περιοδικά, ενώ ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση και ως εκπρόσωπος των δημοσιογράφων στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ