Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΙΣΤΟΝΙΔΑ
Διεκδικεί 30.000 στρέμματα η Μονή Βατοπεδίου!

Μαύρες σημαίες σήκωσαν οι κάτοικοι των χωριών της περιοχής

Μαύρες σημαίες έχουν αναρτηθεί στα χωριά της περιοχής Βιστονίδας, καθώς οι κάτοικοι διαμαρτύρονται γιατί η Μονή Βατοπεδίου με αγωγή της θέλει να τους διώξει από τη γη που καλλιεργούν. H Μονή διεκδικεί από το δημόσιο συνολικά 30.000 στρέμματα στους Νομούς Ξάνθης και Ροδόπης. Η αγωγή άρχισε να εκδικάζεται χτες το απόγευμα σε δικαστήριο της Κομοτηνής. Οι μοναχοί ισχυρίζονται ότι το τεράστιο αυτό τσιφλίκι παραχωρήθηκε το 1080 από τον τότε αυτοκράτορα του Βυζαντίου.

Τοπικοί φορείς μιλούν για «αναχρονιστικές διεκδικήσεις» και «αρπαγή των δημοσίων εκτάσεων» από τη Μονή. Οι επίσημες θέσεις των τοπικών κομματικών φορέων, ανάμεσα τους και το ΚΚΕ, που πρώτο πήρε θέση υπέρ των καλλιεργητών της περιοχής, διευρύνουν το μέτωπο κατά του Βατοπεδίου, ενισχύοντας την προσπάθεια που καταβάλλεται τον τελευταίο καιρό από πλευράς Νομαρχίας να απομακρυνθεί οριστικά το ενδεχόμενο νομικής κατοχύρωσης της εμφανιζόμενης ως «Βατοπεδινής ιδιοκτησίας».

Κάτοικοι και φορείς καταγγέλλουν την κυβέρνηση, γιατί, αγνοώντας την τοπική κοινωνία, παραχωρεί μεγάλες εκτάσεις του δημοσίου, αλλά και την ίδια τη λιμνοθάλασσα. Ακόμη και η τοπική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ ζητάει από τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών να προχωρήσει άμεσα στην ανάκληση όλων των αποφάσεων και διοικητικών πράξεων που ενισχύουν τις διεκδικήσεις της Μονής. Σημειώνεται ότι η Νομαρχία Ξάνθης έχει προβεί από ημερών με κατάθεση δικογράφων στο αίτημα να συμπεριληφθεί ως διάδικος (πλην του Δημοσίου) στην υπόθεση. Το αίτημα της Νομαρχίας να αναβληθεί η εκδίκαση της υπόθεσης μέχρι ότου εκδοθεί το Γενάρη η δικαστική απόφαση με την οποία ορίζεται κι αυτή διάδικος, απερρίφθη χτες από το δικαστήριο της Κομοτηνής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ