Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ
Ερωτήματα για τις επιπτώσεις

Ανεξέλεγκτη είναι η δράση των εταιριών κινητής τηλεφωνίας με τις «ευλογίες» της κυβέρνησης, η οποία διατηρεί τις αντιφάσεις που διέπουν το νομικό πλαίσιο λειτουργίας τους, με αποτέλεσμα ο έλεγχος να είναι ανύπαρκτος ή αναποτελεσματικός. Σε πολλές περιπτώσεις εγκατάστασης σταθμών κινητής τηλεφωνίας δεν προηγείται έλεγχος περιβαλλοντικών επιπτώσεων, οι πολεοδομικές προϋποθέσεις δεν τηρούνται, ενώ αποφάσεις απομάκρυνσής τους από σημεία που ενδεχόμενα βλάπτουν σοβαρά τη δημόσια υγεία δεν υλοποιούνται ή ανατρέπονται με αποφάσεις άλλων φορέων.

Αυτό προκύπτει από την Ειδική Εκθεση για τους σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας που συνέταξε ο Συνήγορος του Πολίτη(ΣτΠ) Γ. Καμίνης, μετά από πληθώρα αναφορών πολιτών από το 1999 μέχρι και σήμερα, με τις οποίες εκφράζονται ανησυχίες για τις δυσμενείς επιπτώσεις από τη λειτουργία των κεραιών στην υγεία και το περιβάλλον. Σύμφωνα με την έκθεση, υπάρχει επιστημονική αβεβαιότητα και ελλιπής γνώση για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Κάτι που όπως φαίνεται επιτρέπει στο ελληνικό κράτος να διατηρεί από τα πιο υψηλά όρια κινδύνου προφύλαξης, στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στο σημείο αυτό ο ΣτΠ προτείνει η ελληνική κυβέρνηση να υιοθετήσει την αρχή της προφύλαξης, η οποία επιβάλλει τη λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος, ακόμη και στις περιπτώσεις - όπως η έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία - όπου ο κίνδυνος είναι πιθανολογούμενος, αλλά όχι αποδεδειγμένος.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Εκθεσης που κοινοποιήθηκε χτες, η διοίκηση δεν τηρεί τις πολεοδομικές προϋποθέσεις για την τοποθέτηση των κεραιών. Οπως διαπιστώθηκε, οι κεραίες τοποθετούνται χωρίς την απαραίτητη έγκριση της αρμόδιας πολεοδομικής υπηρεσίας, καθ' υπέρβαση της χορηγηθείσας έγκρισης ή ακόμα και επί αυθαιρέτων κτιρίων τα οποία στερούνται οικοδομικής άδειας ή παρουσιάζουν πολεοδομικές παραβάσεις. Επίσης οι κεραίες που λειτουργούν σήμερα δεν έχουν υποβληθεί σε προληπτικό έλεγχο περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι με καθυστέρηση δέκα και πλέον χρόνια από την ασύδοτη λειτουργία των εταιριών κινητής τηλεφωνίας, η κυβέρνηση υπέβαλε πρόταση για δημόσια διαβούλευση, η οποία προβλέπει την απαγόρευση εγκατάστασης των κεραιών σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων, αλλά μόνο από σχολεία, νοσοκομεία και ΑΕΙ - ΤΕΙ. Στην ουσία δηλαδή, αν και η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι υπάρχει πρόβλημα με την εκπεμπόμενη ακτινοβολία των κεραιών, απλώς επιχειρεί να δώσει λύση για τις παραπάνω περιπτώσεις, μεταθέτοντας, ωστόσο το πρόβλημα αλλού.

Από την πλευρά τους οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας αντιδρούν στο ενδεχόμενο αυτό, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «τεχνικά ανέφικτο μέτρο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης δε θα περάσει (2008-06-07 00:00:00.0)
Στα δικαστήρια πάλι σήμερα και αύριο (2007-05-08 00:00:00.0)
Να ξηλωθούν οι παράνομες κεραίες (2005-09-15 00:00:00.0)
Να απομακρυνθεί η κεραία κινητής τηλεφωνίας (2003-10-15 00:00:00.0)
Κεραία της ΚΟΣΜΟΤΕ σχεδόν μέσα στο προαύλιο! (1999-06-18 00:00:00.0)
Προσλήψεις χωρίς αντίκρισμα (1998-03-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ