Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγορεύσεων συνέχεια

Με την αγόρευση του Σπ. Φυτράκη, συνηγόρου υπεράσπισης των Γιάννη Σερίφη και Νίκου Παπαναστασίου και τις αγορεύσεις των Μάριου και Μαρίνας Δαλιάνη, συνηγόρων υπεράσπισης του μεταμεληθέντα Σωτήρη Κονδύλη, ολοκληρώθηκε η χτεσινή ημέρα της δίκης της «17Ν». Ο Σπ. Φυτράκης - που συνεχίζει την αγόρευσή του και σήμερα - χαρακτήρισε τις περιπτώσεις των πελατών του οριακές, υπογραμμίζοντας πως αν το δικαστήριο δεν τις ρυθμίσει σωστά, αυτό «θα έχει μια ανταπόκριση στη χώρα και μια κρίση για το δικαιικό μας σύστημα και τις δυνατότητες που έχει».

Ειδικά για τον Γιάννη Σερίφη ζήτησε μια καθαρή απόφαση και απέκρουσε με κατηγορηματικό τρόπο την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας για αθώωση λόγω παραγραφής των αδικημάτων για τα οποία κατηγορείται. Ζητώ -είπε- «αθώωση γιατί δεν αποδείχτηκε καθόλου η συμμετοχή στην Οργάνωση και η τέλεση των πράξεων τις οποίες του αποδίδετε. Οχι αθώωση λόγω παραγραφής. Η πρόταση των εισαγγελέων είναι νομικά εσφαλμένη, στερείται νόμιμης βάσης, διότι το σύστημα το οποίο έχουμε, απαγορεύει με μόνο στοιχείο ομολογία συγκατηγορουμένου, να προχωρήσεις έστω και έμμεσα σε αξιολόγηση που περιλαμβάνει κρίση ενοχής». Ακόμη μέμφθηκε τους εισαγγελείς που δε λαμβάνουν καθόλου υπόψη τις μαρτυρικές καταθέσεις υπέρ του κατηγορουμένου, αλλά αρκούνται μόνο στην ομολογία συγκατηγορουμένου του, η οποία, επιπλέον, έχει ανακληθεί. Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε πως η δίωξη του Γ. Σερίφη δεν είναι ποινική αλλά πολιτική, με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχουν ποινικά δεδομένα που να τη στηρίζουν, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι μια ενδεχόμενη αθώωση του πελάτη του, με το σκεπτικό της παραγραφής, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας μελλοντικών προβλημάτων για τη χώρα από όποια υπερδύναμη - όπως σημείωσε χαρακτηριστικά - ζητήσει την έκδοσή του.

Για τον Ν. Παπαναστασίου ζήτησε επίσης την αθώωσή του λόγω αμφιβολιών, με το σκεπτικό ότι τα στοιχεία που υπάρχουν δεν είναι επαρκή για τη στοιχειοθέτηση καταδικαστικής απόφασης. Στην περίπτωση όμως που το δικαστήριο αποφασίσει διαφορετικά, ο Σπ. Φυτράκης ζήτησε να αναγνωριστούν στον πελάτη του το ελαφρυντικό της μακράς μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς, δεδομένου ότι μετά το 1985 δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη συμμετοχής του στην οργάνωση, καθώς και το ελαφρυντικό των μη ταπεινών ελατηρίων.

Πριν από τον Σπ. Φυτράκη αγόρευσαν οι συνήγοροι του Σ. Κονδύλη, Μάριος και Μαριάνα Δαλιάνη, οι οποίοι ζήτησαν την απαλλαγή του απ' όλες τις κατηγορίες για τις οποίες κατηγορείται πλην της κακουργηματικής κλοπής, στην περίπτωση της συμπλοκής στα Σεπόλια. Επίσης ζήτησαν να του αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας (έχει γίνει δεκτό από τους εισαγγελείς) και των μη ταπεινών ελατηρίων. Τέλος υποστήριξαν πως η συμμετοχή του πελάτη τους στη «17Ν» ήταν συνειδητή του επιλογή, κι όταν ανακάλυψε ότι αυτός ο δρόμος δεν οδηγούσε πουθενά, πάλι συνειδητά αποχώρησε.

Επίσης στη χτεσινή μέρα έγινε αναφορά για το δημοσίευμα της Κυριακάτικής ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ότι «στη "17Ν" είχαν διεισδύσει η ΣΤΑΖΙ και η ΓΚΑ ΓΚΕ ΜΠΕ» που ο ο Δ. Κουφοντίνας χαρακτήρισε «περυσινά ξινά σταφύλια». Για το ίδιο θέμα - με κλειστά όμως τα μικρόφωνα για να μην καταγράφονται οι απόψεις τους στα πρακτικά - ο μεν εισαγγελέας του δικαστηρίου υποστήριξε πως η «17Ν» ήταν «καφενείο και κεφαλογραβιέρα», υπονοώντας πως έμπαινε κι έβγαινε όποιος ήθελε, ο δε πρόεδρος άφησε να εννοηθεί πως αποδέχεται διείσδυση της ΣΤΑΖΙ στην οργάνωση, λέγοντας πως ο Αλ. Γιωτόπουλος «μπαινόβγαινε ελεύθερα στην Ανατολική Γερμανία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ