ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Πλασιέ» όπλων ο Τόμας Μίλερ

Αποκαλυπτική επιστολή του Αμερικανού πρέσβη προς το υπουργείο Εθνικής Αμυνας

Αποκαλυπτική ως προς τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα που «συνωστίζονται» γύρω από τις εξοπλιστικές δαπάνες της χώρας, τις μεγαλύτερες αναλογικά στην ΕΕ, είναι η επιστολή του Αμερικανού πρεσβευτή Τόμας Μίλερ που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Στην επιστολή, ο Αμερικανός πρέσβης - λειτουργώντας ως «πλασιέ» αμερικανικών οπλικών συστημάτων - προτείνει δύο αμερικανικές εταιρίες ως προμηθευτές της ελληνικής αεροπορίας για το εκπαιδευτικό Ολοκληρωμένο Σύστημα Εναέριας Μάχης (AACMI), που αφορά στους πιλότους των αεροσκαφών τύπου F-16. Επίσης, ζητά την επαναπροκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού που έχει ξεκινήσει από το υπουργείο Αμυνας με τη συμμετοχή αρχικά δύο εταιριών, ζητώντας να επιλεγεί προμηθευτής που να διαθέτει πιστοποίηση και έγκριση από τις ΗΠΑ. Η επιστολή απευθύνεται στον γενικό γραμματέα οικονομικού σχεδιασμού και αμυντικών επενδύσεων του υπουργείου Αμυνας Σπυρίδωνα Τραυλού.

Στο κείμενο του Αμερικανού πρέσβη σημειώνεται ότι «το μη αμερικανικό σύστημα δεν μπορεί ολοκληρωμένα να ενσωματωθεί με τα F16, οπότε θα μειώσει τη δυνατότητά τους σημαντικά και την αποτελεσματικότητά τους σαν εκπαιδευτικό εργαλείο για τους πιλότους των F16. Δυο αμερικανικές εταιρίες η CUBIC και η IDT Metrics κατασκευάζουν συστήματα, τα οποία πληρούν τις απαιτήσεις ασφάλειας».

Στη συνέχεια, ο Τόμας Μίλερ, παρέχοντας συμβουλές στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών του υπουργείου Αμυνας αναφέρει στην επιστολή του τα εξής: «Πιστεύω ότι θα είναι προς το συμφέρον της Ελληνικής Αεροπορίας να επαναπροκηρύξει το διαγωνισμό για μια σειρά λόγους. Πρώτα από όλα θα επιτρέψει στην Ελληνική Αεροπορία να ελέγξει το θέμα της ασφάλειας πιο προσεκτικά, προκειμένου να καταλάβει τη σπουδαιότητα τού να επιλεγεί ένα σύστημα που θα πληροί ολοκληρωτικά τις προϋποθέσεις ασφάλειας. Κατά δεύτερο θα επιτρέψει σε όλες τις ανταγωνίστριες εταιρίες να παρέχουν λεπτομερή επιχειρήματα για το πώς τα συστήματά τους καλύπτουν τις προϋποθέσεις ασφάλειας ή θα τις καλύψουν στο μέλλον. Τέλος, μια νέα προσφορά θα διασφαλίσει ένα δίκαιο ανταγωνισμό που θα εγγυάται ότι αυτό το σύστημα θα είναι το προσφερόμενο στην καλύτερη δυνατή τιμή»!!! Επίσης, ο Αμερικανός πρέσβης επισημαίνει ότι τα αμερικανικά συστήματα αυτού του είδους πρέπει να πιστοποιούνται από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές.

Να σημειωθεί πως την επιστολή έδωσε στη δημοσιότητα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, προκειμένου να υποστηρίξει - με Ερώτησή του προς το υπουργείο Αμυνας - ότι η προμήθεια του εκπαιδευτικού συστήματος δεν είναι ενδεδειγμένη. Μάλιστα, υιοθετώντας τις θέσεις της επιστολής Μίλερ για το διαγωνισμό προμήθειας, σημειώνει στο κείμενο της Ερώτησής του πως «μια επανάληψη ίσως προσήλκυε και άλλους κατασκευαστές που δεν προσήλθαν αρχικά λόγω του επείγοντος».

Σε ρυθμούς συνεδρίου η ΕΕΔΥΕ

Από πορεία συμπαράστασης στον αγώνα του λαού της Παλαιστίνης
Από πορεία συμπαράστασης στον αγώνα του λαού της Παλαιστίνης
Γενικές συνελεύσεις πραγματοποιούν οι Επιτροπές Ειρήνης, μέλη της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), ενόψει του 14ου Συνεδρίου της Επιτροπής, που θα γίνει στην Αθήνα στις 14 και 15 Νοέμβρη του 2003. Συγκεκριμένα:

-- Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιήσει αύριο Παρασκευή 7 Νοέμβρη, η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου, στα πλαίσια του 14ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ. Η συνέλευση θα γίνει σε αίθουσα του Δήμου Ηρακλείου στις 6.30 το απόγευμα.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας πραγματοποιεί τη Συνέλευσή της την Κυριακή, 9 Νοέμβρη, στις 10.30 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Λευκάδας, διοργανώνει Γενική Συνέλευση, την Κυριακή 9 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Λευκάδας.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Λιβαδειάς, θα πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 10 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο «Κρύας».

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Χαλκίδας, θα πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση, τη Δευτέρα 10 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα των «Φίλων Γ. Σκαρίμπα» (Κακκαρά 3).

Το ερχόμενο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη

Η Πανθεσσαλονίκια Συνδιάσκεψη της ΕΔΥΕΘ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Η συνδιάσκεψη αυτή είναι ενταγμένη στις προσυνεδριακές διαδικασίες της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης καλεί τους εκπροσώπους των μαζικών, συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων της πόλης και τα ΜΜΕ να παρευρεθούν στις εργασίες της συνδιάσκεψης.

ΠΑΜΠΕΙΡΑΪΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΙΡΗΝΗΣ
Να δυναμώσουμε το φιλειρηνικό κίνημα

Μπροστά στην οξυμένη ιμπεριαλιστική επίθεση η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) ανασυντάσσεται. Μαζί της και η Παμπειραϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, η οποία πραγματοποίησε χτες την παμπειραϊκή της συνδιάσκεψη ενόψει του 14ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ, που θα γίνει στις 14 και 15 Νοέμβρη στο Δημαρχείο της Νίκαιας.

Με την πεποίθηση ότι το παγκόσμιο κίνημα της ειρήνης δυναμώνει την πάλη του ενάντια στο ιμπεριαλιστικό μέτωπο, τα μέλη της ΠΕΔΥΕ επισήμαναν την ανάγκη της παραπέρα ανάπτυξης του κινήματος στον ευρύτερο χώρο του Πειραιά και της ανάδειξή του σαν βασικού αγωνιστικού πόλου συσπείρωσης του λαού της περιοχής ενάντια στον πόλεμο και την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων. Την ανάγκη επίσης συσπείρωσης γύρω από το κίνημα νέων δυνάμεων, γυναικών, νεολαίας, εργαζομένων, με στόχο τη δημιουργία ενός πλατιού, αντιπολεμικού και φιλειρηνικού μετώπου.

Οι ομιλητές υπογράμμισαν την ανάγκη, ταυτόχρονα, να αποκαλυφθεί ο ρόλος των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, καθώς και οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης και να εκφραστεί έμπρακτα η αλληλεγγύη στην πάλη των λαών όλου του κόσμου κατά του ιμπεριαλισμού. Ενώ, δεν παρέλειψαν να σημειώσουν πως, την ίδια στιγμή γίνεται ένας ακόμα άγριος πόλεμος σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η ελληνική κυβέρνηση εναρμονίζεται πλήρως με την πολιτική των ιμπεριαλιστών. Μπροστά στην κρίσιμη αυτή κατάσταση που διαμορφώνεται, όλος ο λαός πρέπει να ενδυναμώσει τον αγώνα του και να ενταχθεί στις Επιτροπές Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ, τονίστηκε.

«Οι στιγμές για τη διεθνή ειρήνη είναι κρίσιμες», επισήμανε, χαρακτηριστικά, ο Τάκης Παπανικολάου, πρόεδρος της Παμπειραϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, σημειώνοντας πως «οι ιμπεριαλιστές δε διστάζουν να επεμβαίνουν στα διάφορα μήκη και πλάτη της Γης προσπαθώντας να καθυποτάξουν τους λαούς. Ομως οι αγωνιστές της ειρήνης αντιστέκονται και καλούν τους λαούς να δυναμώσουν τον αγώνα τους για την ειρήνη».

Από την πλευρά του ο Στάθης Παπακωνσταντίνου, γραμματέας της ΠΕΔΥΕ, τόνισε ότι η αντίσταση του ιρακινού λαού δείχνει ότι οι λαοί μπορούν και ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος. Επιβάλλεται λοιπόν, να τον πολεμάμε με όποιο τρόπο μπορούμε». Παράλληλα επισήμανε σαν ενθαρρυντικό στοιχείο τη συμμετοχή στο κίνημα ειρήνης πολλών νέων παιδιών.

Με την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα έχει συνάντηση με το Προεδρείο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων σήμερα, Πέμπτη, στις 11 π.μ., στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Για την ίδρυση του ΕΑΜ και την απελευθέρωση της πόλης

Εκδήλωση τιμής με αφορμή τη συμπλήρωση 62 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ και 59 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, οργανώνουν την Κυριακή 9 Νοέμβρη τα Παραρτήματα Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ. Η εκδήλωση θα γίνει στις 10.30 το πρωί στο περίπτερο 3 της ΔΕΘ. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Γιώργος Χουρμουζιάδης, καθηγητής ΑΠΘ και βουλευτής του ΚΚΕ. Θα χαιρετίσει ο Ανδρέας Παπαθεοδώρου, πρόεδρος Περιφερειακής Επιτροπής της ΠΕΑΕΑ Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και εκπρόσωποι της ΚΝΕ και του Πολιτιστικού Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ