Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Πλασιέ» όπλων ο Τόμας Μίλερ

Αποκαλυπτική επιστολή του Αμερικανού πρέσβη προς το υπουργείο Εθνικής Αμυνας

Αποκαλυπτική ως προς τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα που «συνωστίζονται» γύρω από τις εξοπλιστικές δαπάνες της χώρας, τις μεγαλύτερες αναλογικά στην ΕΕ, είναι η επιστολή του Αμερικανού πρεσβευτή Τόμας Μίλερ που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Στην επιστολή, ο Αμερικανός πρέσβης - λειτουργώντας ως «πλασιέ» αμερικανικών οπλικών συστημάτων - προτείνει δύο αμερικανικές εταιρίες ως προμηθευτές της ελληνικής αεροπορίας για το εκπαιδευτικό Ολοκληρωμένο Σύστημα Εναέριας Μάχης (AACMI), που αφορά στους πιλότους των αεροσκαφών τύπου F-16. Επίσης, ζητά την επαναπροκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού που έχει ξεκινήσει από το υπουργείο Αμυνας με τη συμμετοχή αρχικά δύο εταιριών, ζητώντας να επιλεγεί προμηθευτής που να διαθέτει πιστοποίηση και έγκριση από τις ΗΠΑ. Η επιστολή απευθύνεται στον γενικό γραμματέα οικονομικού σχεδιασμού και αμυντικών επενδύσεων του υπουργείου Αμυνας Σπυρίδωνα Τραυλού.

Στο κείμενο του Αμερικανού πρέσβη σημειώνεται ότι «το μη αμερικανικό σύστημα δεν μπορεί ολοκληρωμένα να ενσωματωθεί με τα F16, οπότε θα μειώσει τη δυνατότητά τους σημαντικά και την αποτελεσματικότητά τους σαν εκπαιδευτικό εργαλείο για τους πιλότους των F16. Δυο αμερικανικές εταιρίες η CUBIC και η IDT Metrics κατασκευάζουν συστήματα, τα οποία πληρούν τις απαιτήσεις ασφάλειας».

Στη συνέχεια, ο Τόμας Μίλερ, παρέχοντας συμβουλές στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών του υπουργείου Αμυνας αναφέρει στην επιστολή του τα εξής: «Πιστεύω ότι θα είναι προς το συμφέρον της Ελληνικής Αεροπορίας να επαναπροκηρύξει το διαγωνισμό για μια σειρά λόγους. Πρώτα από όλα θα επιτρέψει στην Ελληνική Αεροπορία να ελέγξει το θέμα της ασφάλειας πιο προσεκτικά, προκειμένου να καταλάβει τη σπουδαιότητα τού να επιλεγεί ένα σύστημα που θα πληροί ολοκληρωτικά τις προϋποθέσεις ασφάλειας. Κατά δεύτερο θα επιτρέψει σε όλες τις ανταγωνίστριες εταιρίες να παρέχουν λεπτομερή επιχειρήματα για το πώς τα συστήματά τους καλύπτουν τις προϋποθέσεις ασφάλειας ή θα τις καλύψουν στο μέλλον. Τέλος, μια νέα προσφορά θα διασφαλίσει ένα δίκαιο ανταγωνισμό που θα εγγυάται ότι αυτό το σύστημα θα είναι το προσφερόμενο στην καλύτερη δυνατή τιμή»!!! Επίσης, ο Αμερικανός πρέσβης επισημαίνει ότι τα αμερικανικά συστήματα αυτού του είδους πρέπει να πιστοποιούνται από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές.

Να σημειωθεί πως την επιστολή έδωσε στη δημοσιότητα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, προκειμένου να υποστηρίξει - με Ερώτησή του προς το υπουργείο Αμυνας - ότι η προμήθεια του εκπαιδευτικού συστήματος δεν είναι ενδεδειγμένη. Μάλιστα, υιοθετώντας τις θέσεις της επιστολής Μίλερ για το διαγωνισμό προμήθειας, σημειώνει στο κείμενο της Ερώτησής του πως «μια επανάληψη ίσως προσήλκυε και άλλους κατασκευαστές που δεν προσήλθαν αρχικά λόγω του επείγοντος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ