Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Νέο κρούσμα ποινικοποίησης της πολιτικής δράσης

Καλούν σε απολογία τον Αγάπιο Σαχίνη

Ο Αγάπιος Σαχίνης, ενώ κόβει τα καλώδια της κάμερας

Motion Team

Ο Αγάπιος Σαχίνης, ενώ κόβει τα καλώδια της κάμερας
Νέα επιχείρηση ποινικοποίησης της πολιτικής δράσης εκδηλώνεται στη Θεσσαλονίκη. Αυτή τη φορά στρέφεται εναντίον του δημοτικού συμβούλου Θεσσαλονίκης Αγάπιου Σαχίνη, ο οποίος καλείται να απολογηθεί, γιατί αντιστάθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης να θέσει κάτω από ηλεκτρονική παρακολούθηση με εικονολήπτες (κάμερες) τη δράση του λαού της Θεσσαλονίκης. Μια απόφαση που τέθηκε σε εφαρμογή την άνοιξη, ενόψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ και μπροστά στις μεγαλειώδης λαϊκές κινητοποιήσεις που οργανώνονταν και πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνη ενάντια στην πολιτική της ΕΕ.

Εκείνη την περίοδο, και ενώ ακόμη ήταν σε εξέλιξη η τοποθέτηση των ηλεκτρονικών συστημάτων σε 28 σημεία της Θεσσαλονίκης, η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη Τώρα», επικεφαλής της οποίας είναι ο Αγάπιος Σαχίνης, οργάνωσε εκδηλώσεις αντίστασης ενάντια στην παρακολούθηση του λαού της πόλης. Σε μια από αυτές, έθεσε εκτός λειτουργίας το μηχάνημα που είχε τοποθετηθεί στο σιντριβάνι απέναντι από τη ΔΕΘ.

Γι' αυτή την κινητοποίηση ο Αγ. Σαχίνης, με κλήση του 2ου Τμήματος της Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης καλείται να απολογηθεί με την κατηγορία της «διακεκριμένης φθοράς από κοινού σε ασπρόμαυρο εικονολήπτη ελέγχου κυκλοφορίας των οχημάτων».

Και αυτή η προσπάθεια είναι ενταγμένη στην επιχείρηση ποινικοποίησης της κάθε φωνής αντίστασης. Ερχεται να προστεθεί στις διώξεις που εκδηλώθηκαν ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, αλλά και σε όσες εκκρεμούν, ενάντια σε εργαζόμενους συνδικαλιστές και αγωνιστές του φιλειρηνικού κινήματος.

Η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη Τώρα» ζητά να σταματήσει κάθε δικαστική δίωξη. Και με σχετική ανακοίνωσή της σημειώνει: «Διανύουμε μια περίοδο, κατά την οποία τα δημοκρατικά δικαιώματα, που με τόσες θυσίες και αγώνες έχει κατακτήσει ο ελληνικός λαός, αλλά και άλλοι λαοί του κόσμου, αμφισβητούνται. Τα τελευταία χρόνια έχουμε ζήσει μια συνεχή συρρίκνωση των λαϊκών ελευθεριών». Ως τέτοιο παράδειγμα συρρίκνωσης των λαϊκών ελευθεριών αναφέρει την απόφαση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης «που στην προσπάθειά του να φακελώσει τη δράση του λαού της Θεσσαλονίκης, έχει δικτυώσει τηλεοπτικά με εικόνα, το σύνολο των δράσεων της πόλης, τοποθετώντας σε 26 σημεία εινοκολήπτες, όπως αποκάλυψε η δημοτική μας παράταξη την περασμένη άνοιξη».

Η «Θεσσαλονίκη Τώρα» καταγγέλλει πως «Με αυτή τη δίωξη ουσιαστικά ποινικοποιούν την αντίθεση του λαού της Θεσσαλονίκης στην προσπάθεια παρακολούθησης κάθε δράσης του λαϊκού κινήματος της πόλης. Τίθενται εν αμφιβόλω θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα, χωρίς τα οποία η έννοια της δημοκρατίας καθίσταται εντελώς προσχηματική. Η δίωξη αυτή συνιστά ευθεία απειλή προς όσους αγωνίζονται για να μην περάσει ο εκσυγχρονισμός του φακελώματος, προς όσους διεκδικούν και δεν υποτάσσονται, προς εκείνους που επιμένουν να υπερασπίζονται τις κατακτήσεις του λαού».

Εξάλλου, η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη Τώρα» εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στην προσπάθεια παρακολούθησης των πολιτών κατά παράβαση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών, της λειτουργίας των εικονοληπτών που έχουν στηθεί στην πόλη και ζητά άμεσα την απομάκρυνσή τους. «Η λειτουργία τους και η παρακολούθηση των πολιτών αποτελεί επικίνδυνη εξέλιξη. Ομως το λαϊκό κίνημα δεν εκφοβίζεται. Ο λαός και η νεολαία δε θα σταματήσουν να αγωνίζονται όσες προσπάθειες εκδήλωσης κρατικού αυταρχισμού και καταστολής και αν επιχειρηθούν», σημειώνει και καλεί το λαό της Θεσσαλονίκης, τους φορείς της πόλης, απέναντι στην επίθεση που δέχονται τα κοινωνικά, πολιτικά και δημοκρατικά δικαιώματα να αντιτάξουν το δικό τους μέτωπο, ματαιώνοντας τα σχέδιά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ