Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προκαλεί ο Ραούφ Ντεκτάς

«Η Τουρκία δε διενήργησε εισβολή στην Κύπρο»... Αυτό ισχυρίζεται ο Ραούφ Ντεκτάς, σε επιστολή που απέστειλε στο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Η επιστολή που χτες ήρθε στην επιφάνεια, έχει ημερομηνία 9 Οκτώβρη 2003, αλλά επιδόθηκε στις 15 Οκτώβρη στον Κ. Ανάν από το μόνιμο αντιπρόσωπο της Τουρκίας στον ΟΗΕ.

Στην εξασέλιδη επιστολή του, ο Ραούφ Ντενκτάς, με πλήθος ισχυρισμών, ουσιαστικά επιδιώκει να απαντήσει στην τοποθέτηση που είχε κάνει τον περασμένο Σεπτέμβρη ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Ραούφ Ντενκτάς στην επιστολή του επιχειρεί για πολλοστή φορά να ανατρέψει το γεγονός ότι το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής, και μάλιστα υποστηρίζει ότι η επίλυση του προβλήματος... σκοντάφτει στην αρνητική στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς η οποία «αρνείται να δεχτεί το συνεταιρισμό και την ισότητα μεταξύ των δύο κρατών». Μάλιστα, ο ίδιος μέσα από την επιστολή του υποστηρίζει ότι η διεθνής κοινότητα ενισχύει «την ελληνοκυπριακή διοίκηση» να εμφανίζεται «ως νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας», γεγονός που υπήρξε, όπως ισχυρίστηκε, «ανέκαθεν η κύρια πηγή ενθάρρυνσης της ελληνοκυπριακής πλευράς στην απόρριψη του ισότιμου διαμοιρασμού της εξουσίας με τους Τουρκοκύπριους».

Συγχρόνως ο κατοχικός ηγέτης αναφέρει ότι «οι Τουρκοκύπριοι, είναι έτοιμοι για λύση στο Κυπριακό και ένταξη στην ΕΕ», με δεδομένο όμως, όπως είπε ότι «οι εγγυήτριες χώρες», εννοώντας την Τουρκία, «θα είναι μέλη στην Ενωση».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στη συγκεκριμένη επιστολή ο Ρ. Ντεκτάς, προσπαθεί με μια σειρά από «παραδείγματα» να παρουσιάσει την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι αρνείται κάθε προσπάθεια προσέγγισης. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «αρνείται τη σύσταση μιας κοινής επιτροπής αποζημιώσεων σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους», και μάλιστα κατηγορεί τους Ελληνοκύπριους πολιτικούς ηγέτες, οι οποίοι, όπως αναφέρει «πιστεύουν στη διευθέτηση των περιουσιακών θεμάτων μετά τη λύση του Κυπριακού». Δε σταματά όμως εκεί, κάνει λόγο για «απάνθρωπα εμπάργκο» από την πλευρά των Ελληνοκυπρίων, αφού «αρνούνται στους Τουρκοκύπριους εκπροσώπηση σε διεθνή φόρουμ». Προσθέτει, επίσης, ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά απαγορεύει τη διακίνηση αγαθών από το κράτος του».

Ξεπερνώντας, όμως κάθε όριο, φτάνει στο σημείο να κάνει αναφορά και στο θέμα των αγνοουμένων, υποστηρίζοντας ότι ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος αποφεύγει να κάνει αναφορά στους Τουρκοκύπριους αγνοούμενους της περιόδου 1963-1974. «Η ελληνοκυπριακή διοίκηση κατάφερε να καλύψει την αλήθεια από τους Ελληνοκύπριους και τη διεθνή κοινότητα και για δεκαετίες εκμεταλλεύεται αυτό το ανθρωπιστικό θέμα για πολιτικό κέρδος σε βάρος των οικογενειών και των δύο πλευρών που έχασαν τους αγαπημένους τους», ισχυρίζεται προκλητικά ο Ρ. Ντεκτάς.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, αναφερόμενος στην επιστολή του Ραούφ Ντενκτάς, τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν ενημερώθηκε για την επιστολή, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες της, σε αυτή γίνεται επανάληψη των θέσεων του Τουρκοκύπριου ηγέτη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ