ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Την Παρασκευή αρχίζει το 14ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ

Το 14ο Συνέδριο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) πραγματοποιείται την Παρασκευή και το Σάββατο 14-15 του Νοέμβρη 2003 στην αίθουσα του Δημαρχείου Νίκαιας (Π. Τσαλδάρη 10). Στο Συνέδριο αναμένεται να πάρουν μέρος 500 σύνεδροι - αντιπρόσωποι και μέλη του Εθνικού Συμβουλίου απ' όλη τη χώρα, εκλεγμένοι από προσυνεδριακές συνελεύσεις, που ολοκληρώνονται μέχρι τις 13 του Νοέμβρη.

Εχουν προσκληθεί εκπρόσωποι κομμάτων, δήμαρχοι, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, φίλοι και συνεργάτες της ΕΕΔΥΕ, καθώς και ξένοι αντιπρόσωποι του παγκόσμιου φιλειρηνικού κινήματος.

Στόχοι του Συνεδρίου είναι:

-- Το δυνάμωμα του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, η συσπείρωση στην ΕΕΔΥΕ όσων αντιστέκονται στη «νέα τάξη πραγμάτων» και η ανάδειξη του φιλειρηνικού κινήματος σε αποφασιστικό παράγοντα για τις εξελίξεις.

-- Πρωτοβουλίες της ΕΕΔΥΕ στην κατεύθυνση συντονισμού του φιλειρηνικού κινήματος, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και παγκόσμιο.

-- Η οργάνωση Ολυμπιάδας Ειρήνης κατά την περίοδο Γενάρη - Μάη 2004, με πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί αμέσως μετά το Συνέδριο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ακόμη πιο ψηλά το φιλειρηνικό κίνημα

Πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο η Πανθεσσαλονίκια Συνδιάσκεψη της ΕΔΥΕΘ

Από τις εργασίες της 14ης Πανθεσσαλονίκιας Συνδιάσκεψης της ΕΔΥΕΘ

Motion Team

Από τις εργασίες της 14ης Πανθεσσαλονίκιας Συνδιάσκεψης της ΕΔΥΕΘ
Με το σύνθημα «Για μια μεγάλη αντεπίθεση των λαών, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στον πόλεμο», πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα με μεγάλη συμμετοχή αντιπροσώπων και προσκεκλημένων η Πανθεσσαλονίκια Συνδιάσκεψη της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ).

Στις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων στη σύσκεψη κυριάρχησε η πολύτιμη εμπειρία των αγώνων και της μεγάλης δράσης που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια. Ανάμεσα στα άλλα αποφασιστική ήταν η συμβολή της ΕΔΥΕΘ στη συγκρότηση και δραστηριοποίηση της Αντιπολεμικής Επιτροπής Φορέων, στη διάρκεια της ιμπεριαλιστικής επέμβασης και του πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας. Καθημερινές πορείες και διαδηλώσεις, μπλόκα στις στρατιωτικές εφοδιοπομπές, αποκλεισμοί στο λιμάνι. Μετά τη λήξη του πολέμου και την αποκάλυψη της χρήσης απεμπλουτισμένου ουρανίου από τους ΝΑΤΟικούς, η ΕΔΥΕΘ πρωταγωνίστησε στις μεγάλες αντιδράσεις του λαού μας, όπως και στους αγώνες κατά του πολέμου στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και των ιμπεριαλιστικών κτηνωδιών ενάντια στον παλαιστινιακό λαό.

Οπως τόνισαν οι ομιλητές, πατώντας σ' αυτήν την πείρα μπορεί το κίνημα ειρήνης στη Θεσσαλονίκη να πάει ακόμη πιο ψηλά, να ανέβει στο ύψος των σημερινών αναγκών.

Στην εισήγησή του ο γραμματέας της ΕΔΥΕΘ, Ν. Ζώκας, σημείωσε ότι θα πρέπει το κίνημα με ιδιαίτερη προσοχή να σταθεί στο ζήτημα των οικονομικών μεταναστών, να καταδείξει στην ελληνική κοινωνία και στους εργαζόμενους, ότι και οι άνθρωποι αυτοί είναι θύματα του ίδιου εχθρού, του ιμπεριαλισμού, ότι μαζί τους έχουμε χρέος να συγκροτήσουμε κοινό μέτωπο πάλης.

Πρόσθεσε, ότι στο θέμα της υπεράσπισης των λαών, των κρατών και των κινημάτων, που απειλούνται από την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα (Κούβα, ΛΔ Κορέας κ.α.) θα πρέπει η ΕΔΥΕΘ να εντείνει τη δράση της το επόμενο διάστημα.

«Στην καθημερινή μας δουλιά να καλέσουμε το λαό, τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τον πνευματικό κόσμο ιδιαίτερα να γυρίσουν την πλάτη τους στις δυνάμεις που τον αποπροσανατολίζουν, να τις απομονώσουν με τη μαζική τους συμμετοχή και δράση στο αντιιμπεριαλιστικό, μαχητικό κίνημα ειρήνης, στο κίνημά μας, που ακλόνητα και ασταμάτητα τα τελευταία 50 χρόνια αγωνίζεται με συνέπεια ενάντια στον πραγματικό εχθρό της ανθρωπότητας, τον ιμπεριαλισμό. Μόνον ένα τέτοιο κίνημα μπορεί να συνδέσει αρμονικά τα αντιπολεμικά και φιλειρηνικά αισθήματα και στόχους με τα δίκαια εργασιακά, οικονομικά και δημοκρατικά αιτήματα των εργαζομένων, με την ολοφάνερη σήμερα ανάγκη ανατροπής των συσχετισμών των δυνάμεων και μιας ριζικά διαφορετικής πορείας των εξελίξεων», υπογράμμισε ο Ν. Ζώκας.

Ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, Μ. Σπυριδάκης, σημείωσε ότι η «Ολυμπιάδα Ειρήνης» και το Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης θα είναι δύο σημαντικές εκδηλώσεις, για την επιτυχία των οποίων θα πρέπει να παλέψουν όλα τα μέλη και οι φίλοι της ΕΔΥΕΘ.

Παρέστησαν και χαιρέτισαν τους συνέδρους ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Π. Ψωμιάδης, οι αντινομάρχες Χ. Παπαγεωργίου, Γ. Μπίκος, Στ. Αβραμίδης, εκπρόσωποι της Παλαιστινιακής Παροικίας, της Επιτροπής Αλληλεγγύης με τους πολιτικούς κρατούμενους της Τουρκίας, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη, ο Λ. Κωνσταντινίδης, πρώην βουλευτής, ο Μ. Λιάκος, μέλος της Αντιπολεμικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, κ.ά. Επίσης, αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ, ο νομαρχιακός σύμβουλος Γ. Ζιώγας, ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Καζαντζίδης, ο Κώστας Μανώλης από την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, ο Στ. Βαλανάς από τη Δημοκρατική Συσπείρωση, ο Φ. Γεωργιάδης από τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας, ο Ν. Μήτας από το ΙΝΚΑ, ο Γ. Χατζηγεωργίου, μέλος του ΔΣ της ΕΣΕΕ κ.ά.

Εκλέχθηκαν 33 αντιπρόσωποι για τη Γραμματεία της ΕΔΥΕΘ και 41 αντιπρόσωποι για το ΠΣΕ.

Με πρωτοβουλία της Εισαγγελίας η δίωξη στον Αγάπιο Σαχίνη

Με πρωτοβουλία της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης με βάση τα δημοσιεύματα του Τύπου ασκήθηκε η δίωξη σε βάρος του Αγάπιου Σαχίνη, όπως προέκυψε κατά τη διάρκεια πρόσφατης παράστασης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της παράταξης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» στο διευθυντή Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Θυμίζουμε ότι ο Αγ. Σαχίνης καλείται να απολογηθεί με την κατηγορία της «διακεκριμένης φθοράς», επειδή στο πλαίσιο κινητοποίησης της παράταξης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» αποσύνδεσε έναν από τους εικονολήπτες (κάμερες) που είχαν τοποθετηθεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με στόχο την παρακολούθηση της δράσης των πολιτών ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ιούνη, αλλά και γενικότερα. Τον Αγ. Σαχίνη συνόδευαν χτες ο Γιάννης Μπουτάρης δημοτικός σύμβουλος της παράταξης και ο Σ. Βαρδαλής στέλεχος της δημοτικής παράταξης.

«Για μια ακόμη φορά διαπιστώνουμε μια περίεργη "ευαισθησία" των εισαγγελικών Αρχών στην πόλη μας. Η πιο πρόσφατη εκδηλώθηκε με την έφεση που άσκησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών εναντίον της πρωτόδικης απόφασης που αθώωνε τους 5 φιλειρηνιστές, οι οποίοι μαζί με χιλιάδες άλλους συναγωνιστές αντιστάθηκαν στον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά του γιουγκοσλάβικου λαού. Η τελευταία - η δίωξη του ίδιου - στρέφεται ουσιαστικά ενάντια στους πολίτες που υπερασπίστηκαν το δικαίωμά τους να διαδηλώνουν ελεύθερα χωρίς να βρίσκονται κάτω από ηλεκτρονική παρακολούθηση. Τα χαρακτηριστικά της δίωξης είναι πολιτικά και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με την περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων μας και των λαϊκών ελευθεριών», σημείωσε ο Αγ. Σαχίνης.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Καταγγέλλει τον Ευρωτρομονόμο

«Μόνο με διατάγματα δικτατορικών καθεστώτων μπορεί να συγκριθεί ο Ευρωτρομονόμος τον οποίο αποφάσισε να θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση», καταγγέλλει, με ψήφισμα της γενικής του συνέλευσης, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Υπογραμμίζει ότι «σε μια ταξική κοινωνία και σε μια περίοδο άκρατου νεοφιλελευθερισμού δεν μπορεί παρά και η Δικαιοσύνη να είναι ταξική και να αποτελεί το μακρύ χέρι τις εκτελεστικής εξουσίας. Ετσι, τα τελευταία χρόνια, είδαμε δεκάδες χιλιάδες αγωνιζόμενους, φιλειρηνιστές, στελέχη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, αγρότες, μαθητές, να σέρνονται στα δικαστήρια για τους αγώνες τους και δεκάδες αποφάσεις δικαστηρίων, που να βγάζουν παράνομες τις απεργίες των εργαζομένων».

Ο σύλλογος τονίζει ότι η συστηματική υπονόμευση κάθε δημοκρατικής κατάκτησης βρίσκει αντιμέτωπους τους λαούς και ιδιαίτερα το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, που με τους αγώνες τους θα καταργήσουν στην πράξη τα αντιδημοκρατικά τους νομοθετήματα.

«Η εργατική τάξη - καταλήγει - έχει μεγάλη παράδοση αγώνων και συνεισφορά στην πάλη του λαού μας για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες και σήμερα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ