ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ
Αρνείται τη μονιμοποίηση των εκτάκτων η κυβέρνηση

Τα αιτήματα των εργαζομένων μετέφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο Δ. Τσιόγκας

Από κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών
Από κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών
«Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε», ήταν η απάντηση που έδωσε στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός Λ. Παπαδήμας, για αιτήματα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οποίοι μάλιστα ξυλοφορτώθηκαν άγρια από τα ΜΑΤ κατά τη διάρκεια της πρόσφατης απεργίας τους.

Το θέμα -με αιχμή τη μονιμοποίηση των εκτάκτων- έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας, αλλά ο υφυπουργός το ξέκοψε: Επικαλέστηκε το Σύνταγμα και είπε ότι δεν είναι δυνατή η μονιμοποίησή τους, τονίζοντας ότι το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να τους δοθούν κάποια μόρια για την προϋπηρεσία τους και να διεκδικήσουν τις θέσεις σε διαγωνισμούς που θα γίνουν. Σχετικά με το αίτημα της ένταξης των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά είπε ότι το θέμα μελετάται με στόχο να ισχύουν ίδια κριτήρια για όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα. Ο Λ. Παπαδήμας είπε ότι οι δήμοι μπορούν χωρίς κυβερνητική παρέμβαση να καλύψουν τα κενά που έχουν σε προσωπικό και ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια έχει ικανοποιήσει αρκετά από τα αιτήματα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο Δ. Τσιόγκας κατήγγειλε ότι για το σπάσιμο της απεργίας των εργαζομένων δεν επιστρατεύτηκε μόνο ο αυταρχισμός, αλλά και απεργοσπαστικός μηχανισμός δημάρχων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ. Οι εργαζόμενοι έφαγαν ξύλο, είπε, στις χωματερές από τα ΜΑΤ, αλλά τα αιτήματά τους παραμένουν άλυτα παρά το ότι τα κουβεντιάζουν με το υπουργείο εδώ και 13 χρόνια. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ένας εργαζόμενος της καθαριότητας που είναι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ εντάσσεται στα βαρέα και ανθυγιεινά, αλλά αυτό δεν ισχύει για τον συνάδελφό του που είναι ασφαλισμένος στο Δημόσιο.

Ο βουλευτής ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στη μονιμοποίηση των εκτάκτων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και να ικανοποιήσει τα μισθολογικά τους αιτήματα.

  • Με τροπολογία που κατατέθηκε χτες στη Βουλή δίνεται το δικαίωμα διορισμού στο Δημόσιο ή σε ΝΠΔΔ ενός μέλους από κάθε οικογένεια (γονέας ή αδελφός) των θυμάτων του ατυχήματος στα Τέμπη, ανεξαρτήτως υπάρξεως οργανικής θέσης. Η ίδια δυνατότητα δίδεται και σε όσους επέβαιναν στο μοιραίο τουριστικό λεωφορείο, το οποίο συγκρούστηκε με νταλίκα στα Τέμπη στις 13 Απριλίου 2003 και ο σοβαρός τραυματισμός τους είχε ως συνέπεια τη νοσηλεία τους σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Εάν τώρα τα συγκεκριμένα άτομα είτε για λόγους υγείας είτε για άλλους δεν κάνουν χρήση του δικαιώματος διορισμού τους τότε το δικαίωμα αποκτά ένας από τους γονείς ή τα αδέλφια τους, εφόσον πρόκειται για μαθητή, ενώ για τους υπολοίπους, ο σύζυγος ή ένα τέκνο τους.

Με άλλη τροπολογία που κατατέθηκε στο εν λόγω νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά στην ίδρυση Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, παρέχεται το δικαίωμα στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης να ασκεί πειθαρχική δίωξη κατά οργάνων της διοίκησης που υπέπεσαν σε αξιόποινες πράξεις. Με την ίδια ρύθμιση εξάλλου αυξάνεται από 10 σε 15 ο αριθμός των αποσπασμένων υπαλλήλων, οι οποίοι διατίθενται για τη γραμματειακή υποστήριξη του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

ΕΣΤΙΑ ΝΑΥΤΙΚΩΝ
Μεθοδεύσεις για να τους πετάξουν έξω

Από συζήτηση των σωματείων με τους ναυτεργάτες της Εστίας
Από συζήτηση των σωματείων με τους ναυτεργάτες της Εστίας
Αθλιο παιχνίδι έχουν αρχίσει τα κυβερνητικά επιτελεία με τους ναυτεργάτες που διαμένουν στον ξενώνα της Εστίας Ναυτικών. Την ίδια στιγμή που ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Πασχαλίδης εμφανίζεται δήθεν αναποφάσιστος και... προβληματισμένος σχετικά με την τύχη του ξενώνα, η κυβερνητική πλειοψηφία στη διοίκηση του Ταμείου Προνοίας Κατωτέρων Πληρωμάτων Εμπορικού Ναυτικού (ΤΠΚΠΕΝ), χτυπώντας πισώπλατα τους ναυτεργάτες, έφτασε στο σημείο να αποφασίσει, την περασμένη Παρασκευή, την προσφυγή της στα δικαστήρια και την κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, αξιώνοντας το διωγμό των ναυτεργατών από το κτίριο! Και ενώ, σύμφωνα με την απόφαση της διοίκησης του ΤΠΚΠΕΝ, το «λουκέτο» στον ξενώνα αναμένεται από μέρα σε μέρα, χτες ο Γ. Πασχαλίδης σε συνάντηση που έγινε στο υπουργείο με εκπροσώπους της ΠΕΜΕΝ, του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και των ενοίκων ναυτεργατών, πάλι αρνήθηκε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση απέναντι στο αίτημα των ναυτεργατών να μείνει ανοιχτός ο ξενώνας.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση, με πρόσχημα ότι το κτίριο πρέπει να ανακαινιστεί προκειμένου να καλύψει ανάγκες για τη διαμονή αθλητών και διαιτητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες, επιδιώκει να κλείσει τον ξενώνα και στη συνέχεια να διαλύσει συνολικά τον οργανισμό της Εστίας Ναυτικών.

Οι συνδικαλιστές απαίτησαν να ανακληθεί η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων και να διασφαλιστεί η λειτουργία του ξενώνα του, καθώς είναι το μοναδικό κτίριο από όλη αυτή την περιουσία που δημιούργησαν οι ναυτεργάτες με τον ιδρώτα και το αίμα τους, που εξυπηρετεί πραγματικά τις ναυτεργατικές ανάγκες. Συγκεκριμένα, το διεκδικητικό πλαίσιο που κατέθεσαν προβλέπει, μεταξύ άλλων, η λειτουργία του ξενώνα να διασφαλιστεί με υπουργική απόφαση, καθώς και με σχετικές αποφάσεις των διοικήσεων της Εστίας Ναυτικών και του Ταμείου Προνοίας ότι μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 θα λειτουργεί κανονικά για τη φιλοξενία των ναυτεργατών. Μέχρι να επαναλειτουργήσει ο ξενώνας, η διοίκηση της Εστίας να εξασφαλίσει ξενοδοχείο στο οποίο θα φιλοξενηθούν οι άνεργοι και οι ναυτεργάτες που μετεκπαιδεύονται για όσο χρόνο είναι αναγκασμένοι να διαμένουν στον Πειραιά. Ακόμα στο ξενοδοχείο να αξιοποιηθεί το προσωπικό του ξενώνα.


ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ
Ξυλοκόπησε συνδικαλίστρια

Αγρια ξυλοκόπησε την εργαζόμενη - σερβιτόρα και μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού Γεωργία Λιόλη ο υπεύθυνος του καταστήματος Ευθύμιος Σουρτζής, προκαλώντας της κακώσεις στο κεφάλι, ενώ στη συνέχεια την απέλυσε! Μαζί με τη συνδικαλίστρια απέλυσε και τον εργαζόμενο Δημήτρη Ιορδάνου γιατί προσπάθησε να αποτρέψει το ξυλοκόπημα, καθώς και γιατί ζήτησε να πληρωθεί την αργία της 28ης του Οκτώβρη, όπως προβλέπεται.

Συγκεκριμένα, η Γ. Λιόλη εργαζόταν στο εστιατόριο «ΣΚΟΥΦΙΑΣ» στο Ρουφ, του οποίου ιδιοκτήτρια είναι η γυναίκα του Ε. Σουρτζή, Αικατερίνη Σταυράκη. Τα ξημερώματα της 23ης του Οκτώβρη, «τύφλα» στο μεθύσι ο Ε. Σουρτζής δήλωσε στη Γ. Λιόλη ότι απολύεται. Η συνδικαλίστρια του είπε να της καταβάλει τα όσα προβλέπονται και θα φύγει. Χωρίς λόγο τότε ο Ε. Σουρτζής άρχισε να τη χτυπά και μπήκε στη μέση ο συνάδελφός της Δ. Ιορδάνου για να τον σταματήσει, ο οποίος επίσης δέχτηκε επίθεση από τον Ε. Σουρτζή. Οι εργαζόμενοι κάλεσαν την Αστυνομία και συνέλαβαν τον σύζυγο της ιδιοκτήτριας, ενώ η Γ. Λιόλη κατέθεσε μήνυση εναντίον του. Στο Ιατροδικαστικό Κέντρο Αθηνών, όπου πήγε η Γ. Λιόλη, διαπιστώθηκε ότι είχε κακώσεις στο κεφάλι. Μετά από μια βδομάδα, το Σάββατο 1 του Νοέμβρη, οι εργαζόμενοι ζήτησαν να πληρωθούν την αργία της 28ης του Οκτώβρη και η απάντηση που πήραν ήταν η απόλυσή τους.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού Αθήνας καταγγέλλει τους τραμπουκισμούς ενάντια στους δυο εργαζόμενους, ενώ χαρακτηρίζει τις απολύσεις παράνομες, καταχρηστικές και εκδικητικές. «Ευθύνη - σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση - για την αυθαιρεσία που επικρατεί στον κλάδο μας έχει η κυβέρνηση και οι συνοδοιπόροι της, ΝΔ και ΣΥΝ, που με τους νόμους που έχουν ψηφίσει, έχουν δώσει αέρα στα πανιά των εργοδοτών. Εγκληματική ευθύνη έχει και η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας και της ΓΣΕΕ, ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΝ, που με την πολιτική τους στρώνουν το χαλί για τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς».

Το Συνδικάτο καλεί το υπουργείο Εργασίας να παρέμβει άμεσα. Καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να συμπαραταχθούν στο Συνδικάτο, να ενισχύσουν τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ για να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Την ετήσια γενική τους συνέλευση πραγματοποιούν, αύριο Τετάρτη 12 Νοέμβρη, οι συνταξιούχοι ΙΚΑ Θεσσαλονίκης. Η συνέλευση θα γίνει στις 10 το πρωί, στη μεγάλη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ