ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κλιμάκωση των επιθέσεων, των πιέσεων και της δυσαρέσκειας

Ιρακινοί πανηγυρίζουν το κάψιμο ενός οχήματος του κατοχικού στρατού

Associated Press

Ιρακινοί πανηγυρίζουν το κάψιμο ενός οχήματος του κατοχικού στρατού
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΟΥΛΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Η κατάσταση στο Ιράκ δεν εξελίσσεται τόσο άσχημα όσο τα ΜΜΕ υποστηρίζουν», δήλωνε ο πρώην ισχυρός άνδρας του Πενταγώνου και νυν σύμβουλος του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Ρίτσαρντ Περλ. Αντίθετα, ο κατοχικός διοικητής, Πολ Μπρέμερ, παραδεχόταν ότι, στο άμεσο μέλλον, οι αντικατοχικές επιθέσεις θα κλιμακωθούν. Ο δεύτερος φαίνεται να είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα, αφού οι επιθέσεις συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και οι αμερικανικές απώλειες αυξήθηκαν, εντείνοντας τη δυσαρέσκεια της αμερικανικής κοινής γνώμης.

«Δεν έχουμε 3 ή 4 νεκρούς την ημέρα, αλλά την εβδομάδα, άρα η κατάσταση δεν πάει τόσο άσχημα. Τα ΜΜΕ ευθύνονται γιατί δημιουργούν, ψευδώς, την εικόνα απόλυτου χάους», υποστήριξε ο Ρίτσαρντ Περλ. Με τη γνωστή κατηγορηματική και υπεραπλουστευτική λογική του, ο Περλ επανέλαβε ότι «οι μοναδικοί που επιτίθενται στις αμερικανικές δυνάμεις είναι πρώην οπαδοί του καθεστώτος, τρομοκράτες από άλλες χώρες και κοινοί εγκληματίες» και παραδέχτηκε ότι «ίσως το λάθος που έγινε είναι ότι υποτιμήθηκε το ψυχολογικό βάρος του ιρακινού λαού από το προηγούμενο καθεστώς, γιατί ακόμη και σήμερα οι Ιρακινοί φοβούνται πολύ ότι θα επανέλθει».

Ελαφρώς αντίθετες ήταν οι εκτιμήσεις του κατοχικού διοικητή, που έδωσε συνέντευξη στους βρετανικούς «Τάιμς». Ο Πολ Μπρέμερ προέβλεψε κλιμάκωση των επιθέσεων, καθώς «οι ξένοι τρομοκράτες που εισήλθαν στο Ιράκ είναι πολλές εκατοντάδες, κυρίως από τη Συρία, το Σουδάν, την Υεμένη και τη Σ. Αραβία». Ο Μπρέμερ υπογράμμισε ότι βασικό πρόβλημα είναι «η έλλειψη πληροφοριών» και δήλωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο σύστασης ειδικής ιρακινής ομάδας συλλογής πληροφοριών. Ο Μπρέμερ κατέληξε ότι οι κατοχικές δυνάμεις δε θα υποχωρήσουν, γιατί «οι συνέπειες θα είναι τραγικές και για τον ιρακινό λαό και για ολόκληρη την περιοχή».

Οι διαβεβαιώσεις Μπρέμερ και Περλ, πάντως, δε φαίνεται να πείθουν την αμερικανική κοινή γνώμη, που μοιάζει να αγανακτεί ολοένα και περισσότερο, τόσο από τις απώλειες, όσο και από το υπερβολικό κόστος του πολέμου. Δημοσκόπηση που δημοσίευσε το περιοδικό «Νιούσγουικ» δείχνει ότι το 51% των Αμερικανών διαφωνεί με την πολιτική Μπους στο Ιράκ. Την ίδια στιγμή, το, μεγάλου κύρους, πολιτικό εβδομαδιαίο περιοδικό «Νάσιοναλ Τζέρναλ», που διαβάζεται από το σύνολο του πολιτικού κόσμου στην Ουάσιγκτον, φιλοξενεί εκτενές άρθρο, στο οποίο αναφέρει ότι «τελικά, οι Γάλλοι είχαν δίκιο όταν έλεγαν ότι θα πρέπει να σκεφθούμε διπλά πριν κάνουμε κάτι που δεν είναι, πιθανότατα, αναγκαίο και ίσως θα αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνο, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα δεν είναι μόνον ο πόλεμος, αλλά και οι συνέπειες της κατοχής».

Επιθέσεις και απειλές

Με «σκληρά μέτρα» απείλησε τους τοπικούς ηγέτες φατριών και τοπικών συμβουλίων στο κεντρικό Ιράκ, ο στρατηγός Τζον Αμπιζάιντ, αρχηγός της Αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης. Ο Αμπιζάιντ συγκάλεσε συμβούλιο τοπικών αρχόντων, το Σάββατο στο Ραμάντι και, όπως είπε ο δήμαρχος της Φαλούτζα, προειδοποίησε ότι θα ληφθούν μέτρα από τον αμερικανικό στρατό κατά των τοπικών συμβουλίων, αν δεν κάνουν κάτι για να σταματήσουν τις επιθέσεις.

Λίγες ώρες αργότερα, αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν περιοχές πέριξ της Φαλούτζα, χωρίς να αναφερθούν θύματα. Την Κυριακή, 1 Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας τραυματίστηκε από βόμβα, στη Βαγδάτη, ενώ όλμοι έπληξαν κτίριο στο κέντρο της πόλης. Στη Μοσούλη, την ίδια μέρα, αμερικανικό στρατόπεδο επλήγη από πυρά και πυραύλους το γενικό αρχηγείο των Αμερικανών, χωρίς θύματα. Χθες, 1 Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε κοντά στην Ισκαντερίγια, όταν περίπολος δέχτηκε ρουκέτες, ενώ στη Μοσούλη 3 Αμερικανοί τραυματίστηκαν από εκρηκτικό μηχανισμό, όπως και 1 Ιρακινός αξιωματούχος του ιρακινού υπουργείου Πετρελαίου.

Επίσης, ένταση επικράτησε στη σιιτική συνοικία της Βαγδάτης, Σαντρ Σίτι, όταν Αμερικανός στρατιώτης σκότωσε, κατά τη διάρκεια επεισοδίου, τον επικεφαλής του συνοικιακού συμβουλίου Μουχάναντ αλ Κάαντι, που λειτουργούσε και ως «γέφυρα» ανάμεσα στις κατοχικές δυνάμεις και στους Σιίτες. Οπως έγινε γνωστό, τα τελευταία 24ωρα έγιναν τουλάχιστον 90 συλλήψεις. Τέλος, πληροφορίες έφεραν τις αμερικανικές δυνάμεις να συγκρούονται με άνδρες του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ, ενώ Τούρκοι αξιωματούχοι δεν παρέλειπαν να τονίσουν ότι η Αγκυρα δε χάνει ποτέ το ενδιαφέρον της για το μέλλον του Ιράκ.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
«Παρανομούν» οι ΗΠΑ

ΓΕΝΕΥΗ.-

Παράνομοι κρίθηκαν οι δασμοί που οι ΗΠΑ επιβάλλουν στον εισαγόμενο χάλυβα, από την ανώτατη δικαιοδοτική αρχή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) αλλά στην απόφασή της πρόσθεσε ότι η διένεξη για το διεθνές εμπόριο του χάλυβα πιθανώς θα μπορέσει να επιλυθεί στο θεσμικό πλαίσιο του ΠΟΕ.

Με την απόφαση αυτή, που η ΕΕ ειδικά την περίμενε εναγωνίως, κρίθηκε αυτός ο γύρος του εμπορικού πολέμου, υπέρ της ΕΕ στα θεσμικά όργανα ενώ θεωρείται σίγουρο ότι θα ενταθούν οι πιέσεις που ασκούνται στην Ουάσιγκτον για να καταργηθούν οι δασμοί. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ έχει ανακοινώσει ότι θα επιβληθούν εκ μέρους της, άμεσα, δασμοί ύψους 2,2 δισ.δολ. αν η αμερικανική κυβέρνηση δε σπεύσει να συμμορφωθεί με τις προδιαγραφές του ΠΟΕ για το διεθνές εμπόριο του χάλυβα.

Το δευτεροβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο του ΠΟΕ έκρινε «υπερβολικούς» τους δασμούς και ότι σε κάθε περίσταση «δε συνάδουν» ζητώντας από την Ουάσιγκτον «να συμμορφωθεί άμεσα με τους διεθνείς κανόνες που διαμορφώνουν το εμπόριο του χάλυβα και που δεν απέχουν κατ' ουσίαν από τον οικονομικό νόμο της προσφοράς και ζήτησης». Ζητείται από τον ΠΟΕ επίσης «οι ΗΠΑ να τιμήσουν την υπογραφή που έχουν βάλει» κάτω από πολλές διεθνείς εμπορικές συμφωνίες.

Οκτώ μεγάλες χαλυβουργικές δυνάμεις, η ΕΕ, η Βραζιλία, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νορβηγία, η Νέα Ζηλανδία, η Ελβετία και η Νότια Κορέα, είχαν από κοινού προσφύγει στον ΠΟΕ για τους υπερβολικούς αμερικανικούς δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα. Από αυτές, η προσφυγή της ΕΕ κατατέθηκε από τις τελευταίες χρονολογικώς τον περασμένο Ιούλη και λίγο μετά προκάλεσε την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαιοδοτικού οργάνου του ΠΟΕ.

Μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του δευτεροβάθμιου οργάνου, οι οκτώ με ανακοίνωσή τους επισήμαναν ότι «οι αμερικανικοί δασμοί πρέπει τώρα να καταργηθούν», επαναλαμβάνοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση «θα ληφθούν εκ μέρους τους τα κατάλληλα μέτρα».

Ωστόσο, η αμερικανική κυβέρνηση σε μία πρώτη αντίδρασή της ανακοίνωσε ότι «δε συμφωνεί με το περιεχόμενο της αμετάκλητης απόφασης του ΠΟΕ» και ιδίως «με τα συμπεράσματα αυτής της απόφασης». Ο εκπρόσωπος του Αμερικανού Εμπορικού Αντιπροσώπου, Ρόμπερτ Ζέλικ, περιορίστηκε να δηλώσει ότι πριν από όλα η αμερικανική πλευρά «θα μελετήσει πολύ προσεκτικά το περιεχόμενο αυτής της απόφασης».

ΓΕΩΡΓΙΑ
Κορυφώνεται η αντιπαράθεση

ΤΙΦΛΙΔΑ.--

Για τρίτη συνεχόμενη μέρα διαδήλωσαν χτες στους δρόμους της πρωτεύουσας της Γεωργίας, Τιφλίδα, οι οπαδοί της αντιπολίτευσης, που επιθυμούν την παραίτηση του Προέδρου της χώρας, Εντβαρντ Σεβαρντνάτζε.

Την ίδια ώρα πάντως που χιλιάδες Γεωργιανοί συγκεντρώνονταν στην Τιφλίδα (ανάλογες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή), ο Πρόεδρος Σεβαρντνάτζε ταξίδεψε στην αυτόνομη επαρχία της Ατζαρίας προκειμένου να συναντήσει τον Ασλάν Αμπασίτζε, ηγέτη της επαρχίας αλλά και μοναδικό ηγέτη της αντιπολίτευσης που τον στηρίζει. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Σεβαρντνάτζε παρέστη στο Μπατούμι, πρωτεύουσα της Ατζαρίας, σε διαδήλωση που πραγματοποίησαν δεκάδες χιλιάδες οπαδοί του.

Την Κυριακή είχε προηγηθεί συνάντηση του Σεβαρντνάτζε με τρεις από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης - τον Μιχαήλ Σαακασβίλι, την Νίνο Μπουρτζανάτζε και τον Ζουράμπ Ζάβια - προκειμένου να βρεθεί λύση στην κρίση. Ωστόσο, η συνάντηση έληξε χωρίς αποτέλεσμα μετά από 2 ώρες. Αίτημα της γεωργιανής αντιπολίτευσης ήταν η ακύρωση του αποτελέσματος των εκλογών και η διενέργεια νέων αλλά και η παραίτηση του Προέδρου. Φυσικά κανένα από τα αιτήματα δεν έγινε δεκτό.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Κόμπα Ναρτσεμασβίλι, διέταξε τη μεταφορά αριθμού στρατιωτών του υπουργείου στην πρωτεύουσα από το φαράγγι του Πανκίσι. Μέχρι στιγμής κυβερνητικές δυνάμεις δεν έχουν συγκρουστεί με τους διαδηλωτές.

Τέλος, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, το κόμμα της «Αναγέννησης» του Αμπασίτζε έρχεται δεύτερο σε ψήφους με 19,3%, πίσω από το φιλοκυβερνητικό κόμμα «Για Μια Νέα Γεωργία» που συγκεντρώνει 21,11%. Ακολουθεί το «Εθνικό Κίνημα» του Σαακασβίλι με 18,6% και το «Εργατικό Κόμμα» με 12,5%, ενώ οι «Δημοκράτες» της Μπουρτζανάτζε είναι κοντά στο 7%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ