ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Οι εργαζόμενοι τιμούν αγωνιστικά την εξέγερση

Το Σάββατο 15/11, στις 6.30 μ.μ., στο κτίριο Γκίνη, η εκδήλωση των Συνδικάτων Οικοδόμων, Μετάλλου, Κλωστοϋφαντουργών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Φαρμάκου

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, η κορυφαία στιγμή της αντιδικτατορικής πάλης, ήταν σημείο συνάντησης του εργατικού με το νεολαιίστικο κίνημα, και φέτος, που συμπληρώνονται 30 χρόνια από την ηρωική εξέγερση, οι εργαζόμενοι θα τιμήσουν αγωνιστικά την επέτειο. Τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Μετάλλου, Κλωστοϋφαντουργών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Φαρμάκου Αθήνας καλούν στην εκδήλωση με θέμα «Η εργατική τάξη στην πρωτοπορία της πάλης ενάντια στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό», που διοργανώνουν το Σάββατο 15 του Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο κτίριο Γκίνη του Πολυτεχνείου. Επίσης, καλούν τους εργαζόμενους στην αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικανική πρεσβεία.

«Σήμερα, 30 χρόνια μετά», σημειώνουν τα συνδικάτα σε σχετική ανακοίνωσή τους, «η εργατική τάξη συνεχίζει να εμπνέεται από τον αγώνα του Πολυτεχνείου, συνεχίζει την πάλη μαζί με τους συμμάχους της ενάντια στην αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, κεφαλαίου και ΕΕ.

Η διαφορά είναι πως στην εξουσία τώρα δεν είναι οι συνταγματάρχες, μα οι πολιτικοί υπάλληλοι των πολυεθνικών και των μονοπωλίων.

Η φτώχεια και σήμερα τσακίζει κόκαλα, η ανεργία φωλιάζει σε κάθε σπίτι, οι αγώνες των εργαζομένων στέλνονται στα δικαστήρια, οι απεργίες βγαίνουν όλες παράνομες.

Οπως τότε, έτσι και σήμερα, η πολιτική της κυβέρνησης, με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ, καταργεί εργασιακά δικαιώματα, εντείνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων, γεμίζει τα θησαυροφυλάκια των μεγαλοεργοδοτών.

Δεν είναι τυχαία η επίθεση που δέχεται ο αγώνας του Πολυτεχνείου και τα μηνύματα που εκπέμπει. Είναι δεμένη με την προσπάθεια σπίλωσης, συκοφάντησης των αγώνων, από όλους αυτούς που έχουν συμφέρον να είναι οι εργαζόμενοι υποταγμένοι, να μην αντιστέκονται, να μην αμφισβητούν τα συμφέροντα που κάποιοι υπηρετούν με το αζημίωτο.

Σήμερα, που βρισκόμαστε μπροστά σε νέα κατάσταση, η οποία προβάλλει απειλητικά μπροστά στους λαούς, με την ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, με τη συγκρότηση ενός επικίνδυνου συνασπισμού δυνάμεων που προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους λαούς και σχεδιάζει νέες στρατιωτικές επεμβάσεις, καταπατά εργατικά λαϊκά δικαιώματα». Σήμερα, που με την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ επιταχύνονται οι ιδιωτικοποιήσεις, οι συγχωνεύσεις, βαθαίνουν οι αντιδραστικές αλλαγές στην Υγεία και στην Παιδεία, εξαπολύεται η πιο σφοδρή επίθεση ενάντια σε εργασιακά, κοινωνικά, ασφαλιστικά, δημοκρατικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Και θέτοντας το πλαίσιο της συμμετοχής τους στον αγωνιστικό γιορτασμό της εξέγερσης του Νοέμβρη τονίζουν: «Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά. Τιμούμε τους αγώνες του Πολυτεχνείου με τους σημερινούς μας αγώνες για πλήρη απασχόληση, για μεροκάματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής οικογένειας. Για δημόσια δωρεάν Παιδεία, Υγεία, δημόσια δωρεάν υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση.

Ενάντια στους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και ΕΕ, τρομοκράτες και σφαγείς των λαών και σε όσους τους δίνουν "γην και ύδωρ" για να μπορούν να αρπάξουν και αυτοί κάποιο κομματάκι από τη λεία των πετρελαίων και των πλουτοπαραγωγικών πηγών των χωρών που ματώνουν».

Στο δρόμο του αγώνα σήμερα οι φοιτητές

Ραντεβού στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών δίνουν σήμερα στις στις 12.30 το μεσημέρι φοιτητές από έξι συλλόγους της Αθήνας, για την πρώτη κινητοποίηση της τρέχουσας ακαδημαϊκής χρονιάς, βάζοντας στο στόχαστρό τους τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται στην Ανώτατη Εκπαίδευση και ειδικά το πολυνομοσχέδιο για την αξιολόγηση, τα Ινστιτούτα Διά Βίου Εκπαίδευσης και το Διεθνές Πανεπιστήμιο.

Σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει οι σύλλογοι Φιλοσοφικής, Παντείου, Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΤΕΜΦΕ Πολυτεχνείου), Φυσικού, Νομικής και Ηλεκτρολόγων, που απαιτούν: να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο και να μην εφαρμοστούν οι ευρωπαϊκές αποφάσεις της Μπολόνιας, της Πράγας και του Βερολίνου. Παλεύουν για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση και γενναία αύξηση των δαπανών για την Παιδεία από τον προϋπολογισμό για να καλυφθούν οι ανάγκες που είναι αυξημένες σε όλα τα Ιδρύματα και καλούν σε συντονισμό όλους τους φοιτητικούς συλλόγους για να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν του αγώνα τους.

Παράλληλα, οι παραπάνω φοιτητικοί σύλλογοι έχουν πάρει και αποφάσεις συμμετοχής στον τριήμερο αγωνιστικό γιορτασμό της τριακοστής επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, κορύφωση του οποίου θα είναι η αντιιμπεριαλιστική πορεία στην Αμερικάνικη Πρεσβεία στις 17 Νοέμβρη, επισημαίνοντας ότι το μήνυμα της Λαϊκής Εξέγερσης παραμένει ζωντανό και εκφράζει τις σημερινές διεκδικήσεις για τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δεν τους βγήκε η φιέστα για τα «ολοήμερα»

Την πρεμούρα της κυβέρνησης να ωραιοποιήσει και να διασώσει το θεσμό των ολοήμερων, παρά τα τεράστια προβλήματα που γεννά η υποχρηματοδότηση του θεσμού από τα κρατικά ταμεία, εκδήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας, Ν. Γκεσούλης, μιλώντας την Κυριακή σε ημερίδα που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Ομοσπονδία Καθηγητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Με δεδομένη την πολιτική απαξίωσης της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης που εφαρμόζει η κυβέρνηση, ο Ν. Γκεσούλης κάλεσε τους γονείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να γίνουν πιο συμμετοχικοί στην υπόθεση του ολοήμερου, χαρακτηρίζοντάς το «συλλογικό εγχείρημα».

Ο υφυπουργός Παιδείας ισχυρίστηκε ότι το ολοήμερο σχολείο «δε θα το φτιάξει μόνο του το κράτος», παραδεχόμενος στην ουσία ότι η διατήρηση και η βελτίωση του θεσμού περνάει απαραίτητα μέσα από τη μεταφορά του κόστους λειτουργίας στις πλάτες των γονέων. Επιχείρησε μάλιστα να χρεώσει τη δυσλειτουργία του θεσμού στους δασκάλους και στους ωρομίσθιους των ειδικοτήτων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν κάνουν καλά τη δουλιά τους, τότε ο μαθητής στις 4 μ.μ. που σχολάει μπορεί να είναι έτοιμος».

Απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα της Παιδείας χαρακτήρισε το ολοήμερο και ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Χ. Τσολάκης, που μίλησε στην ημερίδα, ο οποίος υπερασπίστηκε το θεσμό χωρίς να μπει στην ουσία των προβλημάτων που προκύπτουν για γονείς και μαθητές από την υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης και την πρόχειρη, προεκλογικού χαρακτήρα οργάνωση των σχολείων από την κυβέρνηση.

Η αδυναμία της κυβέρνησης να υπερασπιστεί επί της ουσίας το «κοσμογονικό», όπως το παρουσιάζει, εγχείρημά της φάνηκε και από τη νευρικότητα των στελεχών του υπουργείου Παιδείας όταν κλήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις εκπαιδευτικών και γονέων που παρακολουθούσαν την ημερίδα. Οι ερωτήσεις προέρχονταν κυρίως από τους ωρομίσθιους των ειδικοτήτων και αφορούσαν στην παιδαγωγική διάσταση του θεσμού αλλά και στις προθέσεις της κυβέρνησης μετά το 2006 σε σχέση με τη χρηματοδότηση του ολοήμερου σχολείου.

Οι αρμόδιοι του υπουργείου ξεκαθάρισαν ότι δεν προβλέπεται καμιά αύξηση στις δαπάνες για τα ολοήμερα, ενώ απέφυγαν να πάρουν θέση για το μέλλον του θεσμού, χαρακτηρίζοντας το σχολικό έτος 2005-2006 «έτος αξιολόγησης» του ολοήμερου σχολείου. Σε ό,τι αφορά στις παρεμβάσεις στην υποδομή των σχολείων που ήδη λειτουργούν, διαπίστωσαν οικονομική αδυναμία, όπως και στα προβλήματα που προκύπτουν για το ωράριο και τις μετακινήσεις από σχολείο σε σχολείο των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών.

Τον υφυπουργό Παιδείας υποδέχτηκαν με πανό και συνθήματα, το πρωί, έξω από το χώρο της ημερίδας, αδιόριστοι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι που διαμαρτύρονταν για τη μείωση των προσλήψεων και τη διατήρηση της «ομηρίας» τους από την κυβερνητική πολιτική.

Σύνοδος υπουργών για τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση

Ξεκίνησαν χτες το απόγευμα στην Αθήνα οι τριήμερες εργασίες της 21ης Συνόδου της Μόνιμης Διάσκεψης των Ευρωπαίων υπουργών Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης με θέμα «Διαπολιτισμική Εκπαίδευση: Διαχείριση της Διαφορετικότητας, ενδυνάμωση της Δημοκρατίας», με τη συμμετοχή υπουργών Παιδείας και αντιπροσωπειών των 46 μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το στίγμα των εργασιών έδωσε στην εναρκτήρια ομιλία του ο υπουργός Παιδείας, Π. Ευθυμίου, ο οποίος σημείωσε ότι «η Ευρώπη γίνεται ολοένα και περισσότερο ένα κοινό σπίτι, ένας τόπος όπου κάθε Ευρωπαίος πολίτης αισθάνεται οικεία, διότι αναγνωρίζει κοινές αξίες, χωρίς να χάνει τα στοιχεία που συγκροτούν την πολιτιστική του ταυτότητα». Στο πλαίσιο αυτό, την προσπάθεια δηλαδή καλλιέργειας της ταυτότητάς του, στη σύνοδο θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τα αναλυτικά προγράμματα, την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και τη διαμόρφωση κατάλληλου κλίματος στο σχολικό περιβάλλον.

Τις εργασίες της συνόδου, η οποία για πρώτη φορά διοργανώνεται στην Ελλάδα, παρακολουθούν εκπρόσωποι από τα κράτη - μέλη της πολιτιστικής συνεργασίας, παρατηρητές από την Ιαπωνία, το Ισραήλ, τον Καναδά και το Μεξικό, εκπρόσωποι του ΟΟΣΑ και της UNESCO, του Αραβικού Συνδέσμου και άλλων οργανισμών.

Διαμαρτυρία της ΟΛΜΕ για τα κενά

Διάβημα διαμαρτυρίας στον υπουργό Παιδείας πραγματοποιεί σήμερα η ΟΛΜΕ στις 1.30 μ.μ. ζητώντας την κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς με προσλήψεις μόνιμων και αναπληρωτών καθηγητών και αντιδρώντας στην προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας να τα καλύψει με ωρομισθίους. Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής εκπαιδευτικών του Λεκανοπεδίου στην παράσταση διαμαρτυρίας το ΔΣ της ΟΛΜΕ κηρύσσει δίωρη στάση εργασίας τις δύο τελευταίες ώρες του πρωινού και τις δύο πρώτες του απογευματινού κύκλου.

Υπενθυμίζεται ότι το ερχόμενο Σάββατο 15 Νοέμβρη, θα συνέλθουν στην Αθήνα οι γενικές συνελεύσεις προέδρων των ΕΛΜΕ και των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, προκειμένου να αποφασίσουν για την πορεία των κινητοποιήσεων. Θα προηγηθούν οι γενικές συνελεύσεις των συλλόγων και ΕΛΜΕ που γίνονται αυτή τη βδομάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ