Τρίτη 11 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δεν τους βγήκε η φιέστα για τα «ολοήμερα»

Την πρεμούρα της κυβέρνησης να ωραιοποιήσει και να διασώσει το θεσμό των ολοήμερων, παρά τα τεράστια προβλήματα που γεννά η υποχρηματοδότηση του θεσμού από τα κρατικά ταμεία, εκδήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας, Ν. Γκεσούλης, μιλώντας την Κυριακή σε ημερίδα που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Ομοσπονδία Καθηγητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Με δεδομένη την πολιτική απαξίωσης της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης που εφαρμόζει η κυβέρνηση, ο Ν. Γκεσούλης κάλεσε τους γονείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να γίνουν πιο συμμετοχικοί στην υπόθεση του ολοήμερου, χαρακτηρίζοντάς το «συλλογικό εγχείρημα».

Ο υφυπουργός Παιδείας ισχυρίστηκε ότι το ολοήμερο σχολείο «δε θα το φτιάξει μόνο του το κράτος», παραδεχόμενος στην ουσία ότι η διατήρηση και η βελτίωση του θεσμού περνάει απαραίτητα μέσα από τη μεταφορά του κόστους λειτουργίας στις πλάτες των γονέων. Επιχείρησε μάλιστα να χρεώσει τη δυσλειτουργία του θεσμού στους δασκάλους και στους ωρομίσθιους των ειδικοτήτων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν κάνουν καλά τη δουλιά τους, τότε ο μαθητής στις 4 μ.μ. που σχολάει μπορεί να είναι έτοιμος».

Απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα της Παιδείας χαρακτήρισε το ολοήμερο και ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Χ. Τσολάκης, που μίλησε στην ημερίδα, ο οποίος υπερασπίστηκε το θεσμό χωρίς να μπει στην ουσία των προβλημάτων που προκύπτουν για γονείς και μαθητές από την υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης και την πρόχειρη, προεκλογικού χαρακτήρα οργάνωση των σχολείων από την κυβέρνηση.

Η αδυναμία της κυβέρνησης να υπερασπιστεί επί της ουσίας το «κοσμογονικό», όπως το παρουσιάζει, εγχείρημά της φάνηκε και από τη νευρικότητα των στελεχών του υπουργείου Παιδείας όταν κλήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις εκπαιδευτικών και γονέων που παρακολουθούσαν την ημερίδα. Οι ερωτήσεις προέρχονταν κυρίως από τους ωρομίσθιους των ειδικοτήτων και αφορούσαν στην παιδαγωγική διάσταση του θεσμού αλλά και στις προθέσεις της κυβέρνησης μετά το 2006 σε σχέση με τη χρηματοδότηση του ολοήμερου σχολείου.

Οι αρμόδιοι του υπουργείου ξεκαθάρισαν ότι δεν προβλέπεται καμιά αύξηση στις δαπάνες για τα ολοήμερα, ενώ απέφυγαν να πάρουν θέση για το μέλλον του θεσμού, χαρακτηρίζοντας το σχολικό έτος 2005-2006 «έτος αξιολόγησης» του ολοήμερου σχολείου. Σε ό,τι αφορά στις παρεμβάσεις στην υποδομή των σχολείων που ήδη λειτουργούν, διαπίστωσαν οικονομική αδυναμία, όπως και στα προβλήματα που προκύπτουν για το ωράριο και τις μετακινήσεις από σχολείο σε σχολείο των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών.

Τον υφυπουργό Παιδείας υποδέχτηκαν με πανό και συνθήματα, το πρωί, έξω από το χώρο της ημερίδας, αδιόριστοι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι που διαμαρτύρονταν για τη μείωση των προσλήψεων και τη διατήρηση της «ομηρίας» τους από την κυβερνητική πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ