ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Στον αγώνα για τη σωτηρία!

Σύσκεψη εκπροσώπων Ομοσπονδιών ΕΒΕ από τους νομούς της Θεσσαλίας και από τη Φθιώτιδα. Δριμύ «κατηγορώ» στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ

Οι μικροεπιχειρήσεις βρίσκονται σε διαρκή διωγμό, με στόχο την εξόντωσή τους! Αυτό είναι το κοινό συμπέρασμα του διαλόγου που αναπτύχθηκε στη σύσκεψη εκπροσώπων των Ομοσπονδιών ΕΒΕ από τους νομούς της Θεσσαλίας και τη Φθιώτιδα που πραγματοποιήθηκε, προχτές Κυριακή, στην Καρδίτσα. Κι όπως τονίστηκε από τους συμμετέχοντες, το συμπέρασμα αυτό οδηγεί στην ανάγκη αγωνιστικής συσπείρωσης όλων των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, σ' ένα κοινό μέτωπο πάλης με τους άλλους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους αγρότες, τους νέους, τους συνταξιούχους, όλα τα μαζικά στρώματα της πόλης και του χωριού.

Στο πλαίσιο αυτής της αναγκαίας αγωνιστικής δράσης προτάθηκε η πραγματοποίηση πανθεσσαλικού συλλαλητηρίου στη Λάρισα μέσα στο Νοέμβρη και συντονισμός του αγώνα σε πανελλαδικό επίπεδο το Δεκέμβρη.

Για την προετοιμασία του αγώνα θα γίνουν τοπικές συσκέψεις και ενημερωτικές συγκεντρώσεις και θα επιδιωχτεί ο αγωνιστικός συντονισμός με τους αγρότες, τους εργάτες και τους συνταξιούχους.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος οι πρόεδροι και τα μέλη των διοικήσεων των ομοσπονδιών ΕΒΕ Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας, Βόλου, Φθιώτιδας, καθώς και εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων κλαδικών σωματείων, όπως του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας, του Συνδέσμου Ηλεκτρολόγων, του Συλλόγου Υδραυλικών κ.ά. Η παρουσία στη σύσκεψη του προέδρου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Β. Μπούτα, του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, Στ. Γούλα και του αντιπροέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μετάλλου, Σπ. Στυλιαρογιάννη, είναι ενδεικτική της συνειδητοποίησης ότι εφόσον είναι κοινά τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων, κοινός πρέπει να είναι και ο αγώνας τους.

«Η κυβέρνηση - είπε στην ομιλία του ο Ν. Λυρίτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Καρδίτσας - με τη σφραγίδα της ΕΕ τα δίνει όλα στις πολυεθνικές και στα πολυκαταστήματα, ενώ οι μικρές επιχειρήσεις ασφυκτιούν σ' ένα καταστροφικό περιβάλλον για την επιβίωση και το μέλλον». Κι αναφερόμενος στο Προεδρικό Διάταγμα για τη θέσπιση Μητρώου Κατασκευαστικών Ιδιωτικών Εργων (ΜΗΚΙΕ), σημείωσε ότι προβλέπει την αύξηση του μεγέθους του κεφαλαίου που μπορεί να επενδυθεί στα ιδιωτικά έργα, υπηρετώντας έτσι τα μεγάλα μονοπώλια και τις πολυεθνικές και όχι τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το ψήφισμα

Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε στη σύσκεψη διαπιστώνεται ότι: «Με την κρίση που περνάει ο αγροτικός τομέας, τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας, ο ανύπαρκτος τζίρος, οι μικροβιοτέχνες - έμποροι στενάζουν κάτω από το βάρος των πάγιων εξόδων. Οικογένειες ολόκληρες οδηγούνται σε απόγνωση. Η τοκογλυφία οργιάζει. Η "ελεύθερη αγορά" έβγαλε στην επιφάνεια το πρόβλημα της διατροφικής εγκληματικότητας. Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις ανάγκασαν εκατοντάδες χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις στην οριστική διάλυση. Οι μεγάλες επιχειρήσεις μεταναστεύουν στο εξωτερικό με δωρεάν κεφάλαια του ελληνικού λαού».

Παρακάτω το ψήφισμα σημειώνει: «Στο σκληρό πυρήνα της ΟΝΕ (Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία) έχουμε και το μεγαλύτερο αριθμό των επιχειρήσεων που κλείνουν, εκεί που τα διαρθρωτικά μέτρα της ΕΕ έχουν μπει σε πλήρη εφαρμογή. Με την εφαρμογή του ΜΗΚΙΕ, θα σημάνει και το τέλος της μικρής βιοτεχνίας που δραστηριοποιείται στην οικοδομή. Με τη μειωμένη συμμετοχή του κράτους στην επιχορήγηση του ΤΕΒΕ και την τάση για μηδενική, θα έχουμε νέα τραντάγματα στις συντάξεις κλπ.

Καταργείται ο δημόσιος χαρακτήρας της ασφάλισης, ενώ παράλληλα ενισχύονται οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Είμαστε αντίθετοι με το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση για την ίδρυση επαγγελματικών ταμείων, που δίνει τη δυνατότητα σε ασφαλιστικές εταιρίες να δημιουργήσουν επαγγελματικά ταμεία εις βάρος του ΤΕΒΕ. Το κρατικό σύστημα υγείας συνεχώς υποβαθμίζεται, συρρικνώνεται, εμπορευματοποιείται. Τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε ανώνυμες εταιρίες στη λογική του κέρδους και όχι των ανθρώπινων αναγκών. Είμαστε βέβαιοι ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος - χαμένος είναι αυτός που δε γίνεται».

Στη συνέχεια, στο ψήφισμα δηλώνεται: «Θα παλέψουμε για την υπεράσπιση της δουλιάς μας και των σύγχρονων αναγκών μας, θα πρωτοστατήσουμε στην ανάπτυξη των αγώνων με τη συσπείρωση που έχουμε πετύχει και εκφράστηκε στα μεγάλα συλλαλητήρια Τρικάλων, Καρδίτσας, Λάρισας. Ολοι ενωμένοι, επαγγελματίες, βιοτέχνες, αγρότες, άνεργοι, συνταξιούχοι, να αποκρούσουμε τη βάρβαρη πολιτική της ΟΝΕ, της ΕΕ».

Τέλος αναφέρεται ότι οι ΕΒΕ διεκδικούν:

  • Κρατικό Σχεδιασμό Παραγωγής - υπεράσπιση της ντόπιας παραγωγής, κοινωνική ασφάλιση στην κατεύθυνση να παίρνει σύνταξη ο ασφαλισμένος στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), όταν συμπληρώσει 30 χρόνια ασφάλισης ανεξάρτητα σε ποιο ταμείο έχει κάνει τη διαδοχική ασφάλιση.
  • Συνταξιοδοτικό δικαίωμα να θεμελιώνεται μετά από 13,5 χρόνια ασφάλισης (διαδοχική). Η κατάταξη στην ασφαλιστική κλάση να γίνεται με έγκριση του ασφαλισμένου. Σύνταξη στα 60 για άνδρες και 55 για γυναίκες αν πληρούν τους όρους συνταξιοδότησης.
  • Να φορολογείται η μικρή επιχείρηση ανάλογα με τα έσοδα.
  • Κατάργηση του 25%.
  • Απόσυρση εδώ και τώρα του ΠΔ για το ΜΗΚΙΕ.
  • Μέτρα ενθάρρυνσης των συνεταιρισμών, οικονομικά και επιστημονικοτεχνικά, για τη συνένωση των μικροεπαγγελματιών βιοτεχνών.
  • Μέτρα περιορισμού των μεγάλων κατασκευαστικών επιχειρήσεων στην οικοδομή.
  • Οχι στην απελευθέρωση του ωραρίου, να μη γίνει προπομπός για το Μεσαίωνα.
ΟΒΣΑ
Συνδικαλιστική σύσκεψη για τα προβλήματα των ΕΒΕ

Συνδικαλιστική σύσκεψη συγκαλεί η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), αύριο Τετάρτη 12 Νοέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στα γραφεία της (Πατούσα 3 - 6ος όροφος), με θέμα: «Πρόγραμμα δράσης της Ομοσπονδίας για τη λύση των προβλημάτων μας».

Κύριο θέμα συζήτησης στη σύσκεψη είναι το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το Μητρώο Κατασκευαστών Ιδιωτικών Εργων, «που θεσμοθετεί την είσοδο των μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών στο χώρο της οικοδομής, τη συρρίκνωση της αυτεπιστασίας και σιγά - σιγά το διώξιμο των μικρών βιοτεχνών από το χώρο της οικοδομής», όπως τονίζει στην πρόσκλησή της η Ομοσπονδία. Ταυτόχρονα όμως θα συζητηθούν θέματα που έχουν να κάνουν με την πτώση του τζίρου, «την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος και την εμπορευματοποίηση της Υγείας, την επαγγελματική στέγη, το χρηματοδοτικό, το ωράριο, το φορολογικό, την εκπαίδευση, τον τεχνικό ασφαλείας, την πορεία του συνδικαλιστικού συστήματος». Στόχος της σύσκεψης είναι και ο αγωνιστικός προγραμματισμός της Ομοσπονδίας και των σωματείων των ΕΒΕ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Μέτρα ... «πατάτα» για την ακρίβεια

Στον αστερισμό της λογικής «όταν δε θέλει η νύφη να ζυμώσει όλη τη μέρα κοσκινάει», κινούνται τα μέτρα αποσπασματικού χαρακτήρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που παίρνει κατά διαστήματα η κυβέρνηση. Σ' αυτό το πλαίσιο, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κ. Κουλούρης υπέγραψε, χτες, μια νέα αγορανομική διάταξη, με την οποία επιβάλλεται ποσοστό ανώτατο κέρδους στη διακίνηση της πατάτας, η τιμή της οποίας τις τελευταίες μέρες «φίλησε» το ένα ευρώ το κιλό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην προσπάθειά του να αιτιολογήσει τους λόγους για τους οποίους συνέταξε τη συγκεκριμένη αγορανομική διάταξη, ο Κ. Κουλούρης δε δίστασε ακόμα και να ομολογήσει την πλήρη αναξιοπιστία κι αυτού του ίδιου του παρατηρητηρίου τιμών, που καθημερινά υποτίθεται ότι καταγράφει τις τιμές της αγοράς. Ουσιαστικά, ο υφυπουργός αποκάλυψε ότι το παρατηρητήριο δεν είναι τίποτε άλλο, παρά ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ του κυβερνητικού μηχανισμού αποπροσανατολισμού και παραπλάνησης των καταναλωτών, στους οποίους η κυβέρνηση με κάθε τρόπο επιχειρεί να παρουσιάσει μια εικόνα για την αγορά που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αδιάψευστος μάρτυρας των παραπάνω, το γεγονός ότι ενώ ο υφυπουργός Ανάπτυξης ομολογούσε δημόσια πως η τιμή της πατάτας έφτασε χτες τα 95 λεπτά το κιλό, την ίδια στιγμή το παρατηρητήριο υποστήριζε πως η ανώτατη τιμή του προϊόντος δεν ξεπέρασε τα 75 λεπτά το κιλό!

Στο μεταξύ, στα ύψη κινούνται συνολικά οι τιμές των οπωροκηπευτικών, με χαρακτηριστικότερες εκείνες στα κολοκυθάκια, που ...κατά το παρατηρητήριο του υπουργείου πωλούνταν χτες μέχρι τα 2,20 ευρώ το κιλό, τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι 2,00 ευρώ, οι ντομάτες μέχρι 1,50 ευρώ, τα μήλα 1,50 ευρώ, τα αχλάδια 1,80 ευρώ το κιλό κλπ.

Κατά τα άλλα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης επιμένει να επιδίδεται σε ανέξοδες επιδείξεις περί δήθεν προστασίας των λαϊκών εισοδημάτων. Σύμφωνα με τη νέα διάταξη για την τιμή της πατάτας, καθορίζεται ανώτατο χονδρεμπορικό ποσοστό κέρδους 8%, ανώτατο ποσοστό κέρδους για τα οπωροπωλεία 25% και για τους πωλητές λαϊκών αγορών 23%. Σε κάθε περίπτωση, είναι δεδομένο ότι όσο την αγορά λυμαίνονται οι μεγαλοχονδρέμποροι - που δίνοντας ψίχουλα στους παραγωγούς και εμφανίζοντας ψεύτικα τιμολόγια οδηγούν στα ύψη τις τιμές για τον καταναλωτή, με την ανοχή της κυβέρνησης - μέτρα σαν κι αυτό που χτες πάρθηκε για την τιμή της πατάτας θα παραμένουν πυροτεχνήματα στον αέρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ