Τρίτη 11 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Μέτρα ... «πατάτα» για την ακρίβεια

Στον αστερισμό της λογικής «όταν δε θέλει η νύφη να ζυμώσει όλη τη μέρα κοσκινάει», κινούνται τα μέτρα αποσπασματικού χαρακτήρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που παίρνει κατά διαστήματα η κυβέρνηση. Σ' αυτό το πλαίσιο, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κ. Κουλούρης υπέγραψε, χτες, μια νέα αγορανομική διάταξη, με την οποία επιβάλλεται ποσοστό ανώτατο κέρδους στη διακίνηση της πατάτας, η τιμή της οποίας τις τελευταίες μέρες «φίλησε» το ένα ευρώ το κιλό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην προσπάθειά του να αιτιολογήσει τους λόγους για τους οποίους συνέταξε τη συγκεκριμένη αγορανομική διάταξη, ο Κ. Κουλούρης δε δίστασε ακόμα και να ομολογήσει την πλήρη αναξιοπιστία κι αυτού του ίδιου του παρατηρητηρίου τιμών, που καθημερινά υποτίθεται ότι καταγράφει τις τιμές της αγοράς. Ουσιαστικά, ο υφυπουργός αποκάλυψε ότι το παρατηρητήριο δεν είναι τίποτε άλλο, παρά ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ του κυβερνητικού μηχανισμού αποπροσανατολισμού και παραπλάνησης των καταναλωτών, στους οποίους η κυβέρνηση με κάθε τρόπο επιχειρεί να παρουσιάσει μια εικόνα για την αγορά που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αδιάψευστος μάρτυρας των παραπάνω, το γεγονός ότι ενώ ο υφυπουργός Ανάπτυξης ομολογούσε δημόσια πως η τιμή της πατάτας έφτασε χτες τα 95 λεπτά το κιλό, την ίδια στιγμή το παρατηρητήριο υποστήριζε πως η ανώτατη τιμή του προϊόντος δεν ξεπέρασε τα 75 λεπτά το κιλό!

Στο μεταξύ, στα ύψη κινούνται συνολικά οι τιμές των οπωροκηπευτικών, με χαρακτηριστικότερες εκείνες στα κολοκυθάκια, που ...κατά το παρατηρητήριο του υπουργείου πωλούνταν χτες μέχρι τα 2,20 ευρώ το κιλό, τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι 2,00 ευρώ, οι ντομάτες μέχρι 1,50 ευρώ, τα μήλα 1,50 ευρώ, τα αχλάδια 1,80 ευρώ το κιλό κλπ.

Κατά τα άλλα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης επιμένει να επιδίδεται σε ανέξοδες επιδείξεις περί δήθεν προστασίας των λαϊκών εισοδημάτων. Σύμφωνα με τη νέα διάταξη για την τιμή της πατάτας, καθορίζεται ανώτατο χονδρεμπορικό ποσοστό κέρδους 8%, ανώτατο ποσοστό κέρδους για τα οπωροπωλεία 25% και για τους πωλητές λαϊκών αγορών 23%. Σε κάθε περίπτωση, είναι δεδομένο ότι όσο την αγορά λυμαίνονται οι μεγαλοχονδρέμποροι - που δίνοντας ψίχουλα στους παραγωγούς και εμφανίζοντας ψεύτικα τιμολόγια οδηγούν στα ύψη τις τιμές για τον καταναλωτή, με την ανοχή της κυβέρνησης - μέτρα σαν κι αυτό που χτες πάρθηκε για την τιμή της πατάτας θα παραμένουν πυροτεχνήματα στον αέρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ