ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Γύρισαν την πλάτη στους εργατοπατέρες

Βγήκαν στο δρόμο με τα αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων
«Για τους ξενοδόχους αύξηση κερδών και για τους εργάτες μείωση μισθών», «Σταθερή και πλήρη εργασία, όχι στη σύγχρονη δουλεία». Με αυτά τα συνθήματα, ξενοδοχοϋπάλληλοι από μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, αλλά και των επιχειρησιακών τους σωματείων, πραγματοποίησαν πορεία χτες το απόγευμα στη Βουλή. Είχε προηγηθεί συγκέντρωση - συνέλευση των εργαζομένων στο Θέατρο «Ακάδημος», την οποία οι ίδιοι εργαζόμενοι μετέτρεψαν σε αγωνιστική πορεία, δηλώνοντας, έτσι, στην πράξη την απόφασή τους για αγωνιστική διεκδίκηση. Για να μπει τέλος στην αδράνεια και το συμβιβασμό που είχαν επιβάλει οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Η χτεσινή συγκέντρωση ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας, που κάνει το κλαδικό σωματείο - η πλειοψηφία του οποίου πέρασε στις ταξικές δυνάμεις στις τελευταίες αρχαιρεσίες - να οργανώσει τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, ώστε αγωνιστικά να αντισταθούν στη μεγάλη επίθεση στα δικαιώματά τους, αλλά και να διεκδικήσουν με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους. Αυτή η προσπάθεια που κάνει το κλαδικό σωματείο αποδίδει τους πρώτους καρπούς, καθώς ήδη υπάρχει ένας συντονισμός της δράσης εννέα επιχειρησιακών σωματείων μεγάλων ξενοδοχείων της Αθήνας.

Στη χτεσινή συγκέντρωση, ο Χρ. Κατσώτης, πρόεδρος του κλαδικού σωματείου, μιλώντας στους εργαζόμενους, τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο και χρειάζεται τώρα η συμβολή όλων, προκειμένου να διαμορφωθούν εκείνες οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την ενίσχυση των συλλογικών προσπαθειών, τις μεγάλες δυνατότητες να διεκδικηθούν άλλοι όροι αμοιβής και συνθηκών δουλιάς.

«Είναι φανερό - συνέχισε - ότι κινούμαστε σε εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις. Η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας υπηρέτησε και υπηρετεί με τη στάση της την κυβερνητική πολιτική και τα συμφέροντα των ξενοδόχων. Εμείς μέσα από το πλαίσιο δράσης υπηρετούμε τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Σήμερα, κανείς δεν μπορεί από μόνος του να ανατρέψει την επίθεση σε βάρος του συνόλου των δικαιωμάτων μας. Απαιτείται να δημιουργήσουμε κοινό μέτωπο, με κοινό πλαίσιο, με κοινή δράση».

Οι προσπάθειες που έκαναν κάποιοι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ να αποθαρρύνουν όσους συμμετείχαν, λέγοντας, για παράδειγμα, ότι δεν μπορεί να διεκδικηθεί το αίτημα για βασικό μισθό 1.100 ευρώ, ότι πρέπει να αξιοποιηθεί ο ΟΜΕΔ, έστω και με τα «ψίχουλα» που δίνει, ότι ο ασφαλιστικός νόμος - τερατούργημα έχει και θετικά για τους εργαζόμενους, έπεσαν στο κενό. Οσοι πήραν το λόγο στη συνέχεια, και συνδικαλιστές σωματείων, αλλά και απλοί εργαζόμενοι, δήλωσαν ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο και είναι ντροπή να παίρνουν 620 ευρώ μισθό. Τάχθηκαν με το κάλεσμα του κλαδικού σωματείου για συσπείρωση και αγώνα ενάντια σ' αυτήν την πολιτική, υιοθετώντας ταυτόχρονα το διεκδικητικό πλαίσιο, όπως αυτό προτάθηκε. Και γι' αυτόν το λόγο, εξουσιοδότησαν το κλαδικό σωματείο να πάρει αποφάσεις για την οργάνωση κινητοποιήσεων.

Τη χτεσινή συγκέντρωση και πορεία χαιρέτισε ο Θ. Κούτρας, εκ μέρους του ΠΑΜΕ, ο οποίος τόνισε ότι το ΠΑΜΕ θεωρεί αυτήν την προσπάθεια αξιόλογη και με προοπτική όχι μόνο για τον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων, αλλά για όλο το κίνημα. Από το ΠΑΜΕ παρευρέθηκε επίσης και ο Γ. Πέρρος.

Τέλος, την Παρασκευή, στις 5 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με νεολαίους εργαζόμενους στο Σύνδεσμο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, με στόχο τη συγκρότηση Επιτροπής Νέων.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ»
«Θα συνεχίσουμε αγωνιστικά»

Τη στιγμή που στο χώρο της εκπαίδευσης επιχειρούνται νέες αντιδραστικές αλλαγές, δικαιώματα και κατακτήσεις των εκπαιδευτικών ανατρέπονται, επέλεξε η ΠΑΣΚ Περιστερίου να κάνει μια αισχρού τύπου αντικομμουνιστική επίθεση στις ταξικές δυνάμεις, με ανακοίνωσή της ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη νέου ΔΣ στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου». Στην ανακοίνωσή της η ΠΑΣΚ βγάζει όλο το αντικομμουνιστικό της μένος σημειώνοντας: «Τα τελευταία χρόνια ο σύλλογός μας διοικείται από την παράταξη του ΚΚΕ και είναι γεγονός ότι έχει αποδοθεί σε έναν αγώνα διαπιστευτηρίων στην ηγεσία του Περισσού και πράγματι έχει πάρει άριστα στις εξετάσεις. Ο Σύλλογός μας έχει μετατραπεί σε ένα ιδεοληπτικό αντικείμενο αναγκασμένος να βρίσκεται στην ουρά των εξελίξεων και να λειτουργεί σαν Δούρειος ίππος οπισθοδρόμησης, αρνητισμού και αναχρονιστικών αντιλήψεων»... και παρακάτω: «Η παράταξη του ΚΚΕ προσηλωμένη σε φαντάσματα...». Περιέχονται και άλλα... πομπώδη που κρύβουν την ένδεια επιχειρημάτων και την πίκρα της ΠΑΣΚ γιατί ο συγκεκριμένος σύλλογος έχει αγωνιστικό προσανατολισμό και συμβάλλει στην πάλη ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική.

«Εμείς μαζί με όλους τους συναδέλφους θα συνεχίσουμε αγωνιστικά» είναι η απάντηση της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ που σημειώνει: «Μέσα από αυτήν την ανακοίνωση η ΠΑΣΚ αναλαμβάνει το ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου και μας κατηγορεί γιατί πρωτοστατούμε ενάντια στα κυβερνητικά αντιλαϊκά και αντιεκπαιδευτικά μέτρα». Και συνεχίζει: «Ως συνεπής κυβερνητικός εταίρος, πλέκει το εγκώμιο στην κυβερνητική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, καλεί τους πάντες να κάτσουν στ' αβγά τους και αντί για αγώνες, να κάνουν τους γνωστούς διαβόητους κοινωνικούς διαλόγους και μέσα από αυτούς να γίνει πιο εύπεπτη η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική». Είναι χαρακτηριστικό ότι η προκλητική ανακοίνωση της ΠΑΣΚ βγήκε παραμονές της πρόσφατης 48ωρης απεργίας των εκπαιδευτικών και αντί να σταθεί επί της ουσίας στα σημαντικά προβλήματα της Παιδείας, ασχολείται αποκλειστικά με τις ταξικές δυνάμεις που δεν υπακούουν στη γραμμή του συμβιβασμού.

Προωθούν την ένταξη του ΤΑΠ-ΟΤΕ στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ

Την απόφαση της διοίκησης του ταμείου ΤΑΠ-ΟΤΕ για ένταξή του στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ (Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών) ανακοίνωσε χτες με δελτίο Τύπου το υπουργείου Εργασίας. Πρόκειται για μια απόφαση σε βάρος των εργαζομένων που ασφαλίζονται στο ταμείο αυτό (είναι οι εργαζόμενοι από ΟΤΕ, ΕΛΤΑ και ΟΣΕ) και την οποία στηρίζουν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες των αντίστοιχων Ομοσπονδιών.

Στην πραγματικότητα από την άμεση ένταξη του ΤΑΠ-ΟΤΕ στο ΙΚΑ οι μόνοι που θα ωφεληθούν είναι η κυβέρνηση και οι μέτοχοι. Μέσω της ένταξης η κυβέρνηση απαλλάσσεται ουσιαστικά από τη δέσμευση να καλύπτει τα ελλείμματα του ταμείου (τα οποία σήμερα φθάνουν περίπου τα 293 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο), καθώς αρμόδια αναλογιστική επιτροπή θα εκτιμήσει εκ νέου το αν και πόσα χρήματα θα δίνει η κυβέρνηση μετά την ενσωμάτωση του ΤΑΠ-ΟΤΕ στο ΙΚΑ. Ακόμα η κυβέρνηση προσδοκά στην αξιοποίηση των χρημάτων που θα εξοικονομηθούν από τη μείωση των εισφορών προκειμένου να υλοποιήσει την πολιτική της για την ίδρυση Επαγγελματικών Ταμείων και επομένως να ενισχύσει την ιδιωτική ασφάλιση σε βάρος της δημόσιας. Από την άλλοι οι μέτοχοι των ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ θα ωφεληθούν, αφού οι εισφορές τους θα μειωθούν άμεσα κατά περίπου 45%.

Τέλος να υπενθυμίσουμε ότι στο πρόσφατο έκτακτο συνέδριό της της ΟΜΕ-ΟΤΕ αποφάσισε με τις ψήφους της ΠΑΣΚΕ και της ΑΣ (ΣΥΝ) να στηρίξουν τη διαδικασία ένταξης του ταμείου το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, να δημιουργηθεί ιδιωτικό ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης και να μετατραπεί το Ταμείο Αρωγής σε ιδιωτικού δικαίου. Στο συνέδριο αυτό η ΑΣ εξέφρασε από τη μία τη διαφωνία της στον πρόσφατο αντιασφαλιστικό νόμο 3029/2002 και από την άλλη ψήφισε ναι στην ένταξη. Ενώ η παράταξη της ΔΑΚΕ ψήφισε κατά (εκ του ασφαλούς φυσικά), όχι γιατί διαφωνεί με την ένταξη, αλλά γιατί ο σημερινός υφυπουργός Εργασίας, Ρ. Σπυρόπουλος, δεν είναι αξιόπιστος για να διαπραγματευτούν μαζί του τους όρους ένταξης!

Δίωρη στάση στο «Ιντερκοντινέταλ»

Δίωρη στάση εργασίας (2 μμ - 4 μμ) πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Ιντερκοντινέταλ», απαιτώντας την πρόσληψη εργαζομένων, καθώς η έλλειψη προσωπικού έχει δημιουργήσει συνθήκες άγριας εντατικοποίησης, και αύξηση μισθών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ