ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
Το γαρ πολύ της (ΠΑΣΟΚο)θλίψεως...

Γρηγοριάδης Κώστας

«Καταγγέλλουμε στον κερκυραϊκό λαό και την πολιτική, αλλά και τους εκφραστές της. Τους καταγγέλλουμε ανοιχτά για την ουσιαστική συμβολή τους στην απαξίωση του συστήματος δημόσιας εκπαίδευσης. Τους καταγγέλλουμε επίσης για τη συσσώρευση μαύρου πλούτου δισεκατομμυρίων στους τραπεζικούς λογαριασμούς και στα ταμεία της φανερής και κρυφής παραπαιδείας»! Οχι, μη σπεύσετε να συμπεράνετε πως είναι το ΚΚΕ που καταγγέλλει την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Ούτε είναι οι θιγόμενοι γονείς και μαθητές που πληρώνουν τα δισεκατομμύρια στην παραπαιδεία... Πρόκειται για καταγγελία της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κέρκυρας ενάντια στο ΚΚΕ! Φαίνεται, όπως σκωπτικά σχολίασε η ΝΕ Κέρκυρας του Κόμματος, ότι τόσα χρόνια το ΚΚΕ κυβερνά την Ελλάδα!

Είναι φανερό, όμως, πως τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν χάσει μαζί με την ψυχραιμία τους και κάθε μέτρο. Ισως, επειδή πιάστηκαν στα πράσα - εκτός των άλλων. Οπως είναι γνωστό, η κυβερνητική πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κέρκυρας είχε αποφασίσει το κλείσιμο των απογευματινών σχολείων του 3ου ΤΕΕ για τους εργαζόμενους μαθητές - εξαποστέλλοντας τους αναγκαστικά σε ιδιωτικά σχολεία ή στα σπίτια τους. Τελικά, βέβαια, κάτω από την πίεση των κομμουνιστών, αλλά και των καθηγητών και μαθητών, το ΝΣ υποχρεώθηκε να ανακαλέσει την απόφαση, έστω και προσωρινά για ένα χρόνο. Κι αυτό, φαίνεται, τους κόστισε για να συμπεριφέρονται έτσι γελοία...

Πάρ' τους στο γάμο σου...

Τετράωρη στάση εργασίας είχαν χτες οι εργαζόμενοι στο ιδιωτικό νοσοκομείο «ΙΑΣΩ GENERAL», διαμαρτυρόμενοι για την τρομοκρατική απόλυση μιας εργαζόμενης.

Στη διάρκεια της στάσης έφτασαν στο «Ιασώ» ο Αλ. Καλύβης και Κ. Κοτζαμάνης, στελέχη της διοίκησης της ΓΣΕΕ, και μαζί με την πρόεδρο του σωματείου ανέβηκαν στη διοίκηση του νοσοκομείου. Κι όταν κατέβηκαν πρότειναν «εις ένδειξιν καλής θελήσεως» να σταματήσουν οι εργαζόμενοι τη στάση, για να έρθει ο πρόεδρος της επιχείρησης και να συζητήσουν για την απόλυση.

Αντί, λοιπόν, να πείσουν όλους τους εργαζόμενους να βγουν στο προαύλιο, ώστε να καταλάβει η εργοδοσία τι σημαίνει ενωμένη και μαζική αντίσταση, έκαναν αυτό που ήθελε ο πρόεδρος της επιχείρησης. Πάρ' τους, δηλαδή, στο γάμο σου να σου πούνε και του χρόνου, που λέει κι ο λαός.

Εργα με... ημερομηνία λήξης!

«H κοίτη του Κηφισού έχει μεγαλώσει πάρα πολύ, είναι τριπλάσια απ' ό,τι ήταν πέρσι και βέβαια με την ολοκλήρωση του έργου θα γίνει 4,5 φορές μεγαλύτερη. Το έργο έχει γίνει με πρόβλεψη 50 ετών. Αν συμβεί κάτι το εξαιρετικό, που κανείς δεν μπορούσε να το προβλέψει, ούτε με βάση τα δεδομένα των τελευταίων 100 χρόνων, τότε πιθανόν να έχουμε πρόβλημα. Αλλά διαφορετικά δε θα υπάρξει πρόβλημα από τον Κηφισό».

Η εντυπωσιακή αυτή ομολογία - που γίνεται ακόμη και μετά το διαβόητο και πανάκριβο για το λαό «ράβε - ξήλωνε», στον Κηφισό - ανήκει στην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, και την αλιεύσαμε από συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του «Αντένα».

Μπήκαμε αμέσως στον πειρασμό να παραφράσουμε ένα παλιό τραγουδάκι που έλεγε «Τι 30, τι 40, τι 50, η ζωή είναι ωραία» κι ας... πλημμυρίζουμε! Αλλά, ας σοβαρευτούμε: Αλήθεια κι άλλα τέτοια έργα, με... ημερομηνία λήξης, θα περιλαμβάνει η διαφημιστική καμπάνια του ΥΠΕΧΩΔΕ, που θα υποστεί ο ελληνικός λαός μπας και ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και την οποία, θέλοντας και μη, θα χρυσοπληρώσει κι από πάνω;

Υπάρχουν και χειρότερα...

Το νέο κτίριο των Γενικών Αρχείων του Κράτους εγκαινίασε προχτές ο Κ. Σημίτης, συνεχίζοντας να... κόβει κορδέλες. Εμείς, να σημειώσουμε μόνο τα εξής: Η κατασκευή του προαναφερομένου κτιρίου ξεκίνησε το 1979, σε οικόπεδο που είχε παραχωρηθεί για το σκοπό αυτό το 1972. Χρειάστηκαν, επομένως, 24 χρόνια για να κατασκευαστεί - ή 31 από τη στιγμή παραχώρησης του οικοπέδου - και να εγκαινιαστεί μόλις προχτές. Πάλι καλά, ίσως πείτε. Υπάρχουν και χειρότερα...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εγκλημα εκ προμελέτης

Ενα χρόνο μετά την καθιέρωση του νέου τρόπου χρηματοδότησης του ΙΚΑ, κανείς δεν μπορεί να κρύβει την αλήθεια. Αλλά και κανένας δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το δάκτυλο. Η πραγματικότητα που διαμορφώνεται στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό Οργανισμό της χώρας είναι αδυσώπητη. Τα στοιχεία που δημοσίευσε χτες ο «Ρ», αποκαλυπτικά. Η καθιέρωση του 1% του ΑΕΠ, ως το ανώτατο ποσό κρατικής χρηματοδότησης σημαίνει ότι το ίδρυμα οδηγείται σε πολύ μεγαλύτερες περιπέτειες. Η κυβέρνηση δε νομοθέτησε τη χρηματοδότηση, αλλά την απροκάλυπτη κλοπή υποχρεωτικών κρατικών εισφορών. Νομοθέτησε το δικαίωμα, ο υπουργός Οικονομικών να στερεί το 2003 από τον Οργανισμό 1,8 δισ. ευρώ, 2 δισ. ευρώ για το 2004 και πάει λέγοντας.

Γιατί, τι λιγότερο από κλοπή είναι το γεγονός, ότι σήμερα η συμμετοχή του κράτους - και μάλιστα μόνον όσον αφορά στις συντάξεις - έχει περιοριστεί στο 21% των τακτικών εσόδων του ΙΚΑ; Οταν πριν μια δεκαετία, με άλλο νόμο, η συμμετοχή - τουλάχιστον στα χαρτιά - ανερχόταν στο 33,3%; Για να μην αναφερθούμε εδώ, στα δεκάδες τρισ. των αποθεματικών του ΙΚΑ που λεηλατήθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες. Να μην προσθέσουμε στα παραπάνω τα χρέη εκατοντάδων δισ. δραχμών που δεν αποδίδονται στο επικουρικό του ΙΚΑ. Πράγματι, η λεηλασία σε βάρος των αποθεματικών του ΙΚΑ, στις εισφορές των εργαζομένων έχει ημερομηνία έναρξης, την ίδια την ημερομηνία δημιουργίας του Ταμείου. Αλλά ημερομηνία λήξης δεν έχει. Το έγκλημα, και, μάλιστα, με πιο σκληρούς όρους συνεχίζεται και σήμερα με το νέο τρόπο χρηματοδότησης που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ομως οι ευθύνες δεν περιορίζονται σε αυτούς που ψήφισαν και εφαρμόζουν το συγκεκριμένο νόμο. Τεράστιες είναι οι ευθύνες και της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ. Η πλειοψηφία της όχι μόνο έβαλε πλάτη, αλλά ο κ. Πολυζωγόπουλος, ακόμη και σήμερα, όπου σταθεί και βρεθεί, δεν κουράζεται να ζητά την εφαρμογή του νόμου..! Τι λέει τώρα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ για τα 1,8 δισ. ευρώ (616 δισ. δραχμές) που στερεί φέτος η κυβέρνηση από τα ταμεία του ΙΚΑ; Τι απαντά στο γεγονός, ότι το 2003 η κρατική συμμετοχή πέφτει στο 1/5 των τακτικών του εσόδων; Σήμερα δεν κρίνονται οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και οι απόψεις της πλειοψηφίας. Σήμερα υπάρχει μια πραγματικότητα. Και αυτή η πραγματικότητα βοά. Φέτος το έλλειμμα του ΙΚΑ ανέρχεται στα 90 εκατομμύρια ευρώ. Του χρόνου - σύμφωνα με το δικό του προϋπολογισμό - αυξάνεται στα 123 εκατ. ευρώ. Να ποια είναι η επάρκεια της χρηματοδότησης. Να ποια είναι τα αποθεματικά που δήθεν υποσχόταν ο κ. Χριστοδουλάκης, τα οποία θα διαμορφώνονταν με το 1% του ΑΕΠ, που μάλιστα θα επενδύονταν και θα έδιναν και αποδόσεις μελλοντικά. Για να μην αναφερθούμε στις εξευτελιστικές αυξήσεις των συντάξεων πείνας, επειδή δεν υπάρχουν χρήματα...

Δεν πρόκειται για απάτη. Πρόκειται για προμελετημένο έγκλημα σε βάρος των 5,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων του ΙΚΑ. Γι' αυτό το συνειδητό έγκλημα πρέπει επιτέλους κάποιοι - και είναι συγκεκριμένοι - να πληρώσουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ