Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εγκλημα εκ προμελέτης

Ενα χρόνο μετά την καθιέρωση του νέου τρόπου χρηματοδότησης του ΙΚΑ, κανείς δεν μπορεί να κρύβει την αλήθεια. Αλλά και κανένας δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το δάκτυλο. Η πραγματικότητα που διαμορφώνεται στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό Οργανισμό της χώρας είναι αδυσώπητη. Τα στοιχεία που δημοσίευσε χτες ο «Ρ», αποκαλυπτικά. Η καθιέρωση του 1% του ΑΕΠ, ως το ανώτατο ποσό κρατικής χρηματοδότησης σημαίνει ότι το ίδρυμα οδηγείται σε πολύ μεγαλύτερες περιπέτειες. Η κυβέρνηση δε νομοθέτησε τη χρηματοδότηση, αλλά την απροκάλυπτη κλοπή υποχρεωτικών κρατικών εισφορών. Νομοθέτησε το δικαίωμα, ο υπουργός Οικονομικών να στερεί το 2003 από τον Οργανισμό 1,8 δισ. ευρώ, 2 δισ. ευρώ για το 2004 και πάει λέγοντας.

Γιατί, τι λιγότερο από κλοπή είναι το γεγονός, ότι σήμερα η συμμετοχή του κράτους - και μάλιστα μόνον όσον αφορά στις συντάξεις - έχει περιοριστεί στο 21% των τακτικών εσόδων του ΙΚΑ; Οταν πριν μια δεκαετία, με άλλο νόμο, η συμμετοχή - τουλάχιστον στα χαρτιά - ανερχόταν στο 33,3%; Για να μην αναφερθούμε εδώ, στα δεκάδες τρισ. των αποθεματικών του ΙΚΑ που λεηλατήθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες. Να μην προσθέσουμε στα παραπάνω τα χρέη εκατοντάδων δισ. δραχμών που δεν αποδίδονται στο επικουρικό του ΙΚΑ. Πράγματι, η λεηλασία σε βάρος των αποθεματικών του ΙΚΑ, στις εισφορές των εργαζομένων έχει ημερομηνία έναρξης, την ίδια την ημερομηνία δημιουργίας του Ταμείου. Αλλά ημερομηνία λήξης δεν έχει. Το έγκλημα, και, μάλιστα, με πιο σκληρούς όρους συνεχίζεται και σήμερα με το νέο τρόπο χρηματοδότησης που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ομως οι ευθύνες δεν περιορίζονται σε αυτούς που ψήφισαν και εφαρμόζουν το συγκεκριμένο νόμο. Τεράστιες είναι οι ευθύνες και της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ. Η πλειοψηφία της όχι μόνο έβαλε πλάτη, αλλά ο κ. Πολυζωγόπουλος, ακόμη και σήμερα, όπου σταθεί και βρεθεί, δεν κουράζεται να ζητά την εφαρμογή του νόμου..! Τι λέει τώρα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ για τα 1,8 δισ. ευρώ (616 δισ. δραχμές) που στερεί φέτος η κυβέρνηση από τα ταμεία του ΙΚΑ; Τι απαντά στο γεγονός, ότι το 2003 η κρατική συμμετοχή πέφτει στο 1/5 των τακτικών του εσόδων; Σήμερα δεν κρίνονται οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και οι απόψεις της πλειοψηφίας. Σήμερα υπάρχει μια πραγματικότητα. Και αυτή η πραγματικότητα βοά. Φέτος το έλλειμμα του ΙΚΑ ανέρχεται στα 90 εκατομμύρια ευρώ. Του χρόνου - σύμφωνα με το δικό του προϋπολογισμό - αυξάνεται στα 123 εκατ. ευρώ. Να ποια είναι η επάρκεια της χρηματοδότησης. Να ποια είναι τα αποθεματικά που δήθεν υποσχόταν ο κ. Χριστοδουλάκης, τα οποία θα διαμορφώνονταν με το 1% του ΑΕΠ, που μάλιστα θα επενδύονταν και θα έδιναν και αποδόσεις μελλοντικά. Για να μην αναφερθούμε στις εξευτελιστικές αυξήσεις των συντάξεων πείνας, επειδή δεν υπάρχουν χρήματα...

Δεν πρόκειται για απάτη. Πρόκειται για προμελετημένο έγκλημα σε βάρος των 5,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων του ΙΚΑ. Γι' αυτό το συνειδητό έγκλημα πρέπει επιτέλους κάποιοι - και είναι συγκεκριμένοι - να πληρώσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ