Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Βέβαιος για το αποτέλεσμα των εκλογών ο Ντενκτάς

Ο Ραούφ Ντενκτάς, αναθεωρώντας την προηγούμενη θέση του, δήλωσε, σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερ» ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του συνομιλητή, αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης πετύχουν αποφασιστική νίκη στις «εκλογές» του Δεκεμβρίου στα Κατεχόμενα. Προηγουμένως, ο ίδιος δήλωνε επίμονα ότι θα παρέμενε ως συνομιλητής, έστω και αν τα κόμματα, που τον υποστηρίζουν, έχαναν τις «εκλογές». Ωστόσο, ο Ντενκτάς εξέφρασε τη βεβαιότητα πως τα κόμματα, που τον υποστηρίζουν, θα κερδίσουν τις «εκλογές» και ισχυρίστηκε ότι τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι οποίες διενεργήθηκαν από τουρκικά πανεπιστήμια δείχνουν πως θα υπάρξει αυξημένο ποσοστό για τα κόμματα αυτά.

Επιπλέον, ανέφερε ότι σε περίπτωση που τα αντιπολιτευόμενα κόμματα κερδίσουν με μεγάλη πλειοψηφία στις «εκλογές» της 14ης του Δεκέμβρη, σημαίνει πως ο λαός έχασε την εμπιστοσύνη του στον ίδιο και έτσι δεν υπάρχει λόγος να παραμείνει στη θέση του συνομιλητή και να χάνει το χρόνο του.

Ομως, ακολουθώντας τη γνωστή τακτική της ασάφειας, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι θα μελετήσει το ενδεχόμενο να κινηθεί με νομικά μέσα εναντίον της αντιπολίτευσης, αν κερδίσει τις «εκλογές» και επιχειρήσει να υπογράψει το «σχέδιο Ανάν».

Πάντως, για άλλη μια φορά προσέφυγε στις συμφωνίες του 1960, τις οποίες επανειλημμένως είχε κηρύξει νεκρές, λέγοντας πως υπογραφή του σχεδίου θα ήταν αντίθετη προς τις συμφωνίες εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Ντενκτάς συνέχισε την πολεμική του εναντίον του «σχεδίου Ανάν», λέγοντας ότι δεν είναι δυνατή η επανένωση της Κύπρου μέχρι το Μάιο, οπότε η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, γιατί η διεθνής κοινότητα παρουσίασε το σχέδιο ως το μόνο πλαίσιο λύσης.

«Το σχέδιο Ανάν τέθηκε μπροστά μας στη βάση του πάρτε το ή αφήστε το», είπε και αξίωσε «να αρχίσουν οι συνομιλίες από το μηδέν» σχετικά με τη βασική φιλοσοφία του σχεδίου.

«Αν δε γίνει αυτό, είναι μάταιο να αναμένουμε λύση μέχρι την 1η Μαΐου», κατέληξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Μιλώντας, επίσης, σε τηλεοπτικό πρόγραμμα στα Κατεχόμενα, είπε ότι τόσο στα Κατεχόμενα, όσο και στην Τουρκία, διεξάγεται εργασία επί του «σχεδίου Ανάν».

Οι δύο εργασίες, είπε, θα ενοποιηθούν και θα προκύψει νέα φόρμουλα, με την οποία θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο, κατά την έκφρασή του, στο Κυπριακό. Για επεξεργασία του «σχεδίου Ανάν» έκανε λόγο και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, προσθέτοντας ότι στόχος είναι μια μόνιμη, βιώσιμη και ρεαλιστική λύση.

Ο Ραούφ Ντενκτάς επανέλαβε, πάντως, ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από το ψευδοκράτος του, ούτε από τις εγγυήσεις της Τουρκίας.

Θα μπορούσε, είπε, να συζητήσει το «σχέδιο Ανάν», υπό τον όρο ότι σε αυτό θα περιληφθούν, όπως ανέφερε, δύο λαοί, δύο κράτη, δύο κυριαρχίες και οι εγγυήσεις της Τουρκίας.

Στα Κατεχόμενα βρίσκονται είκοσι απόστρατοι αξιωματικοί που συμμετείχαν στην εισβολή του 1974 για τις εκδηλώσεις ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Προσφωνώντας τους, ο Ραούφ Ντενκτάς είπε προκλητικά ότι αν λυθεί το Κυπριακό με βάση το «σχέδιο Ανάν»,«ψωριάρηδες από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση θα εισέρχονται άνετα στην Κύπρο, ενώ από τους Τούρκους θα ζητείται θεώρηση διαβατηρίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ