Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ακόμα πιο ενεργά στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

Στα πλαίσια του προεκλογικού δικομματικού καβγά για τις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων και της λογικής της ενεργού συμμετοχής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, κινήθηκε η χτεσινή ομιλία και συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου στο γεύμα που οργάνωσε η Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

Με αφορμή Ερώτηση για την υπόθεση της χρηματοδότησης της λειτουργίας του νέου ΝΑΤΟικού στρατηγείου του «αντιτρομοκρατικού πολέμου» στη Σούδα, επισήμανε ότι το θέμα είναι ανοιχτό, ωστόσο το Κέντρου αυτό «είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, γιατί μέσα από το Κέντρο αυτό η Ελλάδα θα συμμετάσχει περισσότερο ενεργά σε ένα χώρο της δικής της ευθύνης, που είναι η επιτήρηση των θαλάσσιων μεταφορών στη Μεσόγειο. Κι αυτό είναι σημαντικό για τη χώρα μας, να υπάρχει μία βάση εδώ μέσα, από την οποία η Ελλάδα θα έχει μια συνολική εποπτεία της δράσης του ΝΑΤΟ στον ευαίσθητο αυτό χώρο».

Αναφορική με το ΝΑΤΟ «η πολιτική μας, είπε, είναι δεδομένη». Και συνέχισε: «Εμείς στηρίζουμε κατ' αρχήν τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και πιστεύουμε στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να είναι ενιαίος ο ευρωπαϊκός αμυντικός χώρος». Και συνέχισε: «Εμείς στηρίζουμε την προσαρμογή του ΝΑΤΟ στη νέα εποχή, στα νέα δεδομένα ασφάλειας, το οποίο περιλαμβάνει και τη Νατοική δύναμη ταχείας αντίδρασης η οποία θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς την ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας αντίδρασης».

Ακολούθως διευκρίνισε: «Η στήριξη από την Ελλάδα νατοϊκών επιχειρήσεων οπουδήποτε στον κόσμο τελεί υπό την αυτονόητη προϋπόθεση που έχει αναγραφεί σε σχετική απόφαση του ΚΥΣΕΑ, ότι η συμμετοχή αυτή θα είναι συμβατή με τα ζωτικά εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας και θα είναι απόλυτα σύμφωνη με τις αρχές και τις διαδικασίες του Διεθνούς Δικαίου». Σε άλλο σημείο ανέφερε: «Συμμετέχουμε στο Αφγανιστάν μέσω ενός λόχου μηχανικών του στρατού για να συμβάλλουμε στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν μετά τον πόλεμο, αλλά δε συμφωνήσαμε στην αποστολή επιθετικών ελικοπτέρων στο Αφγανιστάν, διότι αυτό δε συναρτάται με τα δικά μας ζωτικά εθνικά συμφέροντα».

Σε ερώτηση που αφορούσε την επιχειρησιακή ετοιμότητα των αντιαεροπορικών πυραύλων τύπου «S-300», παραδέχτηκε ουσιαστικά ότι οι πύραυλοι είναι σε αχρηστία. «Πράγματι, είπε, υπήρξε ένα πρόβλημα σε ό,τι αφορά τη συντήρηση αυτών των συστημάτων από τη ρωσική κατασκευάστρια εταιρία, το θέσαμε αυτό στους Ρώσους, ανταποκρίθηκαν και θέλω να ελπίζω ότι σύντομα θα είναι και πάλι λειτουργικά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η «απομονωμένη» Τουρκία με πρωταγωνιστικό ρόλο στο ΝΑΤΟ το 2021 (2021-01-16 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο το κατοχικό μέτωπο στο Αφγανιστάν (2010-02-05 00:00:00.0)
«Ταχεία επέμβαση» κατά των λαών (2006-12-03 00:00:00.0)
«Σιδερένια γροθιά» κατά των λαών (2006-11-30 00:00:00.0)
Τριβές για την «Ευρωπαϊκή Αμυνα» (2003-12-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ