Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΕΕ - ΝΑΤΟ
Πρόβες για κοινές επεμβάσεις

Την πρώτη κοινή στρατιωτική άσκηση «επί χάρτου» στην ιστορία θα πραγματοποιήσουν η ΕΕ και το ΝΑΤΟ από τις 19 έως τις 25 Νοέμβρη. Οπως ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η άσκηση με την επωνυμία «CME/CMX 03», θα έχει αντικείμενο τη διαχείριση κρίσεων και δε θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη στρατευμάτων επί του εδάφους.

Στόχος είναι να δοκιμαστούν οι δομές στη διαβούλευση και στη συνεργασία που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο οργανισμών σε περιόδους κρίσεων. Η άσκηση θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες και στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας των Δεκαπέντε. Από την πλευρά της ΕΕ θα συμμετάσχουν όλα τα κράτη - μέλη, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Συμβουλίου Υπουργών και του ύπατου εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική Χαβιέρ Σολάνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το δορυφορικό κέντρο της ΕΕ ενώ από ΝΑΤΟικής πλευράς θα λάβουν μέρος όλες οι χώρες - μέλη και οι αρμόδιες υπηρεσίες του ανώτατου συμμαχικού στρατηγείου (Shape). Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, «θα ληφθούν ακόμη υπόψη οι αποφάσεις για τη συμμετοχή του Καναδά και των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, που δεν είναι μέλη της ΕΕ», όπως η Τουρκία.

Οπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για την εξωτερική πολιτική επιτρόπου Κρις Πάτεν, σύμφωνα με το φανταστικό σενάριο της άσκησης, η ΕΕ οφείλει να επιχειρήσει να διευθετήσει μια κρίση ανάμεσα σε δύο εθνικές μειονότητες σε ένα νησί «κάπου στον Ατλαντικό» και πιο συγκεκριμένα στο φανταστικό νησί «Ατλάντια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ