Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Παραμένει η κλοπή ψήφων των άλλων κομμάτων από το πρώτο κόμμα

Την τελική μορφή του νέου εκλογικού νόμου, ο οποίος διατηρεί τη βασική κατεύθυνση της κλοπής των ψήφων των μικρότερων κομμάτων και επομένως της αλλοίωσης της λαϊκής βούλησης, στο όνομα του σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης, αποφάσισαν χτες, στη διάρκεια δίωρης συνάντησης, ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης και ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης. Ο νέος νόμος δε θα περιλαμβάνει τις «καινοτομίες» της διπλής κάλπης και της εκλογής συγκεκριμένου αριθμού βουλευτών με λίστα, που ήθελε να προωθήσει ο Κ. Σκανδαλίδης, καθώς ξεσήκωσε πληθώρα αντιδράσεων στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Παράλληλα, ο νέος νόμος αυξάνει μεν την αναλογικότητα, αλλά ενισχύει παραπέρα το πρώτο κόμμα, το οποίο κλέβει ψήφους τόσο από τα υπόλοιπα που θα καταφέρουν να εισέλθουν στη Βουλή, όσο και από το δεύτερο σε εκλογική δύναμη.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος εκλογικός νόμος αυξάνει την αναλογικότητα από 85 μέχρι και 90%. Το 85% των εδρών, δηλαδή οι 255 έδρες, κατανέμονται αναλογικά στα κόμματα που έχουν λάβει πάνω από το 3% του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων. Οι υπόλοιπες 45 έδρες πηγαίνουν στο πρώτο σε ψήφους κόμμα. Αναμένεται επίσης το σπάσιμο της εκλογικής περιφέρειας της Β΄ Αθηνών σε τρεις μικρότερες και όχι σε 5 όπως λεγόταν αρχικά. Επίσης σπάνε οι ακόλουθες εκλογικές περιφέρειες: Η Α΄ Θεσσαλονίκης σε 2 και το υπόλοιπο Αττικής επίσης σε δύο. Παραμένουν ως έχουν η Β΄ Θεσσαλονίκης και η Α΄ Αθηνών. Τέλος, δε φαίνεται να προωθείται το ενδεχόμενο να εκλέγεται στη Βουλή υποψήφιος κόμματος το οποίο δεν έχει «πιάσει» το πλαφόν του 3%.

Ο νέος εκλογικός νόμος θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός αν - πράγμα απίθανο - ψηφιστεί από τα 2/3 των βουλευτών. Τις βασικές γραμμές του νέου εκλογικού νόμου θα παρουσιάσει ο Κ. Σκανδαλίδης στη σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.

Η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο συνοδεύεται και από τη νέα περιφερειακή συγκρότηση του κράτους, η οποία προβλέπει τη δημιουργία ενός σχήματος, που θα εξυπηρετεί, με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής από τα διάφορα επίπεδα διοίκησης. Στην κατεύθυνση αυτή συγκεντρώνεται παραπέρα η τοπική εξουσία, ενώ ενισχύεται ο ελεγκτικός ρόλος της Περιφέρειας με το πρόσχημα μάλιστα της αιρετότητας. Η νέα περιφερειακή συγκρότηση της χώρας θα συζητηθεί σήμερα το πρωί σε ευρεία σύσκεψη στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης και ακολούθως δηλώσεις θα κάνουν ο Κ. Σημίτης και ο Κ. Σκανδαλίδης. Προβλέπεται η θεσμοθέτηση αιρετού Περιφερειακού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή σε αυτό αιρετού νομάρχη και την τοποθέτηση κρατικού υπάλληλου που θα εγγυάται την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Πληροφορίες λένε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη μείωση των Περιφερειών από 13 που είναι σήμερα σε 7 ή 9, ενώ αναμένεται τέλος η μητροπολιτική συγκρότηση των αστικών κέντρων Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Τον νέο εκλογικό νόμο θα συζητήσει στην αυριανή του συνεδρίαση το υπουργικό συμβούλιο. Ακολούθως ο υπουργός Εσωτερικών θα συγκαλέσει τη Διακομματική Επιτροπή και στην πορεία ο νέος νόμος θα κατατεθεί στη Βουλή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αναλογικότητα» σε όφελος του συστήματος (2003-10-09 00:00:00.0)
Τη Δευτέρα η κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο (2003-09-13 00:00:00.0)
Οι κυβερνητικές αποφάσεις (2003-07-10 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία το «σπάσιμο» των μεγάλων εκλογικών περιφερειών (2003-05-02 00:00:00.0)
Ξεμπερδεύουν με την Αυτοδιοίκηση (2002-12-18 00:00:00.0)
Αλλαγές ενίσχυσης του κράτους (2001-11-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ