Πέμπτη 10 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι κυβερνητικές αποφάσεις

Σύμφωνα με τις χτεσινές κυβερνητικές εξαγγελίες για το «πόθεν έσχες», προβλέπεται:

α) «Αναμόρφωση» μέσω τροποποίησης και συμπλήρωσης της ισχύουσας νομοθεσίας, ώστε να μπορεί να διαπιστώνεται η πηγή προέλευσης των πόρων των βουλευτών που διατέθηκαν για την απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων του κάθε ελεγχόμενου.

β) «Επανασχεδιασμός» του εντύπου - δήλωση της περιουσιακής κατάστασης προκειμένου να υπάρχει «καθαρότερη εικόνα» για την τρέχουσα περιουσιακή κατάσταση του υπόχρεου. Οταν αυτή μεταβάλλεται, να υπάρχει «ακριβέστερη γνώση» του ποσού και της πηγής προέλευσής τους, για να αποκτηθούν τα νέα περιουσιακά στοιχεία.

γ) Τα όργανα ελέγχου θα μπορούν να ζητούν από το Δικαστικό Συμβούλιο την άρση του απορρήτου των λογαριασμών ή συναλλαγών. Με την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, θα οργανωθεί βάση δεδομένων, όπου θα διαπιστώνεται κάθε μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης των υποχρέων.

Από το 1990

δ) Οι δηλώσεις προηγουμένων ετών των πολιτικών θα τηρούνται στο αρχείο της αρμόδιας υπηρεσίας της Βουλής. Θα ελεγχθούν οι δηλώσεις του «πόθεν έσχες» από το 1990 και μετά. Η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής θα ολοκληρώσει τον αναδρομικό έλεγχο «νωρίτερα από τις επόμενες εκλογές».

ε) Συγκρότηση επιτροπής από έναν αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ως πρόεδρο, έναν πανεπιστημιακό οικονομικού τμήματος και ένα μέλος του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών που θα αναλάβει τους ελέγχους των δηλώσεων κρατικών λειτουργών, των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, των προέδρων, διοικητών και γεν. διευθυντών των ΔΕΚΟ, των εμπλεκόμενων με τις κρατικές προμήθειες και τα δημόσια έργα.

Δημόσιοι υπάλληλοι

στ) Για τις περίπου 60.000 δηλώσεις υπηρετούντων στην ΕΛ.ΑΣ., ο εσωτερικός δειγματοληπτικός έλεγχος θα γίνει από ελεγκτές, οριζόμενους από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Για τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους ο έλεγχος που θα επεκτείνεται σε προηγούμενα έτη ασκείται από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Για το σκοπό αυτό θα προωθηθεί σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, σε εφαρμογή του νόμου που πρόσφατα ψήφισε η Βουλή για να ολοκληρωθεί το σύστημα ελέγχου των δηλώσεων του «πόθεν έσχες».

Δήμαρχοι, νομάρχες, διοικητές οργανισμών

ζ) Η ρύθμιση για τους υπουργούς, τους υφυπουργούς, τους γενικούς και τους ειδικούς γραμματείς υπουργείων, που δεν τους επιτρέπει προσωπικές χρηματιστηριακές συναλλαγές, αλλά μόνο επενδύσεις σε Αμοιβαία Κεφάλαια (ν.2843/2000, άρθρο 32), επεκτείνεται στους βουλευτές, τους δημάρχους, τους νομάρχες και στα μονοπρόσωπα όργανα διοίκησης οργανισμών και επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα.

Υπεράκτιες εταιρίες

η) Το «ασυμβίβαστο» της ιδιότητας του βουλευτή επεκτείνεται και στη συμμετοχή των βουλευτών και των μελών του υπουργικού συμβουλίου και σε εξωχώριες (off shore) εταιρίες.

Σύμφωνα, δε, με την κυβερνητική ανακοίνωση, «οι παραβάτες της νομοθεσίας του "πόθεν έσχες" θα αντιμετωπίζουν αυστηρότερες ποινές».

Για εκλογικό νόμο

Σύμφωνα με τον Κ. Σκανδαλίδη και σε ό,τι αφορά στον εκλογικό νόμο:

α) Δε θα ισχύσουν από τις επόμενες εκλογές οι νέες εκλογικές περιφέρειες, εφόσον δε συναινέσουν τα 2/3 των βουλευτών.

β)Το θέμα της κατάτμησης των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και γενικότερα της περιφερειακής συγκρότησης της χώρας αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στο τραπέζι, δηλαδή τις επόμενες βδομάδες.

γ) Οι αλλαγές στη διοικητική διάρθρωση θα προσδιορίσουν και τον νέο εκλογικό νόμο και αυτός είναι ένας «διάλογος», ο οποίος σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών μπορεί να διεξαχθεί αυτόνομα.

Σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργού Εσωτερικών, «η αναλογικότητα δε της ψήφου θα είναι πιο υψηλή από το 70% που ισχύει σήμερα». Οπως είπε το υπουργείο Εσωτερικών, έχει καταθέσει στον πρωθυπουργό το βασικό πλαίσιο του νέου εκλογικού νόμου, το οποίο συνοδεύεται από αρκετές παραλλαγές, στη βάση του οποίου και θα λάβει ο κ. Σημίτης τις τελικές αποφάσεις.

Ας σημειωθεί ότι σε ερωτήσεις σχετικά με το αν η κυβέρνηση θα θέσει θέμα είτε αλλαγής του πλαφόν εισόδου στη Βουλή, είτε τρόπου εκλογής βουλευτών (σταυρό - λίστα), είτε προώθησης του λεγόμενου «γερμανικού μοντέλου», κυβερνητικά στελέχη περιορίζονταν να απαντούν ότι για όλα αυτά υπάρχουν πολλές, αλλά αντικρουόμενες προτάσεις και πως η τελική μορφή θα δοθεί την ερχόμενη Πέμπτη στην κυβερνητική επιτροπή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ