Πέμπτη 10 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ «ΚΛΕΙΔΙΑ»...

ΣΧΕΔΙΟ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ...«"Κλειδί" για τις πολιτικές εξελίξεις και για τη ριζική αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού αποτελεί η αλλαγή του εκλογικού νόμου την οποία σχεδιάζει η κυβέρνηση. Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοιμάζεται ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, το οποίο δε θα θέτει εμπόδια στην εκλογική συνεργασία μεταξύ κομμάτων, ώστε να ενεργοποιηθεί το σχέδιο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς. Η ΝΔ έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα αντιδράσει στην όποια αλλαγή του εκλογικού νόμου» (Από το βασικό θέμα του «BΗΜΑΤΟΣ»).

Η «ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ»: «Αυτή η τροποποίηση του εκλογικού νόμου θεωρείται μεγίστης σημασίας, διότι θεωρείται ικανή να ενεργοποιήσει αποφασιστικότερα τις διεργασίες για τη συγκρότηση της ευρύτερης Κεντροαριστεράς. Το ΠΑΣΟΚ, λόγου χάρη, θα μπορεί να προτείνει μια ισότιμη εκλογική συνεργασία σε συγγενείς πολιτικές ομάδες, όπως ο Συνασπισμός και το ΔΗΚΚΙ, χωρίς να απαιτείται η απορρόφησή τους στους συνδυασμούς του... Με άλλα λόγια, μια αλλαγή του εκλογικού νόμου σήμερα αναδιατάσσει το εκλογικό σκηνικό ως προς τούτο: μετατρέπει την κυβέρνηση που θα εκλεγεί τον προσεχή Μάιο σε μια κυβέρνηση με προκαθορισμένη ημερομηνία λήξεως, αναδεικνύει τις εκλογές του 2005 καθοριστικό πολιτικό ραντεβού των επόμενων ετών και διαμορφώνει ένα εξαιρετικά ευνοϊκό σκηνικό για την ανάδειξη της Κεντροαριστεράς σε αυτές τις εκλογές» (Ι. Κ. Πρετεντέρης -«ΒΗΜΑ»).

ΔΙΑΛΟΓΟΣ «ΓΙΑ ΔΥΟ»: «Νέο πεδίο αντιπαράθεσης ανοίγει στην πολιτική σκηνή με τις αναμενόμενες σήμερα εξαγγελίες του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη για τον "εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος", οι οποίες θα περιλαμβάνουν και αλλαγές στον εκλογικό νόμο και ισχυροποίηση του πόθεν έσχες. Συγκεκριμένα, θα θέτει ζήτημα κατάτμησης των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, όπως η Β΄ Αθήνας, με το επιχείρημα της μείωσης των εκλογικών δαπανών και της απεξάρτησης των υποψηφίων από το απαιτούμενο "πολιτικό χρήμα". Πρόθεση του κ. Σημίτη είναι να φέρει τη Νέα Δημοκρατία στο τραπέζι του διαλόγου, ώστε να εφαρμοστούν στην επόμενη αναμέτρηση» («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Η ΚΑΤΑΤΜΗΣΗ ΤΗΣ Β΄ ΑΘΗΝΩΝ: «Η Κυβέρνησις θυμήθηκε ξαφνικά το "μαύρο" πολιτικό χρήμα και διατείνεται ότι θα το καταπολεμήσει με την κατάτμηση της Β΄ Αθηνών. Επικαλούμενη τις υψηλές δαπάνες των υποψηφίων στις πολυεδρικές περιφέρειες, προωθεί την κατάτμησή τους σε μικρότερες περιφέρειες. Ομως αποκρύπτει το εξής: Οι μεγάλες πολυεδρικές περιφέρειες (όπως η Β΄ Αθηνών) εξασφαλίζουν την αναλογικότερη εκπροσώπηση στη Βουλή... Ειδικά στη Β΄ Αθηνών, τα ποσοστά των κομμάτων σχεδόν συμπίπτουν με το ποσοστό της εκπροσωπήσεώς τους στη Βουλή» («ΕΣΤΙΑ»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ