Πέμπτη 10 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να διωχτούν οι υπεύθυνοι για την αστυνομική βια

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» κατέθεσε σχετικό υπόμνημα στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών

Eurokinissi

Την άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπαιτίου για τη βία που άσκησαν οι αστυνομικές δυνάμεις το τελευταίο διάστημα κατά πολιτών, ζητά η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Η Κίνηση κατέθεσε σχετικό υπόμνημα στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία της ομάδας Νομικής Υποστήριξης της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» επισκέφθηκε χτες τον προϊστάμενο της εισαγγελίας Σωτήρη Μπάγια. Στο υπόμνημα που του επέδωσε, τονίζεται ότι τον τελευταίο καιρό εντείνεται η αγριότητα, με την οποία οι δυνάμεις καταστολής ορμούν και διαλύουν συνταγματικά κατοχυρωμένες και ειρηνικές διαδηλώσεις πολιτών (κάτοικοι του Οίτυλου, της Ηλιούπολης, των Βριλησσίων του Ασπροπύργου κλπ.).

Ειδικά για τον Ασπρόπυργο και τον ξυλοδαρμό που υπέστησαν από τα ΜΑΤ διαμαρτυρόμενοι παλιννοστήσαντες Ελληνες από την πρώην ΕΣΣΔ, η «Δημοκρατική Συσπείρωση» σημειώνει ότι «πέραν της πρωτοφανούς βίας και πέρα από κάθε όριο επιθετικότητας των ανδρών των ΜΑΤ, τρεις αστυνομικοί με πολιτική περιβολή έσυραν σε μεγάλη απόσταση ηλικιωμένο διαδηλωτή, σαν άδειο τσουβάλι, και αφού τον πέταξαν σε μια γωνιά του δρόμου, άρχισαν να τον κλοτσούν σε ευαίσθητα σημεία του σώματός του, κατά τρόπον που είναι βέβαιη η πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών και ο άμεσος κίνδυνος για την ίδια του τη ζωή».

Και συνεχίζουν: «Με δυο λόγια, είμαστε μάρτυρες μιας παράνομης και καθ' υπέρβαση των ορίων της αναλογικότητας και του νόμου δραστηριότητας των κατασταλτικών δυνάμεων σε σημείο προσβολής ατομικών, κοινωνικών αγαθών και δικαιωμάτων, της ίδιας της ζωής, αλλά και του ανθρώπινου πολιτισμού συνολικά».

Υπογραμμίζουν:

- Επειδή όπως φάνηκε από τα τηλεοπτικά πλάνα, διαπιστώθηκε η τέλεση από τις δυνάμεις καταστολής σε βάρος των ως άνω διαδηλωτών, αδικημάτων, τα οποία διώκονται αυτεπαγγέλτως, όπως επικίνδυνες σωματικές βλάβες κλπ.

- Επειδή στην ως άνω διαδήλωση των Ελλήνων της πρώην ΕΣΣΔ είχαν παρεισφρήσει αστυνομικοί με πολιτική περιβολή, και επιτέθηκαν εναντίον των διαδηλωτών, κατά παράβαση του νόμου.

- Επειδή η κατάχρηση ρίψης χημικών και η άγρια επιθετικότητα εναντίον διαδηλωτών μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στην υγεία, αλλά και στη ζωή τους και ειδικά αυτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, και πάντως η παραπάνω δράση υπερβαίνει το όριο της αναλογικότητας και το πλαίσιο του νομικο-κοινωνικού μας πολιτισμού.

- Επειδή με τον τρόπο της κατά μέτωπον επίθεσης των κατασταλτικών μηχανισμών εναντίον υψίστων δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στη ζωή και την υγεία, καταργούνται «εν τοις πράγμασι» και συνταγματικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα του συνέρχεσθαι.

- Επειδή, εξ αιτίας της προφανούς σταδιακής όξυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων και προβλημάτων των εργαζομένων της χώρας μας θα οξύνεται και η λαϊκή αντίδραση και θα αναπτύσσεται το κίνημα αντίστασης και διεκδίκησης καλύτερης ζωής, προβλέπεται ότι θα οξυνθεί και η ένταση των επιθέσεων των δυνάμεων καταστολής, με δεδομένο και τον προδιαγραφόμενο κίνδυνο από την παρεχόμενη άδεια χρήσης πυροβόλων όπλων από τους αστυνομικούς.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» απευθύνεται στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και ζητά να ασκήσει το θεσμικό του ρόλο. Να διενεργήσει έρευνα σε βάθος, σχετικά με τα παραπάνω καταγγελλόμενα, προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπαιτίου για διαπιστωθείσες εγκληματικές πράξεις.

Το υπόμνημα καταλήγει, υπογραμμίζοντας ότι οι λαϊκές κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση, προστασία και διεύρυνση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων είναι δείγμα πολιτισμού για μια χώρα και όχι αφορμή για άσκηση κρατικής βίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ