Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τη Δευτέρα η κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο

Τη Δευτέρα θα σταλεί στα κόμματα η πρόταση της κυβέρνησης για τον νέο εκλογικό νόμο, με τα σενάρια για διπλή κάλπη και λίστα πιθανότατα να εγκαταλείπονται, μετά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Για το θέμα είχαν συνεργασία χτες ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης με τον υπουργό Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος ανακοίνωσε πως τη μεθεπόμενη βδομάδα θα συγκαλέσει τη διακομματική επιτροπή στο υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να συζητηθεί η κυβερνητική πρόταση.

Θυμίζουμε πως στην πρόταση θα περιλαμβάνεται η αύξηση της αναλογικότητας της ψήφου περίπου στο 80%, η δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης με μόλις το 40 - 42% των ψήφων και η διατήρηση του πλαφόν του 3%, ώστε να εισέλθει ένα κόμμα στη Βουλή. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα νόμο επίσης καλπονοθευτικό, σε βάρος των μικρότερων κομμάτων, αλλά και του δεύτερου σε ψήφους, που αλλοιώνει την προτίμηση των ψηφοφόρων.

Κατά τα άλλα, στη χτεσινή συνάντηση οριστικοποιήθηκαν οι αλλαγές στο νομοσχέδιο για το «πόθεν έσχες», το οποίο θα δοθεί στη δημοσιότητα την ερχόμενη Πέμπτη, 18 Σεπτέμβρη. Στο όνομα της δήθεν διαφάνειας, προβλέπεται η αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου του σχετικού νόμου. Συγκεκριμένα, επεκτείνεται η απαγόρευση εκτέλεσης χρηματιστηριακών συναλλαγών και συμμετοχής σε υπεράκτιες εταιρίες σε όλους τους βουλευτές, στους δημάρχους και στους νομάρχες, εκτός από τους υπουργούς και τους γενικούς γραμματείς που ίσχυε μέχρι τώρα. Ο δε έλεγχος των δηλώσεων θα είναι υποχρεωτικός.

Τέλος, ο Κ. Σημίτης ανέθεσε στον υπουργό την επεξεργασία της τελικής εισήγησης, που θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για την περιφερειακή ανασυγκρότηση της χώρας. Η «ισχυρή» Περιφέρεια, δηλαδή η συγκρότηση ενός οργάνου που θα εγγυάται την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής στους νομούς της χώρας από τα κατώτερα επίπεδα διοίκησης είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για τον επιπρόσθετο λόγο ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης μια σειρά σημαντικών αποφάσεων θα λαμβάνονται από την Επιτροπή των Περιφερειών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ