Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απανθρωπιά για τους πρόσφυγες

Ξεπέρασε όλες τις κυβερνήσεις της ΕΕ σε επίδειξη απανθρωπιάς η κυβέρνηση Σημίτη, όσον αφορά στην υποδοχή προσφύγων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το «τείχος» ντροπής, που έχει υψώσει δεν εξαιρεί ούτε τους καταδιωκόμενους και κατατρεγμένους από τους άδικους και παράνομους πολέμους, όπως στο Ιράκ.

Τα στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από την αντιπροσωπεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Αθήνα είναι συντριπτικά: Στην Ελλάδα το 2002 χορηγήθηκε προσφυγικό ή ανθρωπιστικό καθεστώς μόνο στο 1,1% των αιτούντων, ενώ ο μέσος όρος σε 12 άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ (εκτός Ελλάδας) ήταν 21,1%.

Αναφερόμενος στη μελέτη, ο Μπαρτ Λέερσχολ, αναπληρωτής αντιπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα, είπε: «Τα πιο χαρακτηριστικά συμπεράσματα προκύπτουν από τους πίνακες που αναφέρονται στους υπηκόους από το Ιράκ, μια χώρα που έχει για χρόνια πλήξει ο πόλεμος, η στυγνή δικτατορία και σήμερα η μεγάλη έλλειψη ασφάλειας». Ενώ, συνέχισε, ο μέσος όρος των αιτούντων ασύλου ιρακινής καταγωγής, στους οποίους χορηγήθηκε είτε προσφυγικό είτε ανθρωπιστικό καθεστώς στην ΕΕ το 2002 ήταν 47,7%, το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα ήταν 1%».

Κατά τα λοιπά, η ελληνική κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει την Υπατη Αρμοστεία ότι κανένας υπήκοος από τη χώρα αυτή, συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων ασύλου, δε θα απελαθεί από την Ελλάδα, συμμορφούμενη με την έκκληση της Υπατης Αρμοστείας για αναστολή των ακούσιων επιστροφών στο Ιράκ σε όλο τον κόσμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ