Παρασκευή 2 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Στην τελική ευθεία το «σπάσιμο» των μεγάλων εκλογικών περιφερειών

Με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. Το υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται αλλαγές στην εκλογική διαίρεση της χώρας, με επίκεντρο το «σπάσιμο» των μεγάλων εκλογικών περιφερειών σε μικρότερες ολιγοεδρικές.

Το θέμα απασχόλησε, ανάμεσα σε άλλα, τη συνάντηση που είχε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη. Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, οι αλλαγές στις εκλογικές περιφέρειες δε θέτουν ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου και κατά συνέπεια μπορούν να ισχύσουν από τις επόμενες εκλογές. Συγκεκριμένα, ο Κ. Σκανδαλίδης χαρακτήρισε τις όποιες αλλαγές μια «διοικητική ρύθμιση»(!) στο πλαίσιο της μετεξέλιξης του πολιτικού συστήματος, που μπορεί να προωθηθεί και χωρίς τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο νέος εκλογικός νόμος ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός αν συμφωνήσουν 200 βουλευτές που σημαίνει ότι θα ισχύσει από τις αμέσως επόμενες.

Ωστόσο, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, οι αλλαγές στις εκλογικές περιφέρειες συνιστούν και αλλαγή του εκλογικού νόμου, αφού σ' αυτόν ρυθμίζεται ποιες και πόσες είναι οι εκλογικές περιφέρειες. Κατά συνέπεια, οι όποιες αλλαγές, εφόσον δεν ψηφιστούν από 200 βουλευτές, δεν μπορούν να ισχύσουν από τις επόμενες εκλογές.

Στους κυβερνητικούς κύκλους θεωρείται καταρχήν σίγουρο το «σπάσιμο» της περιφέρειας της Β' Αθήνας σε 8-9 μικρότερες. Λέγεται μάλιστα ότι οι περιφέρειες θα είναι από μονοεδρικές έως τριεδρικές. Τώρα, βέβαια, το ότι η παραπάνω αναδιάταξη, όσον αφορά το σύνολο των εδρών, θα υπολείπεται σημαντικά από τις πάνω από σαράντα έδρες που -με βάση την τελευταία απογραφή- πρέπει να έχει η σημερινή Β' Αθήνας οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι απαξιούν να αιτιολογήσουν.

Ανάλογες αλλαγές αναμένονται και στις υπόλοιπες περιφέρειες, με πρώτες στη λίστα τις Α' Αθήνας, Α' και Β' Θεσσαλονίκης, Α' και Β' Πειραιά.

Τις προτάσεις του για το θέμα θα καταθέσει ο υπουργός Εσωτερικών στον Κ. Σημίτη σε περίπου 15 μέρες.

Επίσης σε 15 μέρες, ο Κ. Σκανδαλίδης θα πρέπει να έχει επιδώσει στον πρωθυπουργό, αναλυτικό σημείωμα για το «πόθεν έσχες» των βουλευτών. Αναμένεται νέος νόμος, που θα προβλέπει, ανάμεσα σε άλλα, την επιβολή της ποινής της δήμευσης της περιουσίας βουλευτών που δεν αιτιολογούν επαρκώς τα περιουσιακά τους στοιχεία. Ο έλεγχος των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των βουλευτών θα ανατεθεί στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Κ. Δαφέρμο και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Κατά τα άλλα, μέσα στο Μάη αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση και ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί πριν το καλοκαίρι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ