Παρασκευή 2 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Φταίω, φταίμε,... φταίτε!

Η διάχυση των ευθυνών προς «όλους» είναι μια μεθόδευση που τίθεται σε εφαρμογή από τους ενόχους. Οταν «φταίμε όλοι», τότε, τελικά, δε φταίει κανένας. Και κυρίως δε φταίει εκείνος που... φταίει. Οσοι, δε, επιστρατεύουν το «φταίμε όλοι», το κάνουν για να καταλήξουν στην ετυμηγορία ότι... «φταίτε όλοι»!

Τα τελευταία χρόνια, η διάχυση των ευθυνών - ως τακτική απόσεισης των ευθυνών - επαναλαμβάνεται σταθερά και λειτουργεί σαν προπαγανδιστική «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για τους κυβερνώντες.

Για παράδειγμα:

«Βουλιάζει» ο Κηφισός και βγαίνει αμέσως η κυβέρνηση για επιρρίψει ευθύνες (και) στους κατοίκους του Μοσχάτου, που πλημμύρισαν τρεις - τέσσερις φορές!

Πλημμυρίζουν οι δρόμοι, άνθρωποι πνίγονται και βγαίνει ο υπουργός για να επιρρίψει ευθύνες (και) στους ανθρώπους που πνίγηκαν!

Καίγονται δάση, μποτιλιάρουν οι Εθνικές Οδοί (όσες δεν έχουν πάθει καθίζηση), το «φακελάκι» βασιλεύει, τα σκουπίδια στοιβάζονται στις γειτονιές, κτίρια πέφτουν από τους σεισμούς, πότε το ένα και πότε το άλλο, αλλά πάντα εμφανίζεται η κυβέρνηση για να πει: Ναι, αλλά «όλοι φταίμε»!

***

Αυτή η συμπεριφορά συνιστά επαναφορά - από την ανάποδη - της εκφασιστικής λογικής περί «συλλογικής ευθύνης». Αυτή τη «συλλογική ευθύνη» επικαλέστηκε χτες ο πρωθυπουργός για να κατασκευάσει συνενόχους, προσπαθώντας να βγει αλώβητος από το κλίμα της κρίσης που μαστίζει την κυβέρνησή του.

«Η εντιμότητα της πολιτικής ζωής και ο εκχυδαϊσμός του δημόσιου βίου αφορούν όλους. Ολα τα κόμματα», ήταν τα λόγια του Κ. Σημίτη, στην περίφημη δήλωσή του περί τη σκανδαλολογία του τελευταίου διαστήματος.

Γιατί, όμως, «όλα τα κόμματα»; Είναι «όλα τα κόμματα» που εξέθρεψαν και τρέφονται από τον «αυριανισμό»; Είναι «όλα τα κόμματα» που ευθύνονται για το «ριφιφί» του λαού στο Χρηματιστήριο; Είναι «όλα τα κόμματα» που διαχειρίζονται τις υποθέσεις της πλουτοκρατίας και διαιτητεύουν στους κατά καιρούς πολέμους των επιχειρηματικών συμφερόντων;

***

Ο πρωθυπουργός - ο ίδιος το έχει δηλώσει άλλωστε - είναι ο «μαέστρος» της ορχήστρας που εκχυδαΐζει τον τόπο. Οχι της στενά ΠΑΣΟΚικής ορχήστρας, αλλά συνολικά του πολιτικού συστήματος, που «παίζει» στη Σοφοκλέους, που «παίζει» με τους κεφαλαιοκράτες, που εμ... παίζει το λαό.

Οχι, «όλοι», λοιπόν, κ. Σημίτη. «Δικό» σας είναι το πολιτικό σύστημα, δικός σας είναι και ο «εκχυδαϊσμός» του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ