Παρασκευή 2 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ευρω-ιαπωνική συνάντηση στην Αθήνα

Ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, υποδέχτηκε χτες ως προεδρεύων της ΕΕ τον Ιάπωνα ομόλογό του, Μ. Κοϊζούμι, στο πλαίσιο του διαλόγου της Κοινότητας με τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Χτες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του Ιάπωνα πρωθυπουργού, στο οποίο παραβρέθηκαν οι Ρ. Πρόντι, Κρις Πάτεν και Χαβιέ Σολάνα.

Σήμερα στο Ζάππειο θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες της ευρω-ιαπωνικής συνόδου κορυφής και μετά το τέλος τους οι δύο πρωθυπουργοί θα δώσουν συνέντευξη Τύπου.

Η Ατυπη Σύνοδος των ΥΠΕΞ

Με δεδομένο το χάσμα μεταξύ των «προθύμων» και των «απλών» φιλοαμερικανών, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ συναντώνται άτυπα σήμερα και αύριο στη Ρόδο και στο Καστελόριζο.

Στην άτυπη αυτή συνάντηση αναμένεται να κυριαρχήσει η τελευταία προσπάθεια του γαλλογερμανικού άξονα να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά στο θέμα της Κοινής Ευρωπαϊκής Αμυνας. Η συνάντηση κορυφής, τη βδομάδα που πέρασε, μεταξύ Γερμανίας, Γαλλίας, Λουξεμβούργου και Βελγίου, αν και χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα, προκάλεσε θόρυβο και μάλλον διεύρυνε το ευρωπαϊκό χάσμα. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η Βρετανία, η Ιταλία και η Ισπανία θα θέσουν σήμερα στην άτυπη σύνοδο με ένταση τις αντιρρήσεις τους για την εκτός πλαισίου συνάντηση κορυφής.

Η Ελληνική Προεδρία, η οποία εκ θέσεως έχει την υποχρέωση να αναζητά συμβιβασμούς, αναμένεται να προσπαθήσει να διατηρήσει χαμηλούς τόνους γύρω από αυτό το θέμα. Οπως υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι, η θέση της προεδρίας διευκολύνει προς το παρόν την ελληνική κυβέρνηση να μην τοποθετείται σε κάποιο από τα δύο στρατόπεδα που έχουν σαφώς διαμορφωθεί. Οι ίδιες πηγές, πάντως, δεν αμφιβάλλουν πως αν κάποια στιγμή η Αθήνα υποχρεωθεί να τοποθετηθεί με σαφήνεια, δεν έχει άλλη επιλογή από το να «ακουμπήσει στα χέρια του μεγάλου Αμερικανού προστάτη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ