Παρασκευή 2 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ζητείται «αξιοπιστία απέναντι στις ΗΠΑ»

Σχόλιο του ΥΠΕΘΑ για την πρωτοβουλία των «τεσσάρων»

Τη δημιουργία πυρήνα ξεχωριστού στρατού στα πλαίσια της ΕΕ, που αποφάσισαν την Τρίτη στις Βρυξέλλες οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, σχολίασε μετά την προχθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Αμυνας (ΣΑΜ) ο υπουργός Γ. Παπαντωνίου απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Αρχικά χαρακτήρισε ως «θετική» την πρωτοβουλία, καθώς -όπως υποστήριξε- «οι τέσσερις ηγέτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ουσιαστικά επικροτούν τους σκοπούς, τους στόχους και τις πολιτικές που έχει ακολουθήσει η Ελληνική Προεδρία για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας». Συμπλήρωσε δε ότι «αυτή η τετραμερής συνάντηση δεν είναι μία μονομερής ενέργεια, η οποία θα προχωρήσει αποσχιστικά από την υπόλοιπη ΕΕ». Και πρόσθεσε: «Αρα χαιρετίζουμε τη θετική αυτή πρωτοβουλία. Συγκλίνει και εναρμονίζεται απόλυτα με τη δική μας πρωτοβουλία για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής άμυνας, τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης και βεβαίως επίσης την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας με τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εξοπλισμών».

Βέβαια, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «η ευρωπαϊκή άμυνα για να αποκτήσει αξιοπιστία απέναντι στις ΗΠΑ, αλλά γενικότερα σε παγκόσμια κλίμακα, θα πρέπει να έχει την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή. Το προτιμότερο είναι να είναι μια πρωτοβουλία των 25 χωρών που πλέον μετέχουν στην ΕΕ, αλλά σε κάθε περίπτωση, και αν αυτό κάποτε αποδειχθεί ότι δεν είναι απόλυτα εφικτό λόγω ενστάσεων, επιφυλάξεων ή ουδετερότητας, αν θέλετε, ορισμένων χωρών - μελών, να μετέχουν στην ευρωπαϊκή άμυνα, θα επιδιώξουμε την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή χωρών - μελών, έτσι ώστε αυτή η Ευρωπαϊκή Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης, ο Ευρωπαϊκός Στρατός, να έχει αξιοπιστία, να έχει μεγάλη μαχητική ισχύ και να μπορεί να δίνει στην ΕΕ ένα ισχυρό εργαλείο για την άσκηση μιας κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ