Παρασκευή 2 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΩΝ

«ΕΥΓΕ ΓΙΩΡΓΟ»... «Ενδιαφέρουσα "εφ' όλης της ύλης" συνέντευξη προς "Το Βήμα" έδωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρθηκε εκτενώς στην ελληνική προεδρία, στις εξελίξεις περί το Κυπριακό, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ενώ δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον Ελληνα ομόλογό του Γ. Παπανδρέου για τους χειρισμούς του κατά τη διάρκεια της αμερικανικής επέμβασης στο Ιράκ και της πολεμικής κρίσης -οι διπλωματικές κινήσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών κατά τον κ. Πάουελ κατάφεραν να διατηρήσουν τη συνοχή στους κόλπους της ΕΕ. Ο κ. Πάουελ ευελπιστεί μάλιστα ότι ο εδώ αντιαμερικανισμός συν τω χρόνω θα υποχωρήσει...» (Από το βασικό θέμα του ΒΗΜΑΤΟΣ).

Ο «ΣΚΛΗΡΟΣ ΠΥΡΗΝΑΣ»: «Το εναρκτήριο λάκτισμα για τη δημιουργία ενός πολιτικού «σκληρού πυρήνα» της EE δόθηκε χθες με την κοινή πρωτοβουλία Γαλλίας, Γερμανίας, Βελγίου και Λουξεμβούργου για μια ευρωπαϊκή ένωση ασφάλειας και άμυνας, κατ' όνομα συμπληρωματική αλλά ουσιαστικά ανεξάρτητη από το NATO. Τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία ανακοίνωσαν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι ηγέτες των τεσσάρων κρατών στις Βρυξέλλες, την πόλη που, για ειρωνεία της τύχης, φιλοξενεί την έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η αμοιβαία συνδρομή μεταξύ των κρατών - μελών σε περίπτωση κρίσης, η συγκρότηση κοινού γενικού επιτελείου, ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης και η εναρμόνιση των εθνικών, αμυντικών βιομηχανιών» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΟΠΑΔΟΙ ΤΗΣ... ΟΜΟΦΩΝΙΑΣ: «Μια γνήσια ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τρεις ή τέσσερις χώρες. Για να μπορέσει να είναι πραγματικά ευρωπαϊκή και ενιαία, θα πρέπει να δημιουργηθεί εκ των ένδον, από τα θεσμικά όργανα. Οπως και με τη νομισματική ένωση, έτσι και τώρα θα πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα που θα προκύπτει από την ομοφωνία όλων των κρατών μελών». (ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ ΤΖΟΥΡΝΑΛ - ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ).

«ΠΑΡΤΕ ΘΕΣΗ»: «Κάποια στιγμή και η Αθήνα πρέπει να πάρει θέση στα επίμαχα ερωτήματα εντός Ενωσης: είναι ή δεν είναι υπέρ μιας αυτόνομης από τις ΗΠΑ ευρωπαϊκής άμυνας; Επιθυμεί ή όχι την κατάργηση της ανά εξάμηνο εκ περιτροπής προεδρίας; Θέλει ή δε θέλει να υπάρχει πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου; Πώς αντιλαμβάνεται το ρόλο της νέας Κομισιόν; Το να πατάς σε δύο (ή τρεις ή τέσσερις) βάρκες, κυρίως όταν είσαι προεδρία, μπορεί να αποτελεί μία ασφαλή μέθοδο διεκπεραίωσης υποχρεώσεων. Δε συνιστά όμως πολιτική - ούτε εθνική ούτε ευρωπαϊκή ούτε διεθνή». (Ειρήνη Καρανασοπούλου - ΝΕΑ).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στήνουν μηχανισμό κατοχής χωρών μετά από ιμπεριαλιστική επέμβαση! (2008-06-27 00:00:00.0)
Στην ούγια να γράφει ...ΝΑΤΟ (2003-12-13 00:00:00.0)
Αμερικανικές πιέσεις εφ' όλης της ύλης (2003-12-05 00:00:00.0)
Για ποια «ευρωπαϊκή άμυνα» ο στρατός των «τεσσάρων»; (2003-05-04 00:00:00.0)
Στο ρόλο του σκληρού ο νέος Αμερικανός «σερίφης» (2001-02-28 00:00:00.0)
Αντιπολεμικό μέτωπο απειθαρχίας στο ΝΑΤΟ (1999-05-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ