ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΤΕΦ ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Κινητοποίηση σήμερα των σπουδαστών

Νέα κινητοποίηση πραγματοποιούν σήμερα οι σπουδαστές της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) του ΤΕΙ Χαλκίδας, στις 12 το μεσημέρι, ξεκινώντας από το σταθμό του ΚΤΕΛ, μετά από απόφαση του ΔΣ του σπουδαστικού συλλόγου, αφού από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς δεν έχουν διανεμηθεί βιβλία και η διοίκηση του ιδρύματος τους παραπέμπει στις σημειώσεις και στα συγγράμματα που έχουν τεράστιο κόστος για τη συντριπτική πλειοψηφία των σπουδαστών.

Επιπλέον, η κυβέρνηση έδωσε την κατεύθυνση και η διοίκηση του ΤΕΙ ενέκρινε έναν προϋπολογισμό πείνας για την αγορά βιβλίων που ανέρχεται στο εξευτελιστικό ποσό των 600.000 δραχμών.

Ετσι, για δεύτερη φορά σήμερα, οι σπουδαστές θα διαδηλώσουν στους δρόμους της Χαλκίδας απαιτώντας πραγματική αναβάθμιση των σπουδών τους, Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν, 15% του κρατικού προϋπολογισμού για την Παιδεία. Επίσης, διεκδικούν την επίλυση σημαντικών προβλημάτων στο ΤΕΙ, που έχουν σχέση με την Εστία και τη διαμονή των σπουδαστών, τη σίτιση, τα αυξημένα κόμιστρα για το ΚΤΕΛ κ.ά.

Σ' αυτή την κατεύθυνση καλεί τους σπουδαστές να παλέψουν και η Πανσπουδαστική ΚΣ, που με πρωτοβουλία της ξεκίνησαν οι φετινές κινητοποιήσεις των σπουδαστών, αφού η μεν ΠΑΣΠ θεωρεί ότι όλα πάνε καλά, η δε ΔΑΠ δημαγωγεί μόνο για να δείξει ότι διαφοροποιείται από την κυβερνητική παράταξη.

Πολλά τα προβλήματα των δημόσιων ΙΕΚ

Περιοδεία χτες του Γ. Χουρμουζιάδη στο 2ο ΙΕΚ Θεσσαλονίκης

Η κατάρτιση είναι η λύση που επιλέγουν τα χιλιάδες παιδιά που πετιούνται από το εκπαιδευτικό σύστημα των ταξικών φραγμών. Οι μαθητές διεκδικούν ενιαίο 12χρονο, δημόσιο και δωρεάν σχολείο
Η κατάρτιση είναι η λύση που επιλέγουν τα χιλιάδες παιδιά που πετιούνται από το εκπαιδευτικό σύστημα των ταξικών φραγμών. Οι μαθητές διεκδικούν ενιαίο 12χρονο, δημόσιο και δωρεάν σχολείο
Στο χώρο παραγωγής του αυριανού «ευέλικτου φθηνού εργατικού δυναμικού» βρέθηκε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης, επισκεπτόμενος το 2ο δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) Θεσσαλονίκης, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος και μελών της Τομεακής Οργάνωσης Κατάρτισης της ΚΝΕ. Στη συνάντηση που είχε με το διευθυντή του ΙΕΚ και το διευθυντή του παραρτήματος Β. Ελλάδας του ΟΕΕΚ αναδείχτηκαν τα ιδιαίτερα προβλήματα του ιδρύματος, αλλά και η συνολικότερη κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια ΙΕΚ της χώρας.

Στο 2ο ΙΕΚ καταρτίζονται σήμερα πάνω από 280 σπουδαστές στις 8 ειδικότητες που προσφέρει το ίδρυμα. Οι 125 εκπαιδευτές του ΙΕΚ είναι στο σύνολό τους ωρομίσθιοι, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων τους στο χώρο της κατάρτισης σε όλη τη χώρα. Ο Γ. Χουρμουζιάδης, σχολιάζοντας το εργασιακό καθεστώς των ωρομισθίων, ανέδειξε τον κίνδυνο της πλήρους ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, αλλά και το γενικότερο πρόβλημα που γεννά για το χαρακτήρα της εκπαίδευσης η μετατροπή του εκπαιδευτικού σε εκπαιδευτή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της διεύθυνσης, «το 50% των καταρτιζόμενων περνάει με επιτυχία τις εξετάσεις πιστοποίησης». Αυτό, όμως, δεν εξασφαλίζει απαραίτητα και την επαγγελματική κατοχύρωση των καταρτιζόμενων.

Εξάλλου, όπως παραδέχτηκε ο διευθυντής του παραρτήματος Β. Ελλάδας του ΟΕΕΚ, τα τελευταία χρόνια στα ΙΕΚ καταλήγουν μαθητές με χαμηλές επιδόσεις στο λύκειο. Αυτό πιστοποιεί τον ταξικό διαχωρισμό που προωθεί στην εκπαίδευση η κυβερνητική πολιτική. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Γ. Χουρμουζιάδης στην καταστρατήγηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, σχολιάζοντας τα δίδακτρα που καλούνται να πληρώσουν οι σπουδαστές, αλλά και την ποιότητα των συγγραμμάτων που χρησιμοποιούν τα ιδρύματα.

Παρά την πρόθεση του κλιμακίου του ΚΚΕ να μιλήσει στους σπουδαστές, ο διευθυντής του παραρτήματος του ΟΕΕΚ ζήτησε να μη διακοπεί το μάθημα, προφασιζόμενος αδυναμία αναπλήρωσης των χαμένων ωρών.

Επιτυχίες της ΕΣΑΚ ΔΕΕ

Συνεχίζονται οι εκλογές στους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την ανάδειξη των νέων Διοικητικών Συμβουλίων, με την ΕΣΑΚ ΔΕΕ να σημειώνει σημαντικές επιτυχίες:

Στις εκλογές, στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου» πήραν μέρος 690 εκπαιδευτικοί (πέρσι 482), τα άκυρα και λευκά ήταν 32 (από 14) και πήραν: ΠΑΣΚ 126 ψήφους και 2 έδρες (από 96 και 2), ΔΑΚΕ 147 και 3 έδρες (από 95 και 2), ΕΣΑΚ ΔΕΕ 245 και 4 έδρες (από 154 και 4), Πρωτοβουλία 98 και 2 (από 67 και 2), Παρεμβάσεις 42 και καμία έδρα (από 47 και 1 έδρα).

Στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Ν. Ιωνίας - Ηρακλείου «Γ. Σεφέρης» ψήφισαν 653 εκπαιδευτικοί (από 593), τα άκυρα και λευκά ήταν 47 (από 51) και πήραν: ΠΑΣΚ 222 ψήφους και 3 έδρες (από 200 και 3), ΔΑΚΕ 215 και 2 (από 183 και 2), ΕΣΑΚ ΔΕΕ 139 και 2 (από 114 και 2), Παρεμβάσεις 30 ψήφους (από 45).

Στο Σύλλογο Ανατ. Αττικής «Ο Σωκράτης» ψήφισαν 713 εκπαιδευτικοί (από 658 πέρσι), τα άκυρα λευκά ήταν 27 (από 16). Η ΠΑΣΚ πήρε 102 ψήφους και 1 έδρα (από 112 και 1), η ΔΑΚΕ 95 και 1 (από 82 και 1), η ΕΣΑΚ ΔΕΕ 442 και 5 (από 448 και 5) και οι Παρεμβάσεις 47 ψήφους.

Στο Σύλλογο Βύρωνα, Καισαριανής, Παγκρατίου, ψήφισαν 419 εκπαιδευτικοί (από 381 πέρσι), τα άκυρα - λευκά ήταν 21 (21). Η ΠΑΣΚ πήρε 113 και 3 έδρες (από 104 και 3), η ΔΑΚΕ πήρε 73 και 2 (74), η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ 174 και 4 (από 166 και 4), η Αυτόνομη Κίνηση Εκπαιδευτικών 18 (16) και Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση 20 ψήφους.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Με κινητοποίηση υποδέχτηκαν τον υπουργό Παιδείας

Ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, διαδήλωσαν την περασμένη Κυριακή, στο Ηράκλειο, εργαζόμενοι, γονείς και φοιτητές, με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού παιδείας Π. Ευθυμίου στο νομό.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία των Λιονταριών και αμέσως μετά ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο, όπου ο υπουργός Παιδείας, είχε συνάντηση με φορείς.

Οι διαδηλωτές με πανό στα χέρια, και συνθήματα όπως «Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, με αγώνες κατακτιέται» υποδέχτηκαν τον Πέτρο Ευθυμίου.

Την παράσταση διαμαρτυρίας και συγκέντρωση κάλεσε η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων, οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας και φοιτητικοί σύλλογοι.

Εκδήλωση για το «Πολυτεχνείο»

Με ομιλίες εκπροσώπων των κομμάτων και του προέδρου του Σώματος, η Βουλή τίμησε προχτές την 30ή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ο Α. Κακλαμάνης υπογράμμισε ότι η Βουλή τιμά τον αγώνα του 1973 για την ελευθερία και τη δημοκρατία, ενώ τόνισε ότι το μήνυμα εκείνης της εξέγερσης είναι ο αγώνας ενάντια στην εξάρτηση και την υποτέλεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ