Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
Πολλά τα προβλήματα των δημόσιων ΙΕΚ

Περιοδεία χτες του Γ. Χουρμουζιάδη στο 2ο ΙΕΚ Θεσσαλονίκης

Η κατάρτιση είναι η λύση που επιλέγουν τα χιλιάδες παιδιά που πετιούνται από το εκπαιδευτικό σύστημα των ταξικών φραγμών. Οι μαθητές διεκδικούν ενιαίο 12χρονο, δημόσιο και δωρεάν σχολείο
Η κατάρτιση είναι η λύση που επιλέγουν τα χιλιάδες παιδιά που πετιούνται από το εκπαιδευτικό σύστημα των ταξικών φραγμών. Οι μαθητές διεκδικούν ενιαίο 12χρονο, δημόσιο και δωρεάν σχολείο
Στο χώρο παραγωγής του αυριανού «ευέλικτου φθηνού εργατικού δυναμικού» βρέθηκε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης, επισκεπτόμενος το 2ο δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) Θεσσαλονίκης, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος και μελών της Τομεακής Οργάνωσης Κατάρτισης της ΚΝΕ. Στη συνάντηση που είχε με το διευθυντή του ΙΕΚ και το διευθυντή του παραρτήματος Β. Ελλάδας του ΟΕΕΚ αναδείχτηκαν τα ιδιαίτερα προβλήματα του ιδρύματος, αλλά και η συνολικότερη κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια ΙΕΚ της χώρας.

Στο 2ο ΙΕΚ καταρτίζονται σήμερα πάνω από 280 σπουδαστές στις 8 ειδικότητες που προσφέρει το ίδρυμα. Οι 125 εκπαιδευτές του ΙΕΚ είναι στο σύνολό τους ωρομίσθιοι, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων τους στο χώρο της κατάρτισης σε όλη τη χώρα. Ο Γ. Χουρμουζιάδης, σχολιάζοντας το εργασιακό καθεστώς των ωρομισθίων, ανέδειξε τον κίνδυνο της πλήρους ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, αλλά και το γενικότερο πρόβλημα που γεννά για το χαρακτήρα της εκπαίδευσης η μετατροπή του εκπαιδευτικού σε εκπαιδευτή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της διεύθυνσης, «το 50% των καταρτιζόμενων περνάει με επιτυχία τις εξετάσεις πιστοποίησης». Αυτό, όμως, δεν εξασφαλίζει απαραίτητα και την επαγγελματική κατοχύρωση των καταρτιζόμενων.

Εξάλλου, όπως παραδέχτηκε ο διευθυντής του παραρτήματος Β. Ελλάδας του ΟΕΕΚ, τα τελευταία χρόνια στα ΙΕΚ καταλήγουν μαθητές με χαμηλές επιδόσεις στο λύκειο. Αυτό πιστοποιεί τον ταξικό διαχωρισμό που προωθεί στην εκπαίδευση η κυβερνητική πολιτική. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Γ. Χουρμουζιάδης στην καταστρατήγηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, σχολιάζοντας τα δίδακτρα που καλούνται να πληρώσουν οι σπουδαστές, αλλά και την ποιότητα των συγγραμμάτων που χρησιμοποιούν τα ιδρύματα.

Παρά την πρόθεση του κλιμακίου του ΚΚΕ να μιλήσει στους σπουδαστές, ο διευθυντής του παραρτήματος του ΟΕΕΚ ζήτησε να μη διακοπεί το μάθημα, προφασιζόμενος αδυναμία αναπλήρωσης των χαμένων ωρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ