ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι εργαζόμενοι να στηρίξουν τα ταξικά τους συμφέροντα

Στους εργαζόμενους στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ, στου Ρέντη, μίλησε χτες ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

«Οι εργαζόμενοι, οι υπάλληλοι, οι άνεργοι, δεν πρέπει να κρίνουν τις πολιτικές δυνάμεις με βάση τα προεκλογικά παχιά λόγια. Εχουν το πιο ασφαλές κριτήριο, τη δράση τους και την εμπειρία τους και με βάση τα ταξικά τους συμφέροντα πρέπει να τοποθετηθούν». Με αυτά τα λόγια ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε χτες το πρωί στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ στου Ρέντη, κάλεσε τους εργαζόμενους στις επόμενες εκλογές να καταδικάσουν τις δυνάμεις του δικομματισμού και να στηρίξουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ.

«Κάθε εργαζόμενος, τόνισε, πρέπει να σκεφτεί τι έγινε με την κοινωνική ασφάλιση και να καταδικάσει τις πολιτικές εκείνες που μας αφαίρεσαν δικαιώματα». «Θα ξεχάσουμε, είπε χαρακτηριστικά, το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας; Ποιο είναι το μέλλον που επιφυλάσσουν για τα παιδιά μας οι άλλες πολιτικές δυνάμεις; Πόσα πληρώνει ο κάθε γονιός σήμερα για να μορφώσει τα παιδιά του αφού η παραπαιδεία έγινε παιδεία και η επίσημη παιδεία, πάρεργο».

Απαντώντας στο ερώτημα τι μπορεί να κερδίσει ένας εργαζόμενος ψηφίζοντας ΚΚΕ, ο Γιώργος Μαυρίκος τόνισε πως τα οφέλη αυτά είναι πολλαπλά για κάθε εργαζόμενο. Γιατί η ισχυροποίηση του ΚΚΕ αποτελεί σημαντική συμβολή στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εργαζομένων. Από το ίδιο το βράδυ των εκλογών, αν το ΚΚΕ βγει ισχυρό, όποιος κι αν βγει κυβέρνηση, θα αναγκαστεί να αναπροσαρμόσει τα όποια αντιλαϊκά σχέδια είχε μέχρι τις εκλογές στο συρτάρι του. Την ίδια στιγμή θα βοηθήσει να αναζωογονηθεί το συνδικαλιστικό κίνημα και να αναταραχτούν τα λιμνάζοντα νερά.

Το δικομματισμό, πρόσθεσε, τον έχουμε δει και στις δύο εκφράσεις του να κυβερνά. Επομένως, όποιος και να βγει από τους δύο εκφραστές του, στα κύρια ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, στην Παιδεία, στην Υγεία, στην κοινωνική ασφάλιση, την ίδια πολιτική θα εφαρμόσει, υπογράμμισε.


Να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση λαϊκών συνειδήσεων

Οι εργαζόμενοι του «Ρ» τίμησαν χτες τα 85χρονα του ΚΚΕ

Με κεντρικό σύνθημα «ΚΚΕ Ισχυρό, Μέτωπο Λαϊκό για το Σοσιαλισμό», τίμησε χτες ο «Ρ» τα 85 χρόνια του τιμημένου ΚΚΕ, σε μια λιτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο συσκέψεων της εφημερίδας, μετά από κάλεσμα της Συντακτικής Επιτροπής της εφημερίδας και της ΚΟΒ «Ρ» του ΚΚΕ.

Το άνοιγμα της εκδήλωσης έγινε από τον Στέφανο Λουκά, εκδότη του «Ρ» και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου, μεταξύ άλλων, μίλησε για το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η εφημερίδα μας την επόμενη περίοδο: «Η ολόπλευρη ενίσχυση του ΚΚΕ - σημείωσε ο ομιλητής - και στους αγώνες και με την ψήφο, είναι και δική μας υπόθεση. Ολων εμάς που έχουμε την τιμή και το καθήκον να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση των λαϊκών συνειδήσεων μέσα από το πολιτικό όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ, το "Ριζοσπάστη", που 85 χρόνια βρίσκεται καθημερινά, μαχητικά στο πλάι του ΚΚΕ. Και αυτή την περίοδο, μπροστά στη μεγάλη πολιτική μάχη των εκλογών, η ευθύνη μας αυτή πολλαπλασιάζεται».

Και ο Στ. Λουκάς, στη συνέχεια τόνισε: «Σ' εμάς έλαχε η αποστολή να πασχίζουμε καθημερινά ώστε η εφημερίδα του Κόμματος να μπορεί να ανταποκρίνεται καθημερινά σε αυτό που είναι. Ο καθημερινός διαφωτιστής, προπαγανδιστής, οργανωτής, της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων στο δρόμο που χαράζει η πολιτική του ΚΚΕ». Στόχος, περιέγραψε ο ομιλητής, είναι «να εκλαϊκεύουμε την πολιτική μας, να γινόμαστε ικανοί στην αποκάλυψη και αντιπαράθεση με τους αντιπάλους, να συμβάλλουμε ώστε οι απλοί άνθρωποι του μόχθου μέσα από τους αγώνες να απεγκλωβίζονται από τα κόμματα της πλουτοκρατίας, να μην πέφτουν στις παγίδες των οπορτουνιστών. Να συσπειρώνονται στην πολιτική του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης».


Αμέσως μετά ακολούθησε βίντεο που περιέγραφε την 85χρονη ιστορία του ΚΚΕ, από τη στιγμή της ίδρυσής του, στις 18 Νοέμβρη του 1918, μέχρι και σήμερα.

Τέλος, το προσωπικό του «Ρ» τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ηρωικών συντρόφων που στα 85 αυτά χρόνια έπεσαν νεκροί, αγωνιζόμενοι για ένα καλύτερο αύριο, για τα ιδανικά του ΚΚΕ και της εργατικής τάξης.


Γνήσιοι υπερασπιστές της Δημοκρατίας

Στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο περιόδευσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης

«Χαίρομαι που γνωρίζουμε τους γνήσιους υπερασπιστές της Δημοκρατίας σε όλη αυτή τη διαδρομή».

Με αυτά τα λόγια υποδέχτηκε χτες το βουλευτή του ΚΚΕ Π. Κοσιώνη στα πλυντήρια του «Λαϊκού» Νοσοκομείου ο Μιχ. Βλαβενίδης, 62 χρονών σήμερα. «Σήμερα γιορτάζουμε τα 85 χρόνια του Κόμματός μας» έλεγε η συντρόφισσα Ντίνα Γεωργάκη, εργαζόμενη στο νοσοκομείο, που συνόδευε τον Π. Κοσιώνη, ενώ ο βουλευτής του ΚΚΕ συμπλήρωνε: «Είμαστε νεαροί, 85 χρονών».

Ο Μιχ. Βλαβενίδης, 62 χρονών σήμερα, εργάζεται στα πλυντήρια του «Λαϊκού» 23 χρόνια, ενώ πριν είχε εργαστεί και άλλα 10 στη Γερμανία. Η κουβέντα άναψε καθώς οι εργαζόμενοι μέσα στον αποπνιχτικό χώρο δεν παίρνουν ανθυγιεινό επίδομα, και εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την κυβερνητική πολιτική. «Εμείς έχουμε τονίσει ότι τα επιδόματα πρέπει να ενσωματωθούν στους βασικούς μισθούς για να μην μπορεί να τα κόψει κανείς» υπογράμμισε ο Π. Κοσιώνης τονίζοντας: «Αυτή τη φορά, ψήφο στο ΚΚΕ, για να δοκιμάσετε την άλλη προοπτική».

Μέσα στο γραφείο των γιατρών κάλεσε τον Π. Κοσιώνη ο επιμελητής Α' Δημ. Σταματιάδης - που δουλεύει στο «Λαϊκό» απ' το 1981 - και έγινε μια σύντομη «ανασκόπηση περί ΕΣΥ». «Ενώ υπάρχουν βελτιώσεις στον εκπαιδευτικό τομέα στη συνολική λειτουργία του νοσοκομείου υπάρχει πισωγύρισμα» σημείωσε ο γιατρός.

Χωρίς να μπορούν να βρουν χρόνο έστω και για μια κουβέντα -καθώς έπρεπε να προλάβουν τη διανομή του φαγητού - βρήκε ο Π. Κοσιώνης τους τέσσερις εργαζόμενους στα μαγειρεία.

Λίγο αργότερα επισκέφτηκε γιατρούς στα γραφεία τους. Ανάμεσά τους και ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, ο οποίος εκτός απ' την οικονομική ενίσχυση προς το Κόμμα υπογράμμισε: «Στέκομαι με σεβασμό και συμπάθεια απέναντι στο ΚΚΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ