ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΨΑΡΑΔΕΣ
Μια (η)μερίδα... δούλεμα

Με προεκλογικές φιέστες δεν κρύβεται η πολιτική εξαφάνισης των μικρομεσαίων ψαράδων

Επαγγελματίες θέλει τους ψαράδες η κυβέρνηση... Δε λέει όμως πόσους ακριβώς επαγγελματίες ψαράδες θέλει, από τους επαγγελματίες ψαράδες που υπάρχουν σήμερα. Χτες έγινε στην Αθήνα ημερίδα-προεκλογική φιέστα υπό την «αιγίδα» του υπουργείου Γεωργίας για την επαγγελματική αλιεία, στην οποία παρουσιάστηκαν πέντε μελέτες, εμφανώς κατά παραγγελία και επί πληρωμή από το υπουργείο Γεωργίας και την ΕΕ ή, με άλλα λόγια, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας (ΕΠΑΛ) 2000-2006. Στην ημερίδα, με προεξάρχοντα τον υπουργό Γεωργίας, επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί η εντύπωση πως όλα είναι και θα είναι ρόδινα στον τομέα της αλιείας. Παράλληλα, μέσω των μελετών, επιχειρήθηκε να «διαφημιστούν» οι κυβερνητικές επιλογές και πολιτικές στην αλιεία.

Ετσι, άρχισε να διαφημίζεται ότι θα αλλάξει ο τρόπος χορήγησης αδειών αλιείας και ότι θα συνταχθεί μητρώο αλιέων, πράγμα που εμφανώς ευνοεί τους μεγαλοεπιχειρηματίες ψαράδες. Από κοντά το ίδιο ισχύει και για τις αναφορές υπαγωγής των αλιεργατών στον ΟΓΑ, καθώς και ότι ένα 25% των ψαράδων, που έχουν επαγγελματικές άδειες αλλά υποτίθεται ότι δεν ψαρεύουν ή ασκούν εξωγεωργικά επαγγέλματα, πρέπει να πάψουν να ψαρεύουν.

Από την άλλη, ενώ ο αριθμός των αλιευτικών σκαφών στην Ελλάδα μειώθηκε τη δεκαετία 1992-2002 κατά 9,2% και η χωρητικότητα κατά 40,3%, στη χτεσινή ημερίδα έγινε η επισήμανση από κάποιον μελετητή ότι ο αριθμός των ψαράδων δε μειώθηκε με τους ίδιους ρυθμούς... Προφανώς, δεν πέτυχε επακριβώς ...ο στόχος της κυβέρνησης και της ΕΕ, αλλά αυτό θα γίνει τώρα με τις νέες ολέθριες προτάσεις της Κομισιόν για την αλιεία στη Μεσόγειο. Βέβαια, στη χτεσινή ημερίδα οι περισσότεροι από τους παριστάμενους ψαράδες αντιλήφθηκαν ότι τους κάλεσαν εκεί για να τους πουλήσουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες κι άρχισαν να θέτουν μια σειρά από ζητήματα και προβλήματα, αλλά οι μελέτες δεν είχαν απαντήσεις γι' αυτά...

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Αύριο η αγροτική συγκέντρωση

Συγκέντρωση ενημέρωσης και διαμαρτυρίας διοργανώνει, αύριο Παρασκευή, στις 11 το πρωί, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ). Στη συγκέντρωση, που θα πραγματοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας, θα γίνει ενημέρωση των αγροτών για τα πρόσθετα προβλήματα που δημιουργούνται με τη νέα αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης - ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις νέες Κοινές Οργανώσεις Αγοράς (ΚΟΑ) στο βαμβάκι, στον καπνό και στο λάδι - καθώς και με τις νέες αντιαγροτικές αποφάσεις για τον ΕΛΓΑ, τον ΟΓΑ, τα δάνεια της ΑΤΕ κ.ά.

Ταυτόχρονα, θα εκφραστεί η διάθεση του αγροτικού κόσμου για ένταση της πάλης του, με στόχο την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, η οποία δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τα αγροτικά προβλήματα. Και θα' ναι η αυριανή διαμαρτυρία μια προειδοποίηση προς τον υπουργό Γεωργίας, Γ. Δρυ - αναμένεται στην Καρδίτσα την προσεχή Κυριακή - να μην επιχειρήσει να δικαιολογήσει αυτή την πολιτική, για ν' αγρεύσει ψήφους, διότι δε θα βρει αποδέκτες.

Η ΕΟΑΣΚ καλεί τους αγρότες του νομού να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση και τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης να συμπαρασταθούν στον δίκαιο αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Σε σύσκεψη εκπροσώπων μαζικών φορέων του νομού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που πραγματοποιήθηκε προχτές, τόσο ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ, Β. Μπούτας, όσο ο δήμαρχος Καρδίτσας, Χρ. Τέγος και ο νομάρχης, Β. Αναγνωστόπουλος, επισήμαναν την ανάγκη του κοινού αγώνα όλων των λαϊκών στρωμάτων και της δυναμικής λαϊκής αντίδρασης στην αντιαγροτική πολιτική, για να σταματήσει το μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ»
Οι εταιρίες θα εποπτεύουν... τις εταιρίες!

Το λύκο να φυλάει τα πρόβατα βάζει η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου για την «εποπτεία της ιδιωτικής ασφάλισης», που προβλέπει τη σύσταση «επιτροπής χρηματοοικονομικής εποπτείας της ιδιωτικής ασφάλισης». Αφού πρώτα τους εξασφάλισε τη δυνατότητα να κερδοσκοπούν ασύστολα σε βάρος των καταναλωτών (με την πολιτική της «απελευθέρωσης» των ασφαλίστρων), τώρα - ικανοποιώντας τις αξιώσεις των μεγάλων εταιριών του κλάδου - βάζει τις ίδιες να κάνουν το «ξεκαθάρισμα» που ζητούν, με στόχο την παραπέρα συγκέντρωση στο χώρο της ασφαλιστικής αγοράς. Στην ουσία, η κυβέρνηση, με πρόσχημα την εποπτεία των ασφαλιστικών εταιριών, παροπλίζει τη μέχρι σήμερα αρμόδια για τέτοια θέματα διεύθυνση που υπάγεται στο υπουργείο Ανάπτυξης και αφήνει τις εταιρίες να κάνουν γενικό κουμάντο στις... εταιρίες!

Χαρακτηριστικό για τα συμφέροντα που θα εξυπηρετεί η συγκεκριμένη επιτροπή είναι το γεγονός ότι από τα εννέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου τα έξι μέλη προέρχονται από την ίδια την αγορά, έστω κι αν τα δύο από αυτά (οι δύο εμπειρογνώμονες) θα διορίζονται από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, όπως επίσης ο πρόεδρος και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας. Οι αρμοδιότητες της επιτροπής, που θα «εποπτεύεται» από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, έχουν να κάνουν από το να χορηγεί και να ανακαλεί άδειες λειτουργίας ασφαλιστικών εταιριών και να εποπτεύει την τήρηση της νομοθεσίας και τη λειτουργία τους έως και την εκκαθάρισή τους μέχρι και να έχει κάθε φορά γνώμη για αλλαγές της νομοθεσίας.

Οσο για τους πόρους της επιτροπής, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, θα προέρχονται από εισφορά των εποπτευομένων ασφαλιστικών επιχειρήσεων σε ποσοστό μέχρι και 8 τοις χιλίοις (όπου μπορεί να δει κανείς ένα νέο πρόσχημα για αυξήσεις στα ασφάλιστρα) από τα επιβαλλόμενα από την επιτροπή πρόστιμα, αλλά ακόμα και από επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Ε, όχι κι έτσι!

Η συστηματική διαστροφή της πραγματικότητας από την κυβέρνηση, η οποία εντείνεται ενόψει των εκλογών, ενδέχεται να στραφεί εναντίον της, καθώς και η κοροϊδία έχει τα όριά της. Τα κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να πείσουν ότι έχουν έρθει τα «πάνω κάτω» με την πολιτική που ασκείται, μιλούν λίγο-πολύ για «κοσμογονίες» σε διάφορους τομείς χωρίς δισταγμό και χωρίς αιδώ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του υπουργού Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλου, ο οποίος, μιλώντας στον «αβανταδόρο» Ν. Κακαουνάκη την περασμένη Δευτέρα, θεώρησε σκόπιμο να αναφερθεί στο διαβόητο Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Ο φορέας ξεκινάει τώρα τη λειτουργία του, είπε ο υπουργός, «για να μπορούν να χρηματοδοτούνται ευκολότερα και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις». Προσοχή, η φράση «πολύ μικρές επιχειρήσεις» δεν είναι τυχαία, ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένα μεγέθη.

Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα υπολογίζονται σε περίπου 700 χιλιάδες. Οι περισσότερες από αυτές είναι πολύ μικρές. Κύρια γνωρίσματά τους είναι η αυτοαπασχόληση, η οικογενειακή απασχόληση ή η απασχόληση μέχρι 4 εργαζομένων. Είναι οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Η φορολογία τούς «κόβει τα πόδια». Η χρηματοδότηση είναι πενιχρή έως και απαγορευτική με τις προϋποθέσεις που απαιτούνται. Οι μεγάλες επιχειρήσεις τις σαρώνουν στο πλαίσιο της επέκτασής τους σε τομείς που μέχρι σήμερα δεν τους απασχολούσαν. Ο τζίρος τους μειώνεται συνεχώς είτε λόγω της οικονομικής δυσπραγίας των εργαζομένων-πελατών τους, είτε λόγω των προσφορών στις οποίες επιδίδονται οι μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις.

Τα προβλήματά τους τα περιέγραψε ο ίδιος ο υπουργός στην ίδια συνέντευξη: «Οι τράπεζες σπάνια και πολύ δύσκολα χρηματοδοτούν, αν δε βάλει υποθήκη το σπίτι του ο μικρομεσαίος δεν του δίνουν τίποτα». Κάπου εκεί άρχισε και τέλειωσε η κρίση ειλικρίνειας του Α. Τσοχατζόπουλου, αφού στη συνέχεια επισήμανε: «Ο κάθε μικρομεσαίος θα μπορεί να πάει λοιπόν σε αυτό το νέο φορέα, το ΤΕΜΠΕ, και θα μπορεί να υποβάλλει την αίτησή του, ζητώντας, π.χ., να δανειστεί αυτή τη στιγμή ένα ποσό 50-100-200 χιλιάδες ευρώ». Από την πολύ μικρή επιχείρηση έφτασε στον «κάθε μικρομεσαίο» και από τις 50 χιλιάδες ευρώ στις 200 χιλιάδες ευρώ. Μεγέθη που δεν έχουν καμία σχέση με την πλειονότητα των μικρών επιχειρήσεων και τους αυτοαπασχολούμενους. Πολύ περισσότερο που το Ταμείο Εγγυοδοσίας δε θα κάνει τη διαμεσολάβηση με το αζημίωτο, καθώς η αποζημίωσή του θα προστίθεται στο επιτόκιο. Οι υπηρεσίες του θα αυξάνουν το κόστος του δανεισμού για τους ΕΒΕ, με συνέπεια όλο και περισσότεροι, και κυρίως μικροί, να αποκλείονται.

Αποκαλυπτική είναι ακόμη μια φράση του υπουργού: «Υπολογίζουμε ότι 20.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από αυτή τη δυνατότητα». Το Ταμείο δε θα είναι για όλους, αλλά για λίγους. Αυτή είναι η πραγματικότητα για το ρόλο του νέου Ταμείου, που ανταποκρίνεται πλήρως στη λογική της κυβέρνησης για «βιώσιμες» επιχειρήσεις, για «μικρομεσαίες επιχειρήσεις» των 100 και 250 εργαζομένων με τζίρους εκατομμυρίων ευρώ. Η λογική αυτή αρνείται την ύπαρξη της μικρής επιχείρησης. Το δείχνουν αυτό τα μέτρα που έχει πάρει για τη φορολόγηση των μικρών ΕΒΕ, την επαγγελματική στέγη, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, τη λειτουργία των υπεραγορών και τόσα άλλα...


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ