Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΨΑΡΑΔΕΣ
Μια (η)μερίδα... δούλεμα

Με προεκλογικές φιέστες δεν κρύβεται η πολιτική εξαφάνισης των μικρομεσαίων ψαράδων

Επαγγελματίες θέλει τους ψαράδες η κυβέρνηση... Δε λέει όμως πόσους ακριβώς επαγγελματίες ψαράδες θέλει, από τους επαγγελματίες ψαράδες που υπάρχουν σήμερα. Χτες έγινε στην Αθήνα ημερίδα-προεκλογική φιέστα υπό την «αιγίδα» του υπουργείου Γεωργίας για την επαγγελματική αλιεία, στην οποία παρουσιάστηκαν πέντε μελέτες, εμφανώς κατά παραγγελία και επί πληρωμή από το υπουργείο Γεωργίας και την ΕΕ ή, με άλλα λόγια, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας (ΕΠΑΛ) 2000-2006. Στην ημερίδα, με προεξάρχοντα τον υπουργό Γεωργίας, επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί η εντύπωση πως όλα είναι και θα είναι ρόδινα στον τομέα της αλιείας. Παράλληλα, μέσω των μελετών, επιχειρήθηκε να «διαφημιστούν» οι κυβερνητικές επιλογές και πολιτικές στην αλιεία.

Ετσι, άρχισε να διαφημίζεται ότι θα αλλάξει ο τρόπος χορήγησης αδειών αλιείας και ότι θα συνταχθεί μητρώο αλιέων, πράγμα που εμφανώς ευνοεί τους μεγαλοεπιχειρηματίες ψαράδες. Από κοντά το ίδιο ισχύει και για τις αναφορές υπαγωγής των αλιεργατών στον ΟΓΑ, καθώς και ότι ένα 25% των ψαράδων, που έχουν επαγγελματικές άδειες αλλά υποτίθεται ότι δεν ψαρεύουν ή ασκούν εξωγεωργικά επαγγέλματα, πρέπει να πάψουν να ψαρεύουν.

Από την άλλη, ενώ ο αριθμός των αλιευτικών σκαφών στην Ελλάδα μειώθηκε τη δεκαετία 1992-2002 κατά 9,2% και η χωρητικότητα κατά 40,3%, στη χτεσινή ημερίδα έγινε η επισήμανση από κάποιον μελετητή ότι ο αριθμός των ψαράδων δε μειώθηκε με τους ίδιους ρυθμούς... Προφανώς, δεν πέτυχε επακριβώς ...ο στόχος της κυβέρνησης και της ΕΕ, αλλά αυτό θα γίνει τώρα με τις νέες ολέθριες προτάσεις της Κομισιόν για την αλιεία στη Μεσόγειο. Βέβαια, στη χτεσινή ημερίδα οι περισσότεροι από τους παριστάμενους ψαράδες αντιλήφθηκαν ότι τους κάλεσαν εκεί για να τους πουλήσουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες κι άρχισαν να θέτουν μια σειρά από ζητήματα και προβλήματα, αλλά οι μελέτες δεν είχαν απαντήσεις γι' αυτά...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ