Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Προαναγγέλλουν ανατιμήσεις

Και δηλώνουν ακόμη πιο αισιόδοξοι - σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ - για την κερδοφορία των επιχειρήσεών τους

Μήνα με το μήνα, οι μεγαλοεπιχειρηματίες νιώθουν όλο και πιο αισιόδοξοι, σχετικά με την πορεία της κερδοφορίας και της γενικότερης πορείας των επιχειρήσεών τους. Αυτό προκύπτει από το δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών (αποτυπώνει τις εκτιμήσεις των επιχειρηματιών για την πορεία των κερδών των επιχειρήσεων στην Ελλάδα) που καταρτίζει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Ο δείκτης αυτός κινήθηκε στην Ελλάδα ανοδικά για πέμπτο κατά σειρά μήνα, φτάνοντας τις 98,7 μονάδες τον Οκτώβρη, έναντι 98,3 μονάδες το Σεπτέμβρη. Την ίδια στιγμή όμως που η αισιοδοξία των επιχειρηματιών αυξάνει, ο δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών υποχώρησε κατά μία μονάδα και το 13% των επιχειρήσεων προβλέπει (σ.σ. προαναγγέλλει) ότι στους επόμενους μήνες θα υπάρξει άνοδος στις τιμές των προϊόντων.

Οι προαναγγελθείσες αυξήσεις από τον εν λόγω δείκτη του ΙΟΒΕ επιβεβαιώθηκαν και από τον πρόεδρο των ιδιοκτητών Σούπερ Μάρκετ Π. Παντελιάδη, ο οποίος επανέλαβε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ότι όλο το παραμύθι του τρίμηνου παγώματος των τιμών στήθηκε πάνω στη - για επιχειρηματικούς λόγους - δέσμευση δύο αλυσίδων ότι θα παγώσουν τις τιμές. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να κάνει λόγο για άσκηση πιέσεων προς τα σούπερ μάρκετ από την πλευρά των προμηθευτών για αυξήσεις τιμών. Να σημειωθεί ότι στον τομέα των τροφίμων και ποτών, το 26% των επιχειρήσεων προβλέπει αυξήσεις τιμών μέσα στο επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, η βελτίωση της αισιοδοξίας των επιχειρηματιών προέρχεται κυρίως από το χώρο των βιομηχάνων και του λιανικού εμπορίου. Αναλυτικότερα:

  • Στη βιομηχανία το κλίμα διατηρείται θετικό από τον Ιούλιο του 2003, καθώς ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών σημείωσε κατά τον Οκτώβρη περαιτέρω άνοδο (105,3 μονάδες, έναντι 102,9), προσεγγίζοντας την υψηλότερη τιμή του από τον Ιούνιο του 2002.
  • Στις κατασκευές, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών μειώθηκε οριακά έναντι του Σεπτέμβρη (142,6 μονάδες, έναντι 143,6), παραμένοντας όμως σε υψηλά επίπεδα.
  • Στο λιανικό εμπόριο, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών αυξήθηκε τον Οκτώβρη (119,6 μονάδες, έναντι 116,6).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ