Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Στη λογική της «ελεύθερης λειτουργίας των αγορών»

Στο πλαίσιο της πολιτικής που στοχεύει με κάθε τρόπο στην «εξασφάλιση της επιτυχούς ανταγωνιστικής και ελεύθερης λειτουργίας των αγορών» εντάσσεται όλη η λογική που διέπει τόσο τον ίδιο το νόμο για το υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές που ψηφίστηκε πρόσφατα, όσο και τα σχέδια των προεδρικών διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων και αγορανομικών διατάξεων, σε εφαρμογή των διατάξεων του νόμου που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος. Είναι φανερό ότι η πολιτική της «στήριξης της προοπτικής της αγοράς στην ανταγωνιστική, ελεύθερη και πλήρη λειτουργία των αγορών και των υπηρεσιών για προϊόντα και υπηρεσίες» είναι μια πολιτική εκ διαμέτρου αντίθετη με την προάσπιση των συμφερόντων των καταναλωτών και των μικρομεσαίων παραγωγών και πωλητών.

Τα σχέδια των ρυθμίσεων αφορούν τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των λαϊκών αγορών και τη χορήγηση αδειών, τα παραστατικά που θα πρέπει να συνοδεύουν τη διακίνηση των προϊόντων, τη σύσταση ελεγκτικού μηχανισμού και τα πρόστιμα για τους παραβάτες.

Μεταξύ των άλλων προβλέπεται η καθιέρωση τριπλότυπου δελτίου, το οποίο θα συνοδεύει τη διακίνηση των προϊόντων σε όλο το φάσμα από τον παραγωγό μέχρι τον τελικό λιανοπωλητή και σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης διασφαλίζει τη διαφάνεια στις τιμές και στην ποιότητα των προϊόντων. Θεωρείται, όμως, βέβαιο ότι στο βαθμό που οι χονδρέμποροι παραμένουν στο απυρόβλητο και εξακολουθούν να έχουν «το μαχαίρι και το πεπόνι» και μπορούν να εκβιάζουν τους παραγωγούς να πουλήσουν τα προϊόντα τους για ψίχουλα, τίποτα δεν εξασφαλίζει ότι τα στοιχεία που θα αναγράφονται στα παραστατικά θα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ