ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στερνό «αντίο»

Φίλοι και συναγωνιστές αποχαιρέτησαν το Σάββατο το πρωί, στο νεκροταφείο Ν. Σμύρνης, την Αννα Κινδύνη, τη μεγάλη δημιουργό, η οποία «έφυγε» τα 89 της χρόνια. Μια ζεστή αγκαλιά για τους δυστυχισμένους της Γης το έργο της, όπως ζεστή, τρυφερή και βαθιά ανθρώπινη ήταν η ίδια. Η δημιουργία της «μαρτυρία», «ιστορικό ντοκουμέντο», «κατηγορητήριο...», κουβαλάει όλο το βάρος του προσωπικού βιώματος, βγαλμένου από το συλλογικό βίωμα της ανθρωπότητας, χωρίς χρονικά και γεωγραφικά όρια.

«Μάνα δεκάδων ταλαιπωρημένων παιδιών» τη χαρακτήρισε οικογενειακή φίλη, τονίζοντας: «Δεν ξέχασες ποτέ τις παιδικές μνήμες της προσφυγιάς, τις οποίες ζωντάνεψες σε ένα έργο πανανθρώπινο. Ελεγες τις πιο μεγάλες αλήθειες, πικρές καμιά φορά, μα με τόση αγάπη γλυκά ειπωμένες. Το μοτίβο της ζωής σου ήταν η δημιουργία και ο σεβασμός στον άνθρωπο. Το πάθος για δημιουργία, η αγάπη για τον άνθρωπο, η αφοσίωση στον αγώνα, που ξεκινούσε από τα βάθη της ψυχής σου, για να δώσει στους άλλους αισιοδοξία, κουράγιο και πίστη».

Και κατέληξε: «Τα απλά, καθημερινά, ήξερες να τα μεγαλώνεις, να τα κάνεις αιώνια. Ταξιδεύεις να βρεις τους δικούς σου, που πάλεψαν και αυτοί για το δίκαιο και την αλήθεια. Χάραξες τις ψυχές μας με την ομορφιά και την αγάπη σου, με τις αξίες που δεν πεθαίνουν ποτέ».

Στεφάνια έστειλαν η ΚΕ του ΚΚΕ, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας κ.ά. Παραβρέθηκαν οι: Ορέστης Κολοζώφ (μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ), Γιάννης Σκαρπερός (μέλος του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ), Εύα Μελά και Ντιάνα Αντωνακάτου (από το ΕΕΤΕ) κ.ά.

Το όνειρο, πραγματικότητα!

Εγκαινιάστηκε την Κυριακή η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα. Ηταν μια ξεχωριστή μέρα για τη Λάρισα, η προχτεσινή Κυριακή. Μετά από σκληρούς και πολύχρονους αγώνες του λαού της πόλης, 13 χρόνια από τότε που ο αείμνηστος δήμαρχος Αριστείδης Λαμπρούλης έβαλε την πέτρα της θεμελίωσης, πραγματοποιήθηκαν, τελικά, τα εγκαίνια λειτουργίας της.

Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για «σχολείο πολιτισμού και σπουδαίο έργο εικαστικής προσφοράς».

Πρόκειται, πράγματι, για σπουδαίο έργο - είναι η δεύτερη μεγαλύτερη Πινακοθήκη στη χώρα μας, μετά την Εθνική Πινακοθήκη - καθώς σ' ένα κτίριο - κόσμημα θα εκτίθεται, μονίμως, η περίφημη «Συλλογή Κατσίγρα», που δώρισε το 1981 στο δήμο Λάρισας ο γιατρός Γεώργιος Κατσίγρας και η οποία θα περιλαμβάνει 781 διαλεχτά έργα Ελλήνων ζωγράφων, ενώ σε άλλους χώρους θα γίνονται, περιοδικές εκθέσεις άλλων ζωγράφων και θα λειτουργούν εργαστήρια ζωγραφικής.

Στη λαμπρή η τελετή των εγκαινίων, παρουσία πολλών επισήμων και πλήθους κόσμου, μίλησαν η Ειρήνη Κατσίγρα, κόρη του δωρητή και ισόβια γενική γραμματέας του ΔΣ της Πινακοθήκης, ο δήμαρχος Λάρισας, Κ. Τζανακούλης και η ιστορικός τέχνης, Ειρήνη Οράτη. Αλλά δυο «μεγάλες απουσίες» έκαναν πολλούς να μελαγχολήσουν. Δεν ήταν παρόντες - «έφυγαν» πριν λίγα χρόνια από τη ζωή - ο Γεώργιος Κατσίγρας, ο οποίος, δωρίζοντας την πολύτιμη συλλογή του στο δήμο, μπορεί να χαρακτηριστεί ως μέγας ευεργέτης του πολιτισμού, και ο Αριστείδης Λαμπρούλης, ο οποίος οραματίστηκε το πολιτιστικό μέλλον της Λάρισας κι ενέπνευσε και καθοδήγησε τους Λαρισαίους στον αγώνα για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα...

Μουσική εντός - εκτός
  • Εργα ανωνύμων μελουργών και μαϊστόρων θα παρουσιαστούν στη συναυλία παραδοσιακής μουσικής που θα πραγματοποιηθεί, σήμερα, στην αίθουσα συναυλιών «Φίλιππος Νάκας». Τραγουδούν: Δόμνα Σαμίου, Χρόνης Αηδονίδης. Καλλιτεχνική επιμέλεια Γιώργος Κωτσίνης. Κείμενα - παρουσίαση Γιώργος Παπαδάκης.
  • Ο Μαρίνος Χειμώνας (τρομπόνι) και ο Χρήστος Κουτσογιάννης (τύμπανα) δημιούργησαν το ντουέτο «DRUMBONE», που συνδυάζει την παραδοσιακή τζαζ της Νέας Ορλεάνης με τα σύγχρονα μουσικά ρεύματα. Σήμερα (10.30μμ) θα εμφανιστούν στο «Μπαράκι του Βασίλη» (Διδότου 3).
«Υμπύ Τύραννος»

Το έργο «Υμπύ Τύραννος» παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Τέχνης «Ακτίς αελίου» στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για επίκαιρη σάτιρα κατά της τυραννικής εξουσίας, παρ' ό,τι γράφτηκε το 1896 από τον Αλφρεντ Ζαρί. Βασισμένο σε αυτό ο Πέτρος Μάρκαρης έγραψε το «Επος του Βασιλιά Υμπύ». Ο Νίκος Σακαλίδης συνέθεσε και σκηνοθέτησε και τα δύο κείμενα. Η μουσική είναι του Πάρι Παρασχόπουλου, τα σκηνικά - κοστούμια της Ευαγγελίας Κιρκινέ. Παίζουν: Θωμάς Βελισσάρης, Ελεονόρα Αϊβαζίδου, Νίκος Ορτετζάτος, Ιάκωβος Σιδηρόπουλος, Θεανώ Αμοιρίδου, Ευανθία Σωφρονίδου, Ιωάννα Κατσαρού.

Ο ήρωας του έργου, ο Υμπύ, υποκινούμενος από τη μοχθηρή και φιλόδοξη γυναίκα του, στοχεύει να κατακτήσει τον πολωνικό θρόνο, πατώντας επί πτωμάτων. Τα σκοτεινά κίνητρα για την επιβολή της τυραννίας γοητεύουν τον ανήθικο περίγυρό τους, που αποτελείται από προσωπικότητες - καρικατούρες της πολιτικής.

Ελληνικό παιδικό βιβλίο

Μέχρι τις 28/11 στην Κολωνία, υπό την αιγίδα του ελληνικού προξενείου, με οργανωτή τις εκδόσεις «Ρωμιοσύνη», θα πραγματοποιηθεί Εβδομάδα ελληνικού Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου, σε εκδηλώσεις της οποίας σε σχολεία και αλλού προσκλήθηκαν οι συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας Αλκη Ζέη, Σοφία Ζαραμπούκα, Ελλη Παιονίδου, Ευγένιος Τριβιζάς, Ελένη Τορόση, Μάνος Κοντολέων.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν παράσταση Καραγκιόζη, από τον εκπαιδευτικό και συγγραφέα του καραγκιόζικου έργου «Ο Καραγκιόζης συγγραφέας», παρουσιάσεις στα Ελληνόπουλα και Γερμανόπουλα των Ελλήνων συγγραφέων και αναγνώσεις βιβλίων τους, καθώς και παρουσίαση μιας ανθολογίας (στα ελληνικά και γερμανικά) της Νίκης Αϊντενάιερ, με τίτλο «Ο ήλιος και η φαμελιά του - Ιστορίες από την Ελλάδα για μικρούς και μεγάλους».

Εκδηλώσεις «Γιατρών χωρίς Σύνορα»

Διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων, στα πλαίσια της καμπάνιας τους για πρόσβαση στα φάρμακα κατά του AIDS (το AIDS σκοτώνει κάθε μέρα 8.000 ανθρώπους, αλλά το 95% των μολυσμένων από τον ιό εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στα βασικά φάρμακα), διοργανώνουν την ερχόμενη Κυριακή και Δευτέρα (30/11, 1/12) οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» (ΓΧΣ).

Στο «417», στην Πειραιώς (Μυλλέρου 22 και Κεραμεικού 53, Μεταξουργείο), την Κυριακή και Δευτέρα, θα γίνει έκθεση φωτογραφίας των ΓΧΣ, με εικόνες από τα προγράμματα κατά του AIDS στο Μαλάουι, στη Ζάμπια, στην Αρμενία και άλλες χώρες.

Την Κυριακή (6 μ.μ.) θα δοθεί παράσταση μαριονετών για παιδιά από το σχήμα Baruti, τους Φρανσίσκο Μπρίτο και Βούλα Κούρου. Στις 9 μ.μ. θα δοθεί η παράσταση παντομίμας «Μικρές ερωτικές ιστορίες με τα δάχτυλα» από την ομάδα της «Χείρας τα Καμώματα». Στις 10 μ.μ. θα γίνει πάρτι με μουσικές από το συγκρότημα αφρικανικών κρουστών και χορού Muzica. Το πάρτι και ο χορός θα συνεχιστούν με μουσική από την παγκόσμια έθνικ σκηνή.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται το βράδυ της Δευτέρας (1/12) με μεγάλη συναυλία στο ΡΟΔΟΝ (Μάρνη 24), με αφιλοκερδή συμμετοχή των Σαββίνας Γιαννάτου, Lamia Bedioui (Τυνησία), «Primavera en Salonico», Ελλης Πασπαλά, Σταύρου Λάντσια και David Lynch.

Η «Μικρή Αρκτος», την οποία διευθύνει ο σημαντικός στιχουργός Παρασκευάς Καρασούλος, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της δεύτερης ακρόασης νέων καλλιτεχνών (πραγματοποιήθηκε στις «Χοροροές», 6-9/11) συνεχίζει τη δεύτερη φάση, η οποία θα ολοκληρωθεί στον ίδιο χώρο μέχρι τις 30/11. Με τις ακροάσεις αυτές συλλέγεται υλικό από τη δουλιά νέων συνθετών, στιχουργών, τραγουδοποιών και ορχηστρικών μουσικών. «Καρπός» της πρώτης φάσης γνωριμίας με τη δουλιά νέων καλλιτεχνών απέδωσε ήδη ένα cd, με τις πέντε καλύτερες δημιουργίες.

Η Φιλολογική Στέγη Πειραιά ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του ετήσιου διαγωνισμού διηγήματος, που προκηρύσσει στη μνήμη του Δημήτρη Λέου, με θέμα τον Πειραιά. Το πρώτο βραβείο απονέμεται στον Αντώνη Φουστέρη για το διήγημα «Τα παιδιά του Πειραιά», το δεύτερο στον Μάρκο Συνοδινό για το διήγημα «Από τη ζωή ενός Ελληνα Οδυσσέα». Επαινοι απονέμονται στη Νίκη Φιλοπούλου και στον Στυλιανό Μανουσάκη.

Συνεχίζεται μέχρι τις 30/11 στο μπαρ «ASPRO» (Αριστοφάνους 4, Πλ. Ψυρρή), η έκθεση της Κλειώς Γκιζελή με τίτλο «Amore e Matrimonio». Πρόκειται για κατασκευές, ζωγραφική, σχέδια και αντικείμενα, με θέμα την αγάπη και το γάμο.

Στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο (πλατεία Κολωνακίου 2) φιλοξενείται ομαδική έκθεση ζωγραφικής εννέα νέων καλλιτεχνών, που ζουν στην Αθήνα: Σουζάνας Κατρανά, Θάλειας Κόκκα, Φούλης Λουκά, Μανίνας Μπαζαίου, Λάμπρου Τατσάκη, Μαρίας Τήρλα, Σάντρας Δρακοπούλου, Μπέτης Λίγγρη, Μιχάλη Πολύζου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ