ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Στο όνομα των ανέργων το μεγάλο φαγοπότι

Χαρούμενος για τη συμβολή του στην εξαθλίωση της εργατικής τάξης εμφανίστηκε ο Πολυζωγόπουλος, ενώ ο πρόεδρος του ΣΕΒ αρκέστηκε να ζητήσει «μια κοσμογονία διαρθρωτικών παρεμβάσεων στην εργασία»

Ρόλο-«κλειδί» στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Απασχόληση (αποφάσεις Λισαβόνας) έχει αναθέσει η ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Οπως φάνηκε και στο σχετικό συνέδριο που οργάνωσε χτες το υπουργείο Εργασίας, τεράστιοι πόροι που προέρχονται από τη φορολογία των Ευρωπαίων εργαζομένων κατευθύνονται δήθεν στη βελτίωση της απασχόλησης, της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, ενώ στην πραγματικότητα αποβλέπουν στην επέκταση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας αλλά και στη συγκάλυψη του πραγματικού ποσοστού της ανεργίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας, Δ. Ρέππας, μέχρι το 2006 μέσα από το Γ΄ ΚΠΣ για την προώθηση αυτής της πολιτικής, τη μετάλλαξη δηλαδή του εργατικού δυναμικού που θα εξυπηρετεί αποκλειστικά τις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας, θα διατεθούν 5 δισ. ευρώ (1,7 τρισεκατομμύρια δραχμές). Από το ΕΚΤ μέχρι το Σεπτέμβρη του 2003 είχαν απορροφηθεί 2,7 δισ. ευρώ, δηλαδή το 54,4% του συνολικού ποσού που αντιστοιχούσε στα συγκεκριμένα προγράμματα. Τεράστιοι δηλαδή πόροι αν τους συγκρίνει κανείς με την πραγματικότητα που βιώνουν οι άνεργοι. Πόροι που, όπως φαίνεται, όχι μόνο δε συμβάλλουν στην απασχόληση αλλά, αντίθετα, ενισχύουν ακόμα περισσότερο το καθεστώς της «απασχολησιμότητας». Και δεν είναι μικρότερης σημασίας το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ποσών μέσα από τα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης που διενεργούν οι ίδιες οι επιχειρήσεις καταλήγουν τελικά στα δικά τους ταμεία.

Οχι τυχαία από το βήμα του συνεδρίου ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδ. Κυριακόπουλος, τόνισε ότι αυτά τα προγράμματα πρέπει να πετυχαίνουν τη «βελτίωση της απασχολησιμότητας» και τη «διά βίου μάθηση». Μάλιστα, επιδεικνύοντας το ανικανοποίητο του μεγάλου κεφαλαίου για νέα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, απαίτησε «μια κοσμογονία διαρθρωτικών παρεμβάσεων στην εργασία».

«Για δείγματα γραφής που έχουν δώσει οι κοινωνικοί εταίροι» και σε αυτόν τον τομέα καυχήθηκε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, και περιορίστηκε στο να θέσει το ζήτημα της αξιολόγησης των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων των προγραμμάτων αυτών. Οταν το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής το μετράνε βαριά στην πλάτη τους οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, οι υποαπασχολούμενοι αλλά και οι εργαζόμενοι με τα 23,23 ευρώ μεροκάματο.

Ιδανική παρουσίασε την κατάσταση ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρ. Πάχτας, που υποστήριξε ότι η χώρα βρίσκεται «σταθερά στο δρόμο της ανάπτυξης» και ότι «η Ελλάδα ανήκει στις ισχυρές οικονομίες στον κόσμο». Μια ανάπτυξη όμως που δε δημιουργεί καν θέσεις εργασίας και που με τα εν λόγω προγράμματα η εργατική τάξη της Ευρώπης υποτάσσεται στις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας.

Μέσα στην άλλη βδομάδα, σύμφωνα με τον Δ. Ρέππα, θα προωθηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Το νομοσχέδιο προβλέπει έναν πακτωλό χρηματοδότησης των επιχειρήσεων στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας των γυναικών.

Φέσωσε το ΝΑΤ τού δίνουν και μισθό!

Ο Κωνσταντίνος Μοίρας είναι εφοπλιστής και έχει «φεσώσει» το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο και άλλα Ταμεία των ναυτεργατών, με ποσά τρελά! Εκκρεμούν τόσο σε βάρος του όσο και σε συγγενικά του πρόσωπα, που εμφανίζονται ως εκπρόσωποι της εταιρίας του, μηνύσεις που τους έχει υποβάλει το ταμείο. Ομως, όχι μόνο το χέρι του νόμου δεν του έχει αγγίξει ούτε τρίχα, αλλά, συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των εκλεκτών της κυβέρνησης του Κ. Σημίτη. Μάλιστα, προφανώς για να τον επιβραβεύσουν για τη συμβολή του στο όραμα της «ισχυρής Ελλάδας» και της «ποιοτικής ναυτιλίας» του ΠΑΣΟΚ, εδώ και περίπου ένα χρόνο τον έχουν διορίσει διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας! Δηλαδή, δε φτάνει το «φέσι» στο ΝΑΤ, αλλά ο ελληνικός λαός τον πληρώνει από πάνω και με τουλάχιστον 1.500.000 δραχμές.... το μήνα! Και όχι μόνο αυτό, αλλά, αν χρειαστεί να νοσηλευτεί ναυτεργάτης στο νοσοκομείο της Λευκάδας, θα αντιμετωπίσει και δυσκολίες λόγω των τεράστιων οφειλών του ΝΑΤ προς τα νοσοκομεία!

Εχουμε και λέμε, λοιπόν. Οι οφειλές του Κ. Μοίρα προς το ΝΑΤ για το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο του «ΘΗΣΕΥΣ», σύμφωνα με τα στοιχεία του Ταμείου, ήταν μέχρι και τις 10 του Νοέμβρη, ακριβώς 377.162 ευρώ. Το χρέος αυτό έχει βεβαιωθεί και στην αρμόδια ΔΟΥ και μετά από μήνυση δύο συγγενικά του πρόσωπα, εκπρόσωποι της εταιρίας του Κ. Μοίρα, καταδικάστηκαν σε 8 έτη φυλάκισης και χρηματική ποινή 8 εκατομμύρια δραχμές ο καθένας. Στις 25 Νοέμβρη, δηλαδή πριν δύο μέρες, τέθηκε υπόψη της διοίκησης του Ταμείου αίτηση που κατέθεσε ο Κ. Μοίρας προς το ΝΑΤ, ζητώντας διακανονισμό της οφειλής με άμεση καταβολή 10.000 ευρώ και καταβολές 10.000 ευρώ μηνιαίως, μέχρι πλήρους εξοφλήσεως. Η αρμόδια υπηρεσία εισηγήθηκε προς τη διοίκηση του ΝΑΤ την απόρριψη της αίτησης και η εξόφληση να γίνει με την άμεση καταβολή της μισής οφειλής και το υπόλοιπο ποσό να εξοφληθεί σε τρεις ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Για το πλοίο «ΜΑΡΘΑ» ο Κ. Μοίρας οφείλει 127.853,99 ευρώ και εκκρεμεί σε βάρος του μήνυση. Για το πλοίο του «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΟΙΡΑΣ» η οφειλή είναι 521.000 ευρώ, ενώ έχει υποβληθεί και γι' αυτό το πλοίο μήνυση σε βάρος του.

ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΗΛΠΑΠ
Αμεση επίλυση των προβλημάτων τους

Ζητά από την κυβέρνηση το ΚΚΕ

Την άμεση επίλυση των προβλημάτων των υπαλλήλων ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ) για υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) 2003, ζητά από την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας.

Με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του Κόμματος, τονίζει ότι οι υπάλληλοι των ΗΛΠΑΠ βρίσκονται σε απόγνωση για τη συμπεριφορά του ΔΣ των ΗΛΠΑΠ απέναντί τους, καθώς ακόμη δεν έχουν υπογράψει τη ΣΣΕ για το 2003. Παράλληλα, σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να έχουν ούτε καν συνάντηση με τη διοίκηση για να εκθέσουν το πρόβλημα της ΣΣΕ, καθώς και για άλλα μισθολογικά και θεσμικά αιτήματα που έχουν («εφάπαξ», καθήλωση αποδοχών κλπ.).

Ο Τ. Τσιόγκας ρωτά τους συναρμόδιους υπουργούς Μεταφορών - Επικοινωνιών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων εάν: Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να επιλυθούν τα προβλήματα των υπαλλήλων ΗΛΠΑΠ για υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ για το 2003. Εξετάζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο αύξησης του «εφάπαξ» των υπαλλήλων, που παραμένει το ίδιο από το 1997.

ΦΑΡΜΑΚΟ
Συμφωνία για ωράριο - αργία

Σε κοινές θέσεις κατέληξαν Ομοσπονδία Φαρμάκου και Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων μετά από συνάντηση των διοικήσεών τους με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου και κατάργηση την κυριακάτικης αργίας.

Οι διοικήσεις των δύο οργανώσεων και με κοινή τους ανακοίνωση επισημαίνουν την πλήρη αντίθεσή τους στις όποιες συζητήσεις γίνονται και τα όποια σενάρια για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου και ιδιαίτερα για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στα πλαίσια αυτά στη συνάντηση συμφώνησαν, να αντιμετωπίσουν από κοινού κάθε παραβίαση του 5ήμερου που έχει οριστεί από την κλαδική συλλογική σύμβαση και του ημερήσιου ωραρίου των φαρμακαποθηκών που είναι συνεχές από 8 π.μ. έως 4 μ.μ.. Εξαίρεση αποτελούν μόνο οι φαρμακαποθήκες που εφημερεύουν το Σάββατο. Τέλος, κοινή εκτίμηση και των δύο είναι, ότι ο αθέμιτος ανταγωνισμός θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων αυτών.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΡΑ
Χωρίς μόνιμη και σταθερή εργασία

Η νεοφιλελεύθερη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, με την κατάργηση κάθε κεκτημένου των εργαζομένων στις εργασιακές και ασφαλιστικές τους κατακτήσεις, εφαρμόζεται σε μεγάλη έκταση στις υπηρεσίες του δημοσίου και ιδιαίτερα στην ΕΡΑ. Τα παραπάνω επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Λιάνα Κανέλλη, Τάκης Τσιόγκας και Αγγελος Τζέκης σε Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Τύπου και ΜΜΕ και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ειδικότερα, όπως σημειώνουν στο κείμενο της Ερώτησης, εκατοντάδες εργαζόμενοι στα μουσικά σύνολα και τη χορωδία της ΕΡΤ, δημοσιογράφοι, τεχνικοί κ.ά. παρότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, απασχολούνται με 3μηνες συμβάσεις, με δελτία παροχής υπηρεσιών, χωρίς να καλύπτονται ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά, ενώ οι γυναίκες που μένουν έγκυες απολύονται. Ενδεικτικά αναφέρουν οι βουλευτές στη συνέχεια ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που απασχολούνται μ' αυτό το απαράδεκτο καθεστώς για 20 χρόνια και σημειώνουν: «Το καθεστώς αυτό, που εφαρμόζει η κυβέρνηση, στερεί τους εργαζόμενους από το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, εκμεταλλευόμενη το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας που η ίδια με την πολιτική της δημιούργησε. Το καθεστώς αυτό επιβάλλεται να αλλάξει».

Μετά τα παραπάνω, οι βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς: Γιατί έως τώρα δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις αορίστου χρόνου με τους εργαζόμενους στην ΕΡΑ εφόσον καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της υπηρεσίας αυτής; Σκοπεύει η κυβέρνηση να σταματήσει αυτό το απάνθρωπο και αντεργατικό καθεστώς σε βάρος των εργαζομένων της ΕΡΑ και να προσλάβει με συμβάσεις αορίστου χρόνου όσους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ