ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ
Φορο-ληστεία από τη μη τιμαριθμοποίηση της κλίμακας

Τα νέα χαράτσια στα φετινά εισοδήματα (2003) θα φανούν με την εκκαθάριση των δηλώσεων, δηλαδή μετά τις βουλευτικές εκλογές

Ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις θα πάρει μέσα στο 2004 η φορολογική αφαίμαξη των μισθωτών και συνταξιούχων. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται και στο γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν τιμαριθμοποίησε ούτε τη φορολογική κλίμακα του 2003 ούτε και τα αφορολόγητο όριο (10.000 για ευρώ για τους μισθωτούς - συνταξιούχους και 8.400 ευρώ για τους ΕΒΕ). Στο πλαίσιο αυτό οι όποιες αυξήσεις, λόγω πληθωρισμού, δοθούν στα εισοδήματα του 2004, εξανεμίζονται από την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης. Στην πραγματικότητα, το ίδιο πραγματικό εισόδημα θα φορολογηθεί το 2004 με μεγαλύτερα ποσά. Είναι δηλαδή φανερό ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κλέβει εισοδήματα επιβαρύνοντας ιδιαίτερα τους χαμηλόμισθους.

Αυτή είναι η μια πτυχή της φορολογικής αφαίμαξης και λειτουργεί ανεξάρτητα από το ύψος της μηνιαίας παρακράτησης του φόρου (η οποία επίσης θα εφαρμοστεί με τα ίδια κριτήρια που ίσχυαν και τα περασμένα χρόνια). Η άλλη πτυχή της φορολεηλασίας, σε βάρος των εργαζόμενων και συνταξιούχων, βρίσκεται στο γεγονός ότι με τη φορολογική μεταρρύθμιση η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πετσόκοψε στην κυριολεξία τις εκπτώσεις δαπανών που αφαιρούνταν από το εισόδημα.

Το συγκεκριμένο μέτρο ισχύει και για τα φετινά εισοδήματα (του 2003 ) αλλά θα γίνει ορατό μόνο με την υποβολή των δηλώσεων (το 2004) και την τελική εκκαθάριση από την Εφορία. Βέβαια οι φορολογικές δηλώσεις και η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων θα γίνουν μετά τις βουλευτικές εκλογές, ακόμη και αν αυτές διενεργηθούν στο τέλος του Απρίλη...

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Προσοχή σε δάνεια και πιστωτικές κάρτες

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές, πριν προσφύγουν στην εύκολη «λύση» ικανοποίησης κάποιων από τις ανάγκες τους, με δανεικά από τις τράπεζες

Ολα τα δάνεια και οι πιστωτικές κάρτες είναι χρήμα δανεικό. Αυτό τονίζει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), με αφορμή τις αυξημένες ανάγκες των γιορτών που πλησιάζουν, σε συνδυασμό με τη δυσκολία των νοικοκυριών να ανταποκριθούν σ' αυτές, με αποτέλεσμα πολλοί καταναλωτές να οδηγούνται στη χρήση δανείων ή πιστωτικών καρτών. Γι' αυτό το ΚΕΠΚΑ δίνει μια σειρά από χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες. Πολλές από αυτές οι περισσότεροι μπορεί να τις γνωρίζουμε, καλό είναι, όμως, να τις φρεσκάρουμε πότε πότε, κυρίως τέτοιες μέρες.

Συγκεκριμένα, όταν μας περνά από το νου να χρησιμοποιήσουμε την κάρτα ή να προσφύγουμε σε κάποιο προσωπικό ή καταναλωτικό δάνειο, θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι:

  • Πριν προσφύγουμε σε δανεισμό, εξετάζουμε προσεκτικά τις πραγματικές ανάγκες μας για να μην παρασυρθούμε σε υπερκαταναλωτισμό.
  • Χρειάζεται όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση για όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σύναψη ενός δανείου ή την έκδοση και χρήση μιας κάρτας. Τις σχετικές δεσμεύσεις ζητάμε από την τράπεζα να μας τις χορηγήσει γραπτώς.
  • Εάν τελικά καταλήξουμε είτε στην έκδοση και χρήση πιστωτικής κάρτας είτε στη σύναψη δανείου, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι στη συνέχεια θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις οικονομικές υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή.

Οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών είναι καλό να τις φυλάσσουν σε ασφαλές μέρος και βέβαια ποτέ να μην κρατάνε μαζί με την κάρτα το έντυπο όπου αναγράφεται ο προσωπικός αριθμός (ΡΙΝ). Επίσης, ο προσωπικός αριθμός καλό είναι να μην μπορεί να προβλεφτεί, πράγμα το οποίο μπορεί να γίνει εάν είναι η ημερομηνία γέννησης, αριθμός αυτοκινήτου κλπ. Στη διάρκεια της συναλλαγής δε ζητάμε από κανένα να μας βοηθήσει δίνοντας το ΡΙΝ μας. Μετά από κάθε συναλλαγή, βεβαιωνόμαστε ότι παραλάβαμε την κάρτα μας και αρχειοθετούμε όλα τα χρεωστικά δελτία από αγορές ή αναλήψεις και τα συγκρίνουμε με εκείνα που αναγράφονται στο αντίγραφο κίνησης λογαριασμού που μας αποστέλλει κάθε μήνα η τράπεζα. Ενημερώνουμε εγγράφως την τράπεζα εάν διαπιστώσουμε ότι στο μηνιαίο λογαριασμό υπάρχουν χρεώσεις για αγορές που δεν πραγματοποιήσαμε.

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Αύξηση 81% στα νέα δάνεια του 2002

Ραγδαία αύξηση κατέγραψαν τα νέα δάνεια που πήρε μέσα στο 2002 το Ελληνικό Δημόσιο από τις ντόπιες και ξένες τράπεζες. Με την τακτική αυτή η κυβέρνηση Σημίτη κάλυψε και τις ανάγκες για την αποπληρωμή παλαιότερων δανείων που έληγαν μέσα στο 2002. Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνεται και στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου πάνω στον απολογισμό και ισολογισμό του κράτους για το 2002. Το σύνολο του νέου κρατικού δανεισμού (τακτικός προϋπολογισμός και ΠΔΕ) έφτασε το 2002 στα 30,34 δισ. ευρώ από 16,76 δισ. ευρώ το 2001. Δηλαδή, η αύξηση φτάνει περίπου στο 81%. Το Ελεγκτικό Συνέδριο δημοσιοποίησε και περιπτώσεις πληρωμών που έγιναν μέσα από τους λεγόμενους ειδικούς λογαριασμούς και οι οποίες δεν αποτυπώνονται στους προϋπολογισμούς.

«ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ»
Αυξημένα κέρδη

Αυξημένα κατά 67% είναι και τα προ φόρων κέρδη του εννιαμήνου της «ΑΓΕΤ Ηρακλής» τα οποία ανήλθαν στα 83 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 49,7 εκατ. ευρώ που ήταν την περσινή αντίστοιχη περίοδο. Τα συνολικά λειτουργικά έσοδα του ομίλου ανήλθαν στα 85 εκατ. ευρώ βελτιωμένα κατά 7% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2002, αντικατοπτρίζοντας, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, την αύξηση του όγκου πωλήσεων καθώς και τη μείωση των λειτουργικών εξόδων. Τα λειτουργικά έξοδα παρουσίασαν μείωση κατά 5% έναντι του εννιαμήνου του 2002, και οφείλεται στον περιορισμό του λειτουργικού κόστους και στην επίδραση του προγράμματος μείωσης του προσωπικού που υλοποιήθηκε το προηγούμενο έτος. Τέλος, ο συνολικός όγκος πωλήσεων τσιμέντου και κλίνκερ εγχώριας αγοράς και εξαγωγών παρουσίασε αύξηση κατά 6%.

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Αγροτική σύσκεψη αύριο

Σύσκεψη αντιπροσώπων των αγροτικών συλλόγων του νομού Αιτωλοακαρνανίας πραγματοποιείται αύριο στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου. Τη σύσκεψη οργανώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Αιτωλοακαρνανίας, με θέμα την προετοιμασία για το συνέδριο της Ομοσπονδίας που θα γίνει το Φλεβάρη του 2004. Επίσης, θα συζητηθούν οι νέες ρυθμίσεις που αφορούν τα τρία βασικά ελληνικά προϊόντα, λάδι, βαμβάκι, καπνό, τα οποία αποτελούν και τα βασικά προϊόντα που παράγει ο νομός.

ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ
Να αποζημιωθούν άμεσα

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Την αποζημίωση των πληγέντων σταφιδοπαραγωγών της Αιγιάλειας, ζητούν με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Γεωργίας οι βουλευτές του ΚΚΕ, Π. Κοσιώνης και Σπ. Στριφτάρης.

Στο κείμενο της Ερώτησης σημειώνεται: «Χίλιοι πεντακόσιοι (1.500) τόνοι μαύρης σταφίδας εσοδείας 2002 κακής ποιότητας, λόγω των καιρικών συνθηκών που έπληξαν την παραγωγή, με πρωτοβουλία της Πανειγιάλειας Ενωσης και για να διατηρηθεί το πλεονέκτημα και η αξιοπιστία που έχει το προϊόν στις διεθνείς αγορές, διατέθηκαν για επεξεργασία οινοποίησης. Αποτέλεσμα ήταν να μην εισπράξουν οι παραγωγοί την εμπορική αξία τους προϊόντος.

Στις 17/1/2003 αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον πρόεδρο της ΠΕΣ, τους προέδρους των Συνεταιρισμών Κουνινάς, Αχλαδιά και άλλων, είχαν συνάντηση με τον υφυπουργό Γεωργίας κ. Αργύρη, στον οποίο και μετέφεραν το πρόβλημα. Μετά από συζήτηση έφυγαν με τη διαβεβαίωση πως οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν για τη συγκεκριμένη ποσότητα που αποσύρθηκε με 0,44 ευρώ το κιλό είτε από τον ΕΛΓΑ είτε από τα ΠΣΕΑ. Παρόμοιες προφορικές διαβεβαιώσεις έλαβαν επανειλημμένα από το υπουργείο Γεωργίας. Με το παραπάνω αίτημα οι σταφιδοπαραγωγοί της Αιγιάλειας πραγματοποίησαν τις 24/11/2003 συλλαλητήριο στην Πάτρα. Επειδή μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη στο ζήτημα και από πληροφορίες των ευρωβουλευτών μας φάκελος με το συγκεκριμένο θέμα δεν υπάρχει στην ΕΕ».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν:

  • Σκοπεύει η κυβέρνηση να ικανοποιήσει το αίτημα των σταφιδοπαραγωγών της Αιγιάλειας και να προχωρήσει άμεσα στην καταβολή της αποζημίωσης;
  • Αποτελούν γι' αυτήν δέσμευση οι διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Γεωργίας;


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ