ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ - ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ
«Πετάει» το ψωμάκι 20%!

Σε ποσοστό 36,3% η αύξηση στην τιμή του ψωμιού από τις αρχές του 2002 όταν μας επέβαλαν το ευρώ

Το πλέον βασικό είδος διατροφής θα είναι από τα πρώτα που πρόκειται να ανατιμηθούν με τη νέα χρονιά: Το ψωμί, η τιμή του οποίου θα αυξηθεί 5 - 10 λεπτά η φρατζόλα, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην καθημερινή ακρίβεια που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Στην αύξηση αυτή προσανατολίζονται οι αρτοποιοί, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκαναν χτες οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, μετά από τη συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Κ. Κουλούρη, τον οποίο και ενημέρωσαν για τις προθέσεις τους. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι ο κλάδος έχει απορροφήσει για μεγάλο διάστημα τις ανατιμήσεις που έχουν επιβάλλει στα άλευρα οι αλευροβιομήχανοι. Ηδη, από το καλοκαίρι το αλεύρι, σύμφωνα με τους αρτοποιούς, έχει ακριβύνει 5% - 12%, ενώ, όπως αναφέρουν, προετοιμάζονται και νέες μεγάλες αυξήσεις μέχρι και 20% από τον καινούριο χρόνο. Πρόκειται για αυξήσεις αδικαιολόγητες τουλάχιστον με βάση τα μεροκάματα των εργατών ή πολύ περισσότερο τις τιμές που πληρώνουν οι αλευροβιομηχανίες στους σιτοπαραγωγούς. Τιμές εξευτελιστικές που παραμένουν καθηλωμένες περίπου στα επίπεδα της προηγούμενης εικοσαετίας! Γεγονός που αποδεικνύει ότι η κυβερνητική πολιτική έχει εκχωρήσει στους αλευροβιομηχάνους πλήρη ασυδοσία να λυμαίνονται το κύκλωμα σιτηρά - αλεύρι - ψωμί σε βάρος, σε κάθε περίπτωση, των ασθενέστερων κρίκων της αλυσίδας και τελικά του καταναλωτή.

Τα αρτοποιεία, αναφέρουν οι εκπρόσωποί τους, δεν μπορούν να συγκρατήσουν παραπέρα την τιμή του ψωμιού, καθώς, εκτός από την ανατίμηση στα άλευρα αυξάνεται συνολικά το λειτουργικό κόστος των αρτοποιείων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η τελευταία «επίσημη» αύξηση στην τιμή του ψωμιού έγινε με πρόσχημα τις «στρογγυλοποιήσεις» στις αρχές του προηγούμενου χρόνου. Τότε, από τις 300 δραχμές που είχε το κιλό (δηλαδή 0,88 λεπτά του ευρώ) η τιμή «στρογγυλοποιήθηκε» στο 1 ευρώ. Η αύξηση ισοδυναμούσε με 13,5%. Από τότε μέχρι τώρα μπορεί «επίσημα» να μην ανακοινώθηκε κάποια γενικευμένη ανατίμηση, ωστόσο, σε αρκετά αρτοποιεία η φρατζόλα του «μισού κιλού», όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, ακρίβυνε κατά 5 - 10 λεπτά και διαμορφώθηκε από τα 50 λεπτά στα 55, και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και 60 λεπτά. Συνολικά, δηλαδή, από το Γενάρη του 2002 η τιμή του ψωμιού θα έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 36,4% το κιλό! Στο μεταξύ, προ των πυλών είναι και οι ανατιμήσεις στα είδη ζαχαροπλαστικής, καθώς ήδη οι ζαχαροπλάστες πληρώνουν στους προμηθευτές τους ακριβότερα πρώτες ύλες όπως η ζάχαρη και η σοκολάτα κατά 3% - 4%, ενώ κατά 5% - 15% έχουν αυξηθεί οι τιμές των ζελέ και άλλων παρεμφερών πρώτων υλών για τα προϊόντα του κλάδου.

Οι ανατιμήσεις, όμως, δεν τελειώνουν στα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, καθώς ήδη οι διαθέσεις των εισαγωγέων και βιομηχάνων που διοχετεύονται στον Τύπο δίνουν το κλίμα γενικευμένων ανατιμήσεων σε μια σειρά ειδών ευρείας κατανάλωσης. Παρ' όλο που μέχρι πριν από μερικές μέρες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ισχυριζόταν ότι δεν είχε εικόνα για τις επερχόμενες αυξήσεις τιμών, λόγος γίνεται για αυξήσεις στις τιμές των γαλακτοκομικών, ειδών υγιεινής, ζυμαρικών μέχρι και 10%, του ελαιολάδου 7%, των αλεύρων 3% - 4%.

Εξάλλου, όπως αποκάλυψε την Κυριακή ο «Ρ» επεξεργαζόμενος τα στοιχεία τιμοληψιών που το ίδιο το υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε στη δημοσιότητα, μέσα σε δεκατέσσερις μήνες, από τον Αύγουστο του 2002 μέχρι τον Οκτώβρη του 2003 οι τιμές των ογδόντα από τα 108 είδη διατροφής, τυποποιημένα και άλλα που περιλαμβάνονται στον πίνακα του υπουργείου, αυξήθηκαν μέχρι και 14,6%. Στο δε δωδεκάμηνο του Οκτώβρη 2002 μέχρι τον Οκτώβρη του 2003 οι ανατιμήσεις που «παρέλειψε» να δώσει το υπουργείο στη δημοσιότητα φτάνουν το 12,1% στο 70% των προϊόντων.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Θησαυρίζουν από τη ληστεία των καταθέσεων

Πηγή άντλησης ζεστού και δωρεάν χρήματος από τους τραπεζίτες αποτελεί η μάζα των λαϊκών αποταμιεύσεων, η οποία, στη συνέχεια, προσφέρεται με ληστρικά επιτόκια στους δανειολήπτες. Σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, και παρά τη στασιμότητά τους, οι καταθέσεις εξακολουθούν να χρηματοδοτούν τα δάνεια, χωρίς οι τράπεζες να αναγκάζονται να καταφύγουν σε άλλες «ακριβότερες πηγές κεφαλαίων, όπως η διατραπεζική αγορά ή οι κεφαλαιαγορές».

Η μελέτη επισημαίνει ότι η συνολική μάζα των καταθέσεων δεν επηρεάζεται από τις μεταβολές των επιτοκίων, αφού προορίζεται κυρίως για «συναλλακτικούς σκοπούς». Είναι φανερό ότι αυτό είναι το γεγονός που επιτρέπει στους τραπεζίτες να εκμηδενίζουν τα επιτόκια ταμιευτηρίου χωρίς προβλήματα για το ύψος των καταθέσεων που δέχονται. Αν και δεν αναφέρεται στη μελέτη, είναι φανερό το γεγονός ότι η συγκεκριμένη κατάσταση είναι αποτέλεσμα και της κοινής και συντονισμένης τοκογλυφικής πολιτικής από όλους τους τραπεζίτες.

Για ΣΑΠιες εντυπώσεις στη Λάρισα

Νέο γύρο κοροϊδίας σε βάρος των αγροτών της Θεσσαλίας και της Ελλάδας γενικότερα, δίνει την Παρασκευή 12 Δεκέμβρη ο υπουργός Γεωργίας στη Λάρισα, με την ιδιότητα του προέδρου του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής. Ο Γ. Δρυς και οι παρατρεχάμενοί του θα μαζευτούν στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας για την 11η Σύνοδο του ΣΑΠ. Εκεί θα «ευλογήσουν» τις επιτυχίες της Ελληνικής Προεδρίας και του Γ. Δρυ, δηλαδή τα όσα ολέθρια αποφασίστηκαν για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, καθώς και να ετοιμάσουν το δρόμο για νέες... διαπραγματευτικές επιτυχίες ενόψει των όσων - ακόμα χειρότερων μέτρων - προτείνει η Κομισιόν για καπνό, βαμβάκι και λάδι. Θα πάει η κοροϊδία σύννεφο, δηλαδή.

Ισχυρή Ελλάδα με... δανεικά

Θέλετε να γιορτάσεται σαν άνθρωπος τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά δεν έχετε λεφτά, επειδή είστε άνεργος ή τα οικονομικά δε σας επιτρέπουν τέτοιες «πολυτέλειες»; Μην ανησυχείτε. Η «Ισχυρή Ελλάδα» - για την οποία τόσο πολύ περηφανεύεται ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτης - που έχει λύσεις για όλα τα προβλήματα, φρόντισε να «λύσει» και το δικό σας πρόβλημα. Τώρα, μπορείτε να γιορτάσετε, όχι απλά σαν άνθρωπος, αλλά σαν... μαχαραγιάς και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, αφού σας περιμένουν τουλάχιστον 3.000 ευρώ.

Φτάνει μια απλή αίτηση, σε οποιαδήποτε τράπεζα και θα πάρετε αμέσως - με συνοπτικές διαδικασίες - ένα εορτοδάνειο, που μπορεί να είναι 3.000 ευρώ ή και περισσότερα, με... χαμηλά επιτόκια, που κυμαίνονται γύρω από το 10%! Το γεγονός, βέβαια, ότι τραπεζίτες διαφημίζουν πως προσφέρουν στους δανειολήπτες - μαζί με τα «εορτοδάνεια» - και κάποιο «δωράκι», κάνει επίκαιρη τη γνωστή γνωστή ρήση «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες»...

Χάρη σ' αυτή την «Ισχυρή Ελλάδα» - που όλο και μεγαλύτερα τμήματα του εργαζόμενου ελληνικού λαού μειώνουν τις καταθέσεις τους στις τράπεζες και ζουν με δανεικά - οι τραπεζίτες βρήκαν νέα πελατεία. Στα πλαίσια αυτά η Εθνική, με χτεσινή ανακοίνωσή της καλεί τους εργαζόμενους - και όσους δεν μπορούν να τα φέρουν βόλτα στην καθημερινότητα - να λύσουν το πρόβλημά τους με το «ειδικό προσωπικό δάνειο», που προσφέρει με σταθερό επιτόκιο 9,25%! Χάρη, λοιπόν, σ' αυτή την «Ισχυρή Ελλάδα» του ΠΑΣΟΚ, έχουμε την εξής εικόνα. Από τη μια τους τραπεζίτες να τρίβουν τα χέρια τους, καθώς κάθε χρόνο αυξάνουν τα κέρδη τους κατά 20%, 50% ή και 100%. Από την άλλη έχουν όλο και περισσότερους εργαζόμενους και οικονομικά ανίσχυρους - που ελέω της παρατεινόμενης πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας - να χάνουν το αυτοκίνητο ή ακόμα και το σπίτι (που αγόρασαν με δανεικά), επειδή δεν μπορούν (είτε γιατί έχασαν τη δουλιά τους και έμειναν άνεργοι, είτε γιατί έγιναν «απασχολήσιμοι») να πληρώσουν την τοκοχρεολυτική δόση και η τράπεζα το έβγαλε στον πλειστηριασμό!

Να τη χαίρεστε αυτή την «Ισχυρή Ελλάδα», κύριε Σημίτη και κύριοι του ΠΑΣΟΚ.


Λ. Τ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ