ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΕΡΟΣΥΝΟΔΟΙ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ»
Σταθερά στην απεργία

Δεν περνά το κλίμα τρομοκρατίας και οι απειλές για νέες διώξεις. Στο πλευρό των απεργών ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης. Κάλεσμα της ΚΟΑ του ΚΚΕ για συμπαράσταση στους απεργούς

Eurokinissi

Σε ολομέτωπη σύγκρουση με κυβέρνηση και διοίκηση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) αποφάσισαν να έρθουν πλέον οι ιπτάμενοι συνοδοί-φροντιστές της εταιρίας, στρέφοντας την πλάτη τους στον κυβερνητικό αυταρχισμό και στο κλίμα τρομοκρατίας (απειλές απολύσεων).

Το ΔΣ της Ενωσης Ιπταμένων Συνοδών-Φροντιστών (ΕΙΣΦ) σε χτεσινοβραδινή του συνεδρίαση αποφάσισε την κήρυξη, από σήμερα, δύο νέων συνεχόμενων 48ωρων απεργιών, οι οποίες λήγουν τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Παρασκευής. Οι αεροσυνοδοί-φροντιστές της ΟΑ πραγματοποίησαν κανονικά τις δύο συνεχόμενες 48ωρες απεργίες (έληξαν χτες τα μεσάνυχτα), παρά τη δικαστική απαγόρευση, μετά από προσφυγή της διοίκησης της εταιρίας. Κυβέρνηση και διοίκηση της ΟΑ, εξαντλώντας κάθε όριο τρομοκρατίας και αυταρχισμού, σπεύδουν τώρα στην κατάθεση μηνύσεων και αγωγών αποζημίωσης σε βάρος των εργαζομένων, διεκδικώντας 5 εκατ. ευρώ, για ...διαφυγόντα έσοδα της ΟΑ τις μέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων!

Στο πλευρό των απεργών αεροσυνοδών-φροντιστών της ΟΑ βρέθηκε χτες, στις εγκαταστάσεις του κλάδου, στο αεροδρόμιο Σπάτων, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σπ. Στριφτάρη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος. Κατά την περιοδεία του στην ΟΑ ο Σπ. Στριφτάρης συνομίλησε με τους απεργούς, οι οποίοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την «ανάλγητη», όπως τη χαρακτήρισαν, πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Μετά τη λήξη της περιοδείας του ο βουλευτής του Κόμματος δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των εργαζομένων. Μας έκανε εντύπωση η ενότητα και η μαχητικότητά τους. Θέλουμε άλλη μια φορά να καταγγείλουμε την τακτική της διοίκησης της ΟΑ και της κυβέρνησης, γιατί με καρμπόν αποφάσεις όλες οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων βγαίνουν παράνομες και καταχρηστικές. Πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι, όπως πριν από είκοσι μέρες οι εργαζόμενοι στα πλοία Ρίου-Αντιρρίου, θα καταφέρουν να αχρηστεύσουν τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Σε αυτό θα μας έχουν συμπαραστάτες, γιατί παράνομη και καταχρηστική είναι μια τέτοια απόφαση, που επαναλαμβάνεται διαρκώς από τα δικαστήρια και όχι η απεργία των εργαζομένων».

Η ΕΣΚ Αερομεταφορών κατέθεσε υπόμνημα στα ΔΣ των πρωτοβάθμιων σωματείων και της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ), ζητώντας τη σύγκληση έκτακτων συνεδριάσεων των οργάνων, προκειμένου να ληφθεί απόφαση απεργιακών κινητοποιήσεων αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τον κλάδο των αεροσυνοδών-φροντιστών, αλλά και γενικότερο διεκδικητικό πλαίσιο: Κατάργηση των διατάξεων που ανατρέπουν τις ΣΣΕ και τα πρακτικά συμφωνίας. Να μην εφαρμοστεί ο νόμος για τη διάλυση-ιδιωτικοποίηση του ομίλου εταιριών της ΟΑ και την ίδρυση της «Νέας Ολυμπιακής».

Σημειώνεται ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις, οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ στον κλάδο των αεροσυνοδών ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τη λειτουργία της παράταξης, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για «αναλγησία», αφήνοντας παράλληλα και αιχμές για την τακτική που ακολούθησε η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ στην ΟΑ.

Με ανακοίνωσή της η KOA του ΚΚΕ «καταγγέλλει την κυβέρνηση, που μέσω των δικαστηρίων για μία ακόμη φορά ποινικοποιεί τους αγώνες των εργαζομένων. Σειρά αυτή τη φορά είχαν οι ιπτάμενοι συνοδοί και φροντιστές της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" που αγωνίζονται ενάντια στην ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων διεκδικώντας μισθολογικά αιτήματα. Η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΟΑ θέλουν να παραδώσουν τους εργαζόμενους στους ιδιώτες χωρίς δικαιώματα, διά μέσου της νέας ΟΑ. Αφού η δικαστική απαγόρευση δεν πέρασε η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΟΑ προχωρούν σε μέτρα τρομοκράτησης με μηνύσεις, περικοπές μισθών και την απειλή απολύσεων. Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και τους μαζικούς φορείς με όλους τους τρόπους να συμπαρασταθούν στους απεργούς της ΟΑ. Καλούμε τους εργαζόμενους της ΟΑ να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να γυρίσουν την πλάτη στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Με τον αγώνα και την ψήφο τους να τιμωρήσουν την κυβέρνηση και τη ΝΔ που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Να στηρίξουν το ΚΚΕ για να γίνουν πιο αποτελεσματικοί οι αγώνες του λαού μας, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».

Ανεργία και «Λισαβόνα» πάνε μαζί...

Αλλη μια «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Ανάπτυξη και Πολιτική Απασχόλησης», συζήτησε χτες στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο υπουργών Εργασίας καθώς, όπως διαπιστώνει και ο Ελληνας υπουργός Δ. Ρέππας, η ανεργία στην ΕΕ αυξάνεται και τον Ιούλη ανέβηκε στο 8,1%. Αυτό όσον αφορά στις διαπιστώσεις. Γιατί όσον αφορά στις «λύσεις», η ΕΕ και η δική μας κυβέρνηση εννοείται, επιμένουν στη Στρατηγική της Λισαβόνας. Δηλαδή, στη χρηματοδότηση εκείνων των προγραμμάτων που στοχεύουν στη μεγαλύτερη ευελιξία της αγοράς εργασίας. Οι οποίες «διαφοροποιήσεις» έχουν να κάνουν αποκλειστικά και μόνο με τον τρόπο διαχείρισης των προβλημάτων. Γιατί, τι περισσότερο από ζήτημα διαχείρισης είναι αν τα χρήματα από τη φορολόγηση των Ευρωπαίων εργαζομένων πάνε στα λεγόμενα διευρωπαϊκά δίκτυα, ή αν ένα μικρό ή μεγαλύτερο μέρος του οδεύσει στις λεγόμενες επενδύσεις σε ανθρώπινους πόρους; Το συγκεκριμένο ζήτημα μπορεί να ανησυχεί συγκεκριμένους μονοπωλιακούς ομίλους (κατασκευαστικές εταιρίες κλπ.), ακόμα ίσως και ομάδες κρατών μέσα στην ΕΕ, όμως δεν αφορά την ίδια την ουσία της πολιτικής που ασκεί στο σύνολό της η ΕΕ. Γιατί και με το ένα μείγμα διαχείρισης και με το άλλο, η Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένει προσκολλημένη στην αντεργατική της πολιτική, στην περικοπή εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, οι εργαζόμενοι της Ευρώπης θα χάσουν. Γι' αυτό οι δικοί τους ταξικοί αγώνες βρίσκονται πέρα απ' αυτό το πεδίο των «αντιπαραθέσεων». Οι σημερινοί ταξικοί αγώνες δεν μπορεί παρά να στοχεύουν στην ανατροπή της στρατηγικής της Λισαβόνας, με όποιο μείγμα και αν εφαρμόζεται.


Γ.Ζ.


Εκλογές στους Λογιστές Πειραιά

Ξεκινάνε αύριο Τετάρτη και ολοκληρώνονται το Σάββατο οι εκλογές του Συλλόγου Λογιστών Πειραιά για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής και αντιπροσώπων για την Ομοσπονδία Λογιστών και το Εργατικό Κέντρο. Οι εκλογές Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή θα γίνουν από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 8.30 το βράδυ και το Σάββατο από τις 10 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα. Επίσης, ο Σύλλογος σε συνεργασία με την Ομοσπονδία διοργανώνει σεμινάριο στις 3 και 4 Δεκέμβρη στις 5.30 το απόγευμα στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Πειραιά με θέματα: «Αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων» και «Στοιχεία Διεθνών Λογιστικών Προτύπων». Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται στα τηλέφωνα (210) 4117847, 3810081.

ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ
Τρίωρες στάσεις

Απεργιακές κινητοποιήσεις με 3ωρες στάσεις εργασίας στην αρχή κάθε βάρδιας σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου πραγματοποιούν για δεύτερη βδομάδα οι πωλητές οδηγοί και βοηθοί εμφιαλωμένων ποτών Βορ. Ελλάδας. Οι εργαζόμενοι σε έκτακτη Γενική Συνέλευση του συνδικάτου τους που έγινε το Σάββατο κατήγγειλαν την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας γιατί καταστρατηγεί το Νόμο 1876/90 περί συλλογικών συμβάσεων εργασίας και κωλυσιεργεί απαράδεκτα να επικυρώσει την απόφαση 4/2003 του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Το αποτέλεσμα αυτής της απαράδεκτης στάσης του υπουργείου είναι, όπως τονίστηκε, να αδικούνται και να ζημιώνονται οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε αυτή την ομοιοεπαγγελματική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Επίσης με ψήφισμά της η έκτακτη γενική συνέλευση καταδικάζει τη βιομηχανία ψευδών μηνύσεων, την άνιση μεταχείριση, τις απαράδεκτες καταδίκες συνδικαλιστών και τα «πρόστιμα» τιμωρία στην εφημερίδα της Ομοσπονδίας, που όλα μαζί, όπως τονίζεται, έχουν στόχο την οικονομική εξάντληση του συνδικαλιστικού κινήματος και την κατατρομοκράτηση των εργαζομένων.

Τέλος, οι εργαζόμενοι χαιρέτισαν με ικανοποίηση τις αποφάσεις του 28ου Συνεδρίου του ΕΚΘ που καταδικάζουν τις δικαστικές διώξεις των συνδικαλιστών και του 8ου Πανελλαδικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας για την εφαρμογή του 39ωρου με απεργία από την 1η Γενάρη 2004 σ' όλο τον κλάδο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ