ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΙΛΙΑ
Σήμερα η φιέστα για τον «κοινωνικό διάλογο»

Η σφοδρότατη επίθεση σε βάρος ολόκληρου του οικοδομήματος των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών που έχουν σχεδιάσει από κοινού οι εφοπλιστές με τους πολιτικούς τους εκπροσώπους, δηλαδή τα κόμματα της ολιγαρχίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, από σήμερα παίρνει και επίσημα «σάρκα και οστά», με την πρώτη συνεδρίαση του «κοινωνικού διαλόγου» της απάτης που φέρει τον τίτλο «Συμβούλιο Εθνικής Ναυτιλιακής Πολιτικής». Η έναρξη της συνεδρίασης θα έχει μάλιστα και... πανηγυρικό χαρακτήρα, καθώς έχει προετοιμαστεί μεγάλη φιέστα στην πολυτελή αίθουσα εκδηλώσεων του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά, η οποία θα αρχίσει στις 12 το μεσημέρι. Από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έχουν κληθεί να συμμετέχουν οι προηγούμενοι υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας, εκπρόσωποι κομμάτων, οι βουλευτές του Πειραιά και εκπρόσωποι εφοπλιστικών Ενώσεων και συνολικά όλων των εμπλεκομένων με τη ναυτιλία.

Και δε δίνεται τυχαία αυτός ο... πανηγυρικός χαρακτήρας από το μαύρο δίδυμο εφοπλιστών και κυβέρνησης, καθώς ουσιαστικά σήμερα δίνεται το σύνθημα για την εφαρμογή και στον τομέα της ναυτιλίας και μάλιστα με ταχύτατες διαδικασίες, όλων όσα έχουν χαραχτεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και κωδικοποιούνται στην Κοινή Ναυτιλιακή Πολιτική, τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη «Λευκή Βίβλο», για να εξασφαλιστούν περισσότερα αστρονομικά υπερκέρδη για το εφοπλιστικό «λόμπι» και από την άλλη μεγαλύτερη ανεργία, φτώχεια και καταρράκωση θεμελιωδών δικαιωμάτων για τους ναυτεργάτες και συνολικά την εργατική τάξη.

Πρώτη γεύση, για τις τρομακτικές αλλαγές εφ' όλης της ύλης στον τομέα της ναυτιλίας που προετοιμάζουν, έχει ήδη δοθεί με τη δημοσιοποίηση της «δέσμης» των 44 μέτρων για τη ναυτιλία, τα οποία εκτός από εισφοροαπαλλαγές και φοροαπαλλαγές και σωρεία άλλων προνομίων από τους εφοπλιστές προβλέπουν ακόμα και την εφαρμογή της λεγόμενης «γυμνής ναύλωσης πλοίων» (bare boat), δηλαδή όχι μόνο θα εντάσσονται στο ελληνικό νηολόγιο πλοία όλων των κατηγοριών με ξένη σημαία, αλλά θα ναυτολογούν χαμηλόμισθους αλλοδαπούς ναυτεργάτες και θα δραστηριοποιούνται και στις εσωτερικές θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Στη σημερινή φιέστα ο υπουργός θα κάνει εκτενή παρουσίαση των 44 μέτρων και επιπλέον θα δώσει τους άξονες συνολικά του «Γενικού Σχεδίου Ναυτιλιακής Πολιτικής». Μάλιστα όπως δήλωσε χτες σχετικά: «Οφείλουμε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε το κεκτημένο του πρωταγωνιστικού ρόλου σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και ταυτόχρονα τη θέση της ναυτιλίας ως βασικού πυλώνα της εθνικής οικονομίας, μέσα σε συνθήκες κλιμακούμενης απελευθέρωσης και εντεινόμενου διεθνούς ανταγωνισμού»...

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κατάληψη στο κτίριο της Περιφέρειας

Κατάληψη στο κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, στην Κοζάνη, πραγματοποίησαν έως αργά χτες το απόγευμα οι εργαζόμενοι στα Μεταλλεία Αμιάντου Βορείου Ελλάδος (ΜΑΒΕ), απαιτώντας την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους για τους τελευταίους δέκα μήνες και την οριστική τακτοποίηση των 31 εργαζομένων που έχουν απομείνει στην εταιρία. Νωρίς το πρωί, είχαν προχωρήσει σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου μπροστά από την τράπεζα Πειραιώς, σημερινής ιδιοκτήτριας της ΜΑΒΕ, ύστερα από την εξαγορά της ΕΤΒΑ στην οποία ανήκαν αρχικά τα μεταλλεία.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, έχουν φτάσει στα όρια της απόγνωσης και της οικονομικής εξαθλίωσης, αφού εργάζονται χωρίς να πληρώνονται για δέκα ολόκληρους μήνες. Η παραγωγή αμιάντου στα μεταλλεία σταμάτησε το 2000 και οι 160 εργαζόμενοι που απασχολούνταν στη ΜΑΒΕ αποχώρησαν σταδιακά και στην πλειοψηφία τους συνταξιοδοτήθηκαν. Η εταιρία, ωστόσο, διατήρησε 31 εργαζόμενους, προκειμένου να προβεί σε εργασίες αποκατάστασης των εδαφών, έργο για το οποίο έχουν ήδη εγκριθεί κονδύλια από προγράμματα που θα αρχίσουν να «τρέχουν» από το 2004, ύψους 13.000.000 ευρώ. Παρά το γεγονός ότι μετά το σταμάτημα της παραγωγής αμιάντου οι υπεύθυνοι της εταιρίας γνώριζαν ότι η επιχείρηση δεν είναι βιώσιμη, επέλεξαν να διατηρήσουν 31 θέσεις εργασίας, προκειμένου να τις αξιοποιήσουν σαν μέσο πίεσης για την αρπαγή κονδυλίων από προγράμματα για την αποκατάσταση των εδαφών. Σήμερα επιχειρούν να απαλλαγούν από τους εργαζόμενους, διατηρώντας τους απλήρωτους και σε ομηρία, αφού η διοίκηση της εταιρίας, αποθρασυμένη από την ανοχή της κυβέρνησης, δεν αποσαφηνίζει τις προθέσεις σχετικά με το μέλλον των εργαζομένων.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε χτες από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ, δηλώνοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα και τα δίκαια αιτήματά τους. Μιλώντας στους εργαζόμενους κατά τη χτεσινή κινητοποίησή τους, ο Βαγγέλης Ξένος, γραμματέας της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ επισήμανε ότι το πρόβλημα της ΜΑΒΕ είναι συνέπεια της γενικότερης αντεργατικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση στα πλαίσια της ΕΕ και κάλεσε τους εργαζόμενους να αντιπαλέψουν στο σύνολό της αυτή την πολιτική και να καταδικάσουν τα κόμματα που τη στηρίζουν.

Στάση στη Γενική Τράπεζα

Σε τελική ευθεία μπαίνει η κυβερνητική επιχείρηση για το ξεπούλημα της Γενικής Τράπεζας σε κάποιον από τους τρεις επίδοξους «μνηστήρες». Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι εξαγγέλλουν την κλιμάκωση του αγώνα τους για την ανατροπή των κυβερνητικών αποφάσεων. Πρώτο βήμα η προκήρυξη 2ωρης πανελλαδικής στάσης εργασίας για την ερχόμενη Δευτέρα 8 του Δεκέμβρη από τις 7.45 μέχρι τις 9.45 το πρωί. Οι προθεσμίες για τους εργαζόμενους έχουν γίνει ασφυκτικές καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τελικές προσφορές των τριών ιδιωτών θα υποβληθούν στις 15 του Δεκέμβρη. Ηδη στο τέλος της περασμένης βδομάδας έληξε η προκαταρκτική φάση της όλης διαδικασίας, κατά την οποία οι «ενδιαφερόμενοι» έβαλαν στο χέρι τα οικονομικά δεδομένα και τα στοιχεία της τράπεζας.

Απεργία στην Κέρκυρα

Απόφαση κήρυξης 24ωρης απεργίας στις 4 Δεκέμβρη πήρε το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας ως έκφραση αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους 200 εποχιακούς εργαζόμενους του Club Med(τουριστικές επιχειρήσεις) που ανακοίνωσε ότι θα κλείσει οριστικά. Αποφασίστηκε, επίσης, η διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων με βάση το πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Η σχετική απόφαση πάρθηκε ύστερα από πρόταση των ταξικών δυνάμεων με 4 ψήφους των ταξικών δυνάμεων έναντι 3 ψήφων της ΠΑΣΚ, που αντιπρότεινε στάση εργασίας. Η Αυτόνομη Παρέμβαση απουσίαζε... Για την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί, την Τετάρτη 3.12.03, στις 7μ.μ., σύσκεψη στο ΕΚ Κέρκυρας.

Σύσκεψη ναυτεργατών

Σύσκεψη, στην οποία καλούνται οι ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων, διοργανώνουν σήμερα στις 10 το πρωί τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Η σύσκεψη θα γίνει στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ και έχει σκοπό τον αγωνιστικό συντονισμό των ναυτεργατών, όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των σωματείων, «για να μην περάσει η νέα δέσμη των αντιναυτεργατικών μέτρων που έχουν διαμορφώσει τα κυβερνητικά επιτελεία του ΥΕΝ με τους εφοπλιστές και την ομάδα των εργοδοτικών - κυβερνητικών συνδικαλιστών της ΠΝΟ». Τα σωματεία καταθέτουν στην ανακοίνωση το διεκδικητικό τους πλαίσιο που έχει συνταχθεί με βάση τις σύγχρονες ανάγκες της ναυτεργατικής οικογένειας, για αξιοπρεπή διαβίωση, με σταθερή δουλιά με πλήρη μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. «Αγωνιζόμαστε - επισημαίνεται - για την ανατροπή της αντεργατικής, αυταρχικής πολιτικής, την κατάργηση της ασυδοσίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου, την ανάπτυξη της ναυτιλίας με ελληνικής σημαίας πλοία, με ναυτεργάτες με συγκροτημένα εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα».

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ
Αύξησε τις δυνάμεις της η ΔΑΣ

Πρωτιά των ταξικών δυνάμεων και στο Περιστέρι

Την εμπιστοσύνη τους στις ταξικές δυνάμεις επαναβεβαίωσαν οι αντιπρόσωποι των σωματείων στο χώρο του θεάματος, στη διάρκεια του συνεδρίου της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΘΑ). Εδωσαν, μάλιστα, αυξημένη δύναμη στη ΔΑΣ που βγαίνει από το συνέδριο με 8 έδρες στη διοίκηση από 7 που είχε. Η ΔΑΣ συγκέντρωσε τις 26 από τις 39 ψήφους για τη διοίκηση. Το κοινό ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ έχασε μία από τις έδρες του, πήρε 3 από τις 4 που είχε και 10 ψήφους. Τρεις αντιπρόσωποι ψήφισαν ένα ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο. Για τη ΓΣΕΕ η ΔΑΣ πήρε τις 21 από τις 36 ψήφους και έναν αντιπρόσωπο. Ο δεύτερος αντιπρόσωπος εκλέχτηκε από το κοινό ψηφοδέλτιο των άλλων παρατάξεων (10 ψήφους).

Στο Περιστέρι

Πρώτη δύναμη αναδείχτηκε ο συνδυασμός «Αγωνιστική Ενότητα Εργαζομένων», που στηρίζεται από τις δυνάμεις της ΕΣΑΚ, στις πρόσφατες αρχαιρεσίες του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Περιστερίου. Η Αγωνιστική Ενότητα συγκέντρωσε για το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου 317 ψήφους (42,7%) και 4 έδρες από 218 ψήφους (35,3%) και 3 έδρες που είχε στις προηγούμενες αρχαιρεσίες του 2001, όταν και αναδείχτηκε δεύτερη δύναμη. Μια νίκη ιδιαίτερα σημαντική, αν ληφθεί υπόψη και η μεγάλη άνοδος των ψηφισάντων κατά 129 άτομα (από 642 στις αρχαιρεσίες του 2001 σε 771 στις σημερινές αρχαιρεσίες).

Αντίθετα, οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ μειώθηκαν, αφού συγκέντρωσε 267 ψήφους (35,8%) και 3 έδρες από 289 (46,8%) και 4 έδρες που είχαν. Ενώ η παράταξη ΤΑΔΕ, που στηρίζεται από το Συνασπισμό έχασε τη μία έδρα που είχε, αν και σημείωσε μια μικρή άνοδο κατά 16 ψήφους. Τέλος, το ψηφοδέλτιο που κατέβηκε ως αδέσμευτο συγκέντρωσε 111 ψήφους και 2 έδρες.

Επίσης, σημαντική ενίσχυση της Αγωνιστικής Ενότητας σημειώθηκε και στο μέρος των αρχαιρεσιών που αφορά στην Ομοσπονδία. Συγκεκριμένα, η Αγωνιστική Ενότητα πήρε 287 ψήφους και 7 έδρες (από 216 ψήφους και 5 έδρες το 2001), η ΠΑΣΚΕ 249 και 6 έδρες (295 ψήφους και 6 έδρες το 2001), ο ΣΥΝ 40 και καμία έδρα (45 ψήφους και 1 έδρα το 2001) και οι αδέσμευτοι 96 ψήφους και 2 έδρες. Να σημειωθεί ότι στις αρχαιρεσίες για την Ομοσπονδία ψήφισαν 718, δηλαδή 53 λιγότεροι συγκριτικά με τις αρχαιρεσίες για το ΔΣ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ