Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κατάληψη στο κτίριο της Περιφέρειας

Κατάληψη στο κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, στην Κοζάνη, πραγματοποίησαν έως αργά χτες το απόγευμα οι εργαζόμενοι στα Μεταλλεία Αμιάντου Βορείου Ελλάδος (ΜΑΒΕ), απαιτώντας την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους για τους τελευταίους δέκα μήνες και την οριστική τακτοποίηση των 31 εργαζομένων που έχουν απομείνει στην εταιρία. Νωρίς το πρωί, είχαν προχωρήσει σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου μπροστά από την τράπεζα Πειραιώς, σημερινής ιδιοκτήτριας της ΜΑΒΕ, ύστερα από την εξαγορά της ΕΤΒΑ στην οποία ανήκαν αρχικά τα μεταλλεία.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, έχουν φτάσει στα όρια της απόγνωσης και της οικονομικής εξαθλίωσης, αφού εργάζονται χωρίς να πληρώνονται για δέκα ολόκληρους μήνες. Η παραγωγή αμιάντου στα μεταλλεία σταμάτησε το 2000 και οι 160 εργαζόμενοι που απασχολούνταν στη ΜΑΒΕ αποχώρησαν σταδιακά και στην πλειοψηφία τους συνταξιοδοτήθηκαν. Η εταιρία, ωστόσο, διατήρησε 31 εργαζόμενους, προκειμένου να προβεί σε εργασίες αποκατάστασης των εδαφών, έργο για το οποίο έχουν ήδη εγκριθεί κονδύλια από προγράμματα που θα αρχίσουν να «τρέχουν» από το 2004, ύψους 13.000.000 ευρώ. Παρά το γεγονός ότι μετά το σταμάτημα της παραγωγής αμιάντου οι υπεύθυνοι της εταιρίας γνώριζαν ότι η επιχείρηση δεν είναι βιώσιμη, επέλεξαν να διατηρήσουν 31 θέσεις εργασίας, προκειμένου να τις αξιοποιήσουν σαν μέσο πίεσης για την αρπαγή κονδυλίων από προγράμματα για την αποκατάσταση των εδαφών. Σήμερα επιχειρούν να απαλλαγούν από τους εργαζόμενους, διατηρώντας τους απλήρωτους και σε ομηρία, αφού η διοίκηση της εταιρίας, αποθρασυμένη από την ανοχή της κυβέρνησης, δεν αποσαφηνίζει τις προθέσεις σχετικά με το μέλλον των εργαζομένων.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε χτες από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ, δηλώνοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα και τα δίκαια αιτήματά τους. Μιλώντας στους εργαζόμενους κατά τη χτεσινή κινητοποίησή τους, ο Βαγγέλης Ξένος, γραμματέας της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ επισήμανε ότι το πρόβλημα της ΜΑΒΕ είναι συνέπεια της γενικότερης αντεργατικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση στα πλαίσια της ΕΕ και κάλεσε τους εργαζόμενους να αντιπαλέψουν στο σύνολό της αυτή την πολιτική και να καταδικάσουν τα κόμματα που τη στηρίζουν.

Στάση στη Γενική Τράπεζα

Σε τελική ευθεία μπαίνει η κυβερνητική επιχείρηση για το ξεπούλημα της Γενικής Τράπεζας σε κάποιον από τους τρεις επίδοξους «μνηστήρες». Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι εξαγγέλλουν την κλιμάκωση του αγώνα τους για την ανατροπή των κυβερνητικών αποφάσεων. Πρώτο βήμα η προκήρυξη 2ωρης πανελλαδικής στάσης εργασίας για την ερχόμενη Δευτέρα 8 του Δεκέμβρη από τις 7.45 μέχρι τις 9.45 το πρωί. Οι προθεσμίες για τους εργαζόμενους έχουν γίνει ασφυκτικές καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τελικές προσφορές των τριών ιδιωτών θα υποβληθούν στις 15 του Δεκέμβρη. Ηδη στο τέλος της περασμένης βδομάδας έληξε η προκαταρκτική φάση της όλης διαδικασίας, κατά την οποία οι «ενδιαφερόμενοι» έβαλαν στο χέρι τα οικονομικά δεδομένα και τα στοιχεία της τράπεζας.

Απεργία στην Κέρκυρα

Απόφαση κήρυξης 24ωρης απεργίας στις 4 Δεκέμβρη πήρε το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας ως έκφραση αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους 200 εποχιακούς εργαζόμενους του Club Med(τουριστικές επιχειρήσεις) που ανακοίνωσε ότι θα κλείσει οριστικά. Αποφασίστηκε, επίσης, η διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων με βάση το πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Η σχετική απόφαση πάρθηκε ύστερα από πρόταση των ταξικών δυνάμεων με 4 ψήφους των ταξικών δυνάμεων έναντι 3 ψήφων της ΠΑΣΚ, που αντιπρότεινε στάση εργασίας. Η Αυτόνομη Παρέμβαση απουσίαζε... Για την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί, την Τετάρτη 3.12.03, στις 7μ.μ., σύσκεψη στο ΕΚ Κέρκυρας.

Σύσκεψη ναυτεργατών

Σύσκεψη, στην οποία καλούνται οι ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων, διοργανώνουν σήμερα στις 10 το πρωί τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Η σύσκεψη θα γίνει στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ και έχει σκοπό τον αγωνιστικό συντονισμό των ναυτεργατών, όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των σωματείων, «για να μην περάσει η νέα δέσμη των αντιναυτεργατικών μέτρων που έχουν διαμορφώσει τα κυβερνητικά επιτελεία του ΥΕΝ με τους εφοπλιστές και την ομάδα των εργοδοτικών - κυβερνητικών συνδικαλιστών της ΠΝΟ». Τα σωματεία καταθέτουν στην ανακοίνωση το διεκδικητικό τους πλαίσιο που έχει συνταχθεί με βάση τις σύγχρονες ανάγκες της ναυτεργατικής οικογένειας, για αξιοπρεπή διαβίωση, με σταθερή δουλιά με πλήρη μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. «Αγωνιζόμαστε - επισημαίνεται - για την ανατροπή της αντεργατικής, αυταρχικής πολιτικής, την κατάργηση της ασυδοσίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου, την ανάπτυξη της ναυτιλίας με ελληνικής σημαίας πλοία, με ναυτεργάτες με συγκροτημένα εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ