Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΙΛΙΑ
Σήμερα η φιέστα για τον «κοινωνικό διάλογο»

Η σφοδρότατη επίθεση σε βάρος ολόκληρου του οικοδομήματος των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών που έχουν σχεδιάσει από κοινού οι εφοπλιστές με τους πολιτικούς τους εκπροσώπους, δηλαδή τα κόμματα της ολιγαρχίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, από σήμερα παίρνει και επίσημα «σάρκα και οστά», με την πρώτη συνεδρίαση του «κοινωνικού διαλόγου» της απάτης που φέρει τον τίτλο «Συμβούλιο Εθνικής Ναυτιλιακής Πολιτικής». Η έναρξη της συνεδρίασης θα έχει μάλιστα και... πανηγυρικό χαρακτήρα, καθώς έχει προετοιμαστεί μεγάλη φιέστα στην πολυτελή αίθουσα εκδηλώσεων του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά, η οποία θα αρχίσει στις 12 το μεσημέρι. Από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έχουν κληθεί να συμμετέχουν οι προηγούμενοι υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας, εκπρόσωποι κομμάτων, οι βουλευτές του Πειραιά και εκπρόσωποι εφοπλιστικών Ενώσεων και συνολικά όλων των εμπλεκομένων με τη ναυτιλία.

Και δε δίνεται τυχαία αυτός ο... πανηγυρικός χαρακτήρας από το μαύρο δίδυμο εφοπλιστών και κυβέρνησης, καθώς ουσιαστικά σήμερα δίνεται το σύνθημα για την εφαρμογή και στον τομέα της ναυτιλίας και μάλιστα με ταχύτατες διαδικασίες, όλων όσα έχουν χαραχτεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και κωδικοποιούνται στην Κοινή Ναυτιλιακή Πολιτική, τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη «Λευκή Βίβλο», για να εξασφαλιστούν περισσότερα αστρονομικά υπερκέρδη για το εφοπλιστικό «λόμπι» και από την άλλη μεγαλύτερη ανεργία, φτώχεια και καταρράκωση θεμελιωδών δικαιωμάτων για τους ναυτεργάτες και συνολικά την εργατική τάξη.

Πρώτη γεύση, για τις τρομακτικές αλλαγές εφ' όλης της ύλης στον τομέα της ναυτιλίας που προετοιμάζουν, έχει ήδη δοθεί με τη δημοσιοποίηση της «δέσμης» των 44 μέτρων για τη ναυτιλία, τα οποία εκτός από εισφοροαπαλλαγές και φοροαπαλλαγές και σωρεία άλλων προνομίων από τους εφοπλιστές προβλέπουν ακόμα και την εφαρμογή της λεγόμενης «γυμνής ναύλωσης πλοίων» (bare boat), δηλαδή όχι μόνο θα εντάσσονται στο ελληνικό νηολόγιο πλοία όλων των κατηγοριών με ξένη σημαία, αλλά θα ναυτολογούν χαμηλόμισθους αλλοδαπούς ναυτεργάτες και θα δραστηριοποιούνται και στις εσωτερικές θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Στη σημερινή φιέστα ο υπουργός θα κάνει εκτενή παρουσίαση των 44 μέτρων και επιπλέον θα δώσει τους άξονες συνολικά του «Γενικού Σχεδίου Ναυτιλιακής Πολιτικής». Μάλιστα όπως δήλωσε χτες σχετικά: «Οφείλουμε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε το κεκτημένο του πρωταγωνιστικού ρόλου σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και ταυτόχρονα τη θέση της ναυτιλίας ως βασικού πυλώνα της εθνικής οικονομίας, μέσα σε συνθήκες κλιμακούμενης απελευθέρωσης και εντεινόμενου διεθνούς ανταγωνισμού»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ