ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40

Καλατραβάτε ν' ασπρίσετε

ΟΙ Δρυ... ίδες «τσιτσιδώθηκαν»!

Η κυβέρνηση των προεκλογικών αυθαιρεσιών (με τα αυθαίρετα), η κυβέρνηση του προεκλογικού «εμπρησμού» των δασών (με το δασοκτόνο νομοσχέδιο) έπιασε πάτο! Εφτασε στο σημείο να καταθέσει τροπολογία, με την οποία «παγώνει» τα πρόστιμα προς όσους εκχέρσωσαν δάση, για να χτίσουν «μέσα στη φύση» τις πισίνες και τα γιαγκούζια τους!

***

Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με μια επαίσχυντη πράξη ψηφοθηρίας, που ακυρώνει το «δημόσιο καλό» προς όφελος των οικοπεδοφάγων, των αυθαιρετούχων, των σφετεριστών του κοινωνικού πλούτου.

Η τροπολογία Δρυ είναι κάτι πολύ χειρότερο. Είναι μια καραμπινάτη πράξη εξόφλησης γραμματίων προς μερικές μεγαλοοικογένειες καταπατητών, που λυμαίνονται τον τόπο και θέλουν να αναπνέουν καθαρό αέρα, χτίζοντας τις βιλάρες τους μέσα στα δάση.

Τίποτε λιγότερο! Εξόφληση γραμματίων!

***

Οι άνθρωποι είναι χυδαίοι. Και είναι πια φανερό: Αισθάνονται ότι φεύγουν, νιώθουν ότι τους πέφτει η κουτάλα από τα χέρια και το μόνο που τους απασχολεί, ακόμα και τούτη την ύστατη ώρα, το μόνο που τους ενδιαφέρει, είναι να ξεπληρώσουν, χωρίς κανένα πρόσχημα, ό,τι γραμμάτιο άφησαν ανεξόφλητο προς μερικές μεγαλοοικογένειες «παλιών» και «νέων τζακιών»!

***

Αυτή είναι η κυβέρνηση του «ήθους». Του «εκσυγχρονισμού». Της «χρηστής διαχείρισης». Του «κράτους δικαίου»! Των «μη προνομιούχων»!

Οι άνθρωποι, καθώς φτάνουν οι εκλογές, έχουν ξεφύγει εντελώς. Φέρονται στον τόπο, λες και είναι τσιφλίκι τους. Μαζί με τα δάση «έκαψαν» και το τελευταίο φύλλο συκής τους. Συμπεριφέρονται σαν κοινοί υπηρέτες οικονομικών συμφερόντων. Τρέχουν πανικόβλητοι να διεκπεραιώσουν άρον - άρον όποια εκδούλευση προλαβαίνουν προς τους «κοτερούχους». Λειτουργούν σαν γλοιώδεις υπάλληλοι των αφεντικών τους. Οι Δρυ...ίδες κυκλοφορούν πλέον «τσίτσιδοι».

(σ.σ.: Και δεν έχουν περάσει ούτε δυο μήνες από την αυτοκτονία της Ρ. Σταθέα, που συγκλόνισε το πανελλήνιο...).

Ούτε «δωρεάν» ούτε δημόσια η Παιδεία στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα, με τις μικρότερες δαπάνες για την Παιδεία στην ΕΕ, η παραπαιδεία βασιλεύει, το παραεμπόριο της μόρφωσης κάνει τρελές δουλιές.

Κι όμως εδώ είναι, στην Ελλάδα μιας βαθύτατα ταξικής Παιδείας, που οι δυο Δεξιές της αμορφωσιάς «τσακώνονται» στον αχυρώνα της εκπαιδευτικής παρακμής και της οικονομικής αφαίμαξης του λαού.

Οι μεν καμώνονται τους προστάτες της «δωρεάν» (!) Παιδείας. Είναι αυτοί που επί των ημερών τους τα έξοδα ετησίως για εξωσχολικές δαπάνες φτάνουν τα 400 δισ. δραχμές (πίνακας 1 - πηγή: ICAP). Που τα συνολικά έξοδα για να καλυφθούν οι ανάγκες σπουδών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση επιβαρύνουν το λαό με ένα ποσό που ετησίως κυμαίνεται από 1 έως 1,4 τρισεκατομμύρια δραχμές (πίνακας 2 - πηγή: ΙΝΚΑ)! Που σύμφωνα με τους φορείς της εκπαίδευσης και ειδικότερα των γονιών, που βιώνουν στο πετσί τους τι εστί η εκπαίδευση των παιδιών, με τους μετριότερους υπολογισμούς οι συνολικές ιδιωτικές δαπάνες για τη μόρφωση των παιδιών τους ξεπερνούν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Οσο για τη «φροντίδα» τους προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η χρεοκοπία και τα λουκέτα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ βοούν! Αυτή είναι η «πράσινη» Δεξιά...

Οι δε, η «γαλάζια» Δεξιά, πουλάνε εκπαιδευτικό «ενδιαφέρον». Το έχετε που το έχετε κάνει «μπάχαλο» - λέει στην άλλη Δεξιά, την «πράσινη» - ελάτε τώρα να κάνουμε όλοι μαζί μια εκπαίδευση φαστφουντάδικο! Θες πτυχίο; Πάρε! Θες τίτλο σπουδών; Δώσε τόσα και πάρε! Είσαι Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών (από αυτά που νομιμοποίησε το ΠΑΣΟΚ) και θες να γίνεις πανεπιστήμιο; Γίνε!

Αφού έτσι γίνεται στας Ευρώπας, γιατί να μη γίνεται και εδώ έτσι! Και μήπως μετά των οδηγιών από τας Ευρώπας δεν πορεύονται και οι δυο Δεξιές «μας». Και η «πράσινη» και η «γαλάζια». Αλλά τότε γιατί «τσακώνονται»;

1912. Στη ναυμαχία της Ελλης, το θωρηκτό «Αβέρωφ» κατατροπώνει τον τουρκικό στόλο που κρύβεται στα στενά. Την ίδια μέρα, η Τουρκία, η Βουλγαρία, η Σερβία και το Μαυροβούνιο ξεκινούν συζητήσεις στο Λονδίνο, με σκοπό τη λήξη του Α' Βαλκανικού πολέμου.

1919. Πεθαίνει ο Γάλλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Πιερ Ογκούστ Ρενουάρ.

1923. Γεννιέται στην Αμερική η μεγάλη Ελληνίδα σοπράνο Μαρία Κάλλας (Σεσίλια Καλογεροπούλου).

1944. Οι Βρετανοί αιματοκυλούν ειρηνική διαδήλωση στην πλατεία Συντάγματος, πυροδοτώντας τον πρώτο εμφύλιο που έμεινε γνωστός ως «Δεκεμβριανά». Αντίπαλοι, η ελληνική κυβέρνηση που υποστηριζόταν από τους Βρετανούς και το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ). Οι δίκες των δοσιλόγων, που επρόκειτο να αρχίσουν την ίδια μέρα, ματαιώθηκαν.

1999. Στο Σιάτλ των ΗΠΑ, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι επί μέρες διαδηλώνουν κατά της «παγκοσμιοποίησης», λήγει χωρίς να καταλήξει σε κάποια συμφωνία η σύνοδος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι από 135 χώρες.

Καλύτερα η ... Γκερέκου!

Δεν έχουμε κτηματολόγιο, άρα δεν έχουμε δασικούς χάρτες, άρα δεν έχουμε καταγράψει τα δάση, άρα δεν ξέρουμε αν κάποιος που έχει αυθαίρετο εντός δάσους ...αυθαιρετεί (!), άρα και μεις παγώνουμε τα πρόστιμα, γιατί «ο πολίτης δεν μπορεί να είναι όμηρος των αδυναμιών του κράτους» και «των αδυναμιών του Δημοσίου που δεν κατήρτισε χάρτες»!!!

***

Δεν είναι ανέκδοτο. Είναι η «επιχειρηματολογία» Δρυ χτες στο ρ/σ «Φλας» για την άθλια τροπολογία του! (σ.σ.: Με τέτοιο πολιτικό ανάστημα ο άνθρωπος, λογικό να του διεκδικεί την έδρα η Γκερέκου στην Κέρκυρα)...

***

Αλλά, ποιος είναι το «Δημόσιο», ρε μεγάλε, 20 χρόνια τώρα; Ποιος είναι το «κράτος», ορέ άθλιοι, από το '81 και δώθε; Και πότε σας έπιασε ο πόνος υπέρ του πολίτη μωρέ, τρις ολίγιστοι δημαγωγίσκοι; Και μη δεν ήτανε ο Δρυς, μη δεν ήταν ο Χατζημιχάλης, μη δεν ήταν η κυρία Βάσω, που λέγανε μετά το Υπουργικό Συμβούλιο (8/10) ότι όποιος δε δηλώσει το αυθαίρετο κι όποιος δεν πληρώσει τα πρόστιμα «θα του το γκρεμίσουμε»; Εεεεεε;

Ασχετο:

Προχτές ήταν Παγκόσμια Μέρα κατά του Εϊτζ και ο κ. Πάγκαλος έδωσε συνέντευξη (στα «ΝΕΑ»). «Και πού κολλάει αυτό;», θα ρωτήσετε. Με τον Πάγκαλο και με το ύφος που πρεσβεύει, όλα... κολλάνε. Θέλετε απόδειξη; «Ο Μητσοτάκης είναι σαν το Εϊτζ»!!! Πρόκειται για «απόφθεγμα» από παλιότερη συνέντευξη του κ. Πάγκαλου στις 31/10/93 (στην «Ελευθεροτυπία»). Οπως βλέπετε, έχει μακρά παράδοση στο «ήθος» και στην «ποιότητα της πολιτικής αντιπαράθεσης» ο άνθρωπος...

Ο Λιάπης επαίρεται, που αποτελεί γόνο μιας παράταξης που «έσωσε την Ελλάδα από τον κομμουνιστικό κίνδυνο»...

Ο Χατζηδάκης ζητά από την ΕΕ να βάλει ένα χεράκι στην άθλια πολιτική του ΠΑΣΟΚ, ώστε τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών να λειτουργούν ως ιδιωτικά Πανεπιστήμια...

Και ο Καραμανλής ισχυρίζεται ότι «η ΝΔ σίγουρα δεν είναι ένα δεξιό κόμμα»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ