Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

Ούτε «δωρεάν» ούτε δημόσια η Παιδεία στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα, με τις μικρότερες δαπάνες για την Παιδεία στην ΕΕ, η παραπαιδεία βασιλεύει, το παραεμπόριο της μόρφωσης κάνει τρελές δουλιές.

Κι όμως εδώ είναι, στην Ελλάδα μιας βαθύτατα ταξικής Παιδείας, που οι δυο Δεξιές της αμορφωσιάς «τσακώνονται» στον αχυρώνα της εκπαιδευτικής παρακμής και της οικονομικής αφαίμαξης του λαού.

Οι μεν καμώνονται τους προστάτες της «δωρεάν» (!) Παιδείας. Είναι αυτοί που επί των ημερών τους τα έξοδα ετησίως για εξωσχολικές δαπάνες φτάνουν τα 400 δισ. δραχμές (πίνακας 1 - πηγή: ICAP). Που τα συνολικά έξοδα για να καλυφθούν οι ανάγκες σπουδών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση επιβαρύνουν το λαό με ένα ποσό που ετησίως κυμαίνεται από 1 έως 1,4 τρισεκατομμύρια δραχμές (πίνακας 2 - πηγή: ΙΝΚΑ)! Που σύμφωνα με τους φορείς της εκπαίδευσης και ειδικότερα των γονιών, που βιώνουν στο πετσί τους τι εστί η εκπαίδευση των παιδιών, με τους μετριότερους υπολογισμούς οι συνολικές ιδιωτικές δαπάνες για τη μόρφωση των παιδιών τους ξεπερνούν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Οσο για τη «φροντίδα» τους προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η χρεοκοπία και τα λουκέτα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ βοούν! Αυτή είναι η «πράσινη» Δεξιά...

Οι δε, η «γαλάζια» Δεξιά, πουλάνε εκπαιδευτικό «ενδιαφέρον». Το έχετε που το έχετε κάνει «μπάχαλο» - λέει στην άλλη Δεξιά, την «πράσινη» - ελάτε τώρα να κάνουμε όλοι μαζί μια εκπαίδευση φαστφουντάδικο! Θες πτυχίο; Πάρε! Θες τίτλο σπουδών; Δώσε τόσα και πάρε! Είσαι Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών (από αυτά που νομιμοποίησε το ΠΑΣΟΚ) και θες να γίνεις πανεπιστήμιο; Γίνε!

Αφού έτσι γίνεται στας Ευρώπας, γιατί να μη γίνεται και εδώ έτσι! Και μήπως μετά των οδηγιών από τας Ευρώπας δεν πορεύονται και οι δυο Δεξιές «μας». Και η «πράσινη» και η «γαλάζια». Αλλά τότε γιατί «τσακώνονται»;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ