ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Δε θα πληρώνουν δεκάρα για μισθούς!

Με μια τερατώδη ρύθμιση η κυβέρνηση εξαναγκάζει τους άνεργους να δουλεύουν με μόνο μισθό το επίδομα ανεργίας. Το προϊόν αυτού του τύπου εργασίας θα είναι όλο υπεραξία! Ο εφεδρικός στρατός εργατών, οι άνεργοι, μετατρέπονται σε δύναμη κρούσης για να χτυπηθεί κι αυτό ακόμα το κατώτερο μεροκάματο

Αφού πρώτα τις απέλυσαν, τώρα τους ζητάνε να πιάσουν δουλιά με μεροκάματο τα 11 ευρώ του επιδόματος ανεργίας!
Αφού πρώτα τις απέλυσαν, τώρα τους ζητάνε να πιάσουν δουλιά με μεροκάματο τα 11 ευρώ του επιδόματος ανεργίας!
Αλμα προς τα πίσω, με ευθέως ομολογημένο στόχο την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης χωρίς να πληρώνει δραχμή το κεφάλαιο, κάνει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που παρουσίασε χτες ο υπουργός Εργασίας, Δ. Ρέππας.

Με την προώθηση στη Βουλή του νέου εργασιακού νομοσχεδίου η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη στον κατήφορο των γενναίων επιδοτήσεων προς το μεγάλο κεφάλαιο, της εξασφάλισης φτηνής έως δωρεάν εργατικής δύναμης και της προώθησης της απεριόριστης ευελιξίας στην αγορά εργασίας.

Με τα δύο πρώτα άρθρα-«φωτιά» η κυβέρνηση καταργεί επί της ουσίας το επίδομα ανεργίας, το οποίο μετατρέπει σε μισθό που θα πληρώνει ο ΟΑΕΔ αντί για τον βιομήχανο. Εξαναγκάζει τους επιδοτούμενους ανέργους να παρέχουν την εργατική τους δύναμη με αντίτιμο μόνον το επίδομα, ενώ ταυτόχρονα απαλλάσσει, εξ ολοκλήρου ή εν μέρει, τους εργοδότες από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών με το πρόσχημα της ενίσχυσης της απασχόλησης.

Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο που φέρει και τον προκλητικό τίτλο «Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και άλλες διατάξεις» προβλέπεται η υποχρέωση του επιδοτούμενου ανέργου να τοποθετηθεί «σε θέση εργασίας με πλήρη ή μερική απασχόληση για όσο χρόνο διαρκεί η επιδότηση ανεργίας». Η αμοιβή του προσλαμβανόμενου βαρύνει τον ΟΑΕΔ κατά το ύψος του επιδόματος ανεργίας. Ο εργοδότης θα επιβαρυνθεί μόνο στην περίπτωση που απασχολήσει τον άνεργο πέραν αυτού - με τα σημερινά δεδομένα πάνω από τις 4 ώρες εργασίας - ενώ θα έχει την ευθύνη της ασφαλιστικής του κάλυψης. Σε περίπτωση που ο άνεργος δε δεχτεί να δουλέψει ακόμα και μερική απασχόληση με το νέο καθεστώς, τότε του διακόπτουν το επίδομα ανεργίας.

Πρόκειται για το πιο σκληρό, το πιο αντεργατικό νομοσχέδιο των τελευταίων ετών, το οποίο βάζει στο στόχαστρο όχι μόνον τους ανέργους αλλά όλους τους εργαζόμενους. Η κατάργηση του επιδόματος ανεργίας - γιατί περί αυτού πρόκειται - και η σύνδεσή του με την υποχρεωτική προσφορά εργασίας ανοίγουν διάπλατα την πύλη του εργασιακού μεσαίωνα που το κεφάλαιο θέλει να επιβάλει. Συγκροτούν μια ιδιότυπη μάζα «εργαζομένων» που θα δουλεύουν και θα αμείβονται με τους όρους που επιδοτούνται οι άνεργοι. Ταυτόχρονα, αυτή η μάζα «ανέργων-εργαζομένων», οι τζάμπα εργάτες δηλαδή, αντικειμενικά διαμορφώνουν μια νέα πραγματικότητα στην αγορά εργασίας, με άμεση και πιο πασίδηλη συνέπεια τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης για το σύνολο της εργατικής τάξης.

Μετά τις πάσης φύσεως επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις, φοροαπαλλαγές και απαλλαγές προς το μεγάλο κεφάλαιο, φαίνεται ότι ήρθε η ώρα, η κυβέρνηση να του εξασφαλίσει και τζάμπα εργάτες. Το ίδιο το επίδομα, από ένδειξη αλληλεγγύης των υπόλοιπων εργαζομένων προς τους ανέργους, μετατρέπεται σε κεφάλαιο εξαγοράς εργατικής δύναμης, και μάλιστα με τους χειρότερους όρους.

Οι εισφορές των εργαζομένων προς τον ΟΑΕΔ, αντί να πηγαίνουν στους ανέργους, θα πηγαίνουν στην εργοδοσία, η οποία και θα απασχολεί τζάμπα δεκάδες χιλιάδες εργάτες. Η ασφαλιστική κάλυψη του άνεργου σε καμιά περίπτωση δεν αλλάζει αυτή την αντεργατική εκτροπή. Το «αγκίστρι» είναι πολύ μικρό για να αντέξει το βάρος μιας τέτοιας βάρβαρης πράξης.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι σε αντίθεση με τα άλλα προγράμματα επιδότησης των επιχειρήσεων από τον ΟΑΕΔ προκειμένου να απασχολήσουν ανέργους, όπου έμπαινε ο όρος για έξι μήνες να συνεχίζουν να εργάζονται χωρίς να επιδοτείται η επιχείρηση, εδώ τέτοιος όρος δεν υπάρχει. Επιπλέον λύνει τα χέρια της εργοδοσίας να κάνει απολύσεις προσωπικού ακόμα και όταν έχει στη δούλεψή της επιδοτούμενους ανέργους. Συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει ότι «ο εργοδότης υποχρεούται κατά τη διάρκεια ισχύος της σχέσης εργασίας με τον προσληφθέντα ή τοποθετηθέντα να μην προβαίνει σε απόλυση εργαζομένων από την επιχείρησή του, χωρίς τη συνδρομή σπουδαίου λόγου...». Δηλαδή όταν ο εργοδότης επικαλεστεί τη «συνδρομή σπουδαίου λόγου» μπορεί να κάνει απολύσεις. Αμφιβάλλει κανείς ότι η εργοδοσία θα βρει όχι έναν αλλά εκατό «σπουδαίους λόγους» για να προβαίνει σε απολύσεις. Αμφιβάλλει κανείς ότι με το παραθυράκι αυτό, ανοίγει ο δρόμος ώστε οι εργοδότες να προσλαμβάνουν τζάμπα εργάτες από τον ΟΑΕΔ και να απολύουν τους δικούς τους;

Τους απαλλάσσουν και από τις εισφορές
  • Βαριές οι συνέπειες και για τα ασφαλιστικά ταμεία
  • Μετατρέπει και τα ΚΕΚ σε δουλεμπορικά γραφεία

Σήμερα γίνεται ακόμα πιο καθαρό πόσο σημαντικές ήταν οι κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ, όπως η κατάληψη του υπουργείου Εργασίας, που έγκαιρα προειδοποιούσαν για τη λαίλαπα που έρχεται...
Σήμερα γίνεται ακόμα πιο καθαρό πόσο σημαντικές ήταν οι κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ, όπως η κατάληψη του υπουργείου Εργασίας, που έγκαιρα προειδοποιούσαν για τη λαίλαπα που έρχεται...
Το σίριαλ των γενναίων επιδοτήσεων προς τους εργοδότες δε σταματά. Με το άρθρο 2 του νομοσχεδίου απαλλάσσονται εξ ολοκλήρου ή μειώνονται κατά 50% των ασφαλιστικών εισφορών. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι σε περίπτωση πρόσληψης ανέργων μητέρων με τουλάχιστον δύο τέκνα, ο εργοδότης θα επιδοτείται με το σύνολο των εργοδοτικών εισφορών προς τα ταμεία και τους οργανισμούς. Η επιδότηση θα διαρκεί επί ένα έτος για κάθε παιδί.

Αντίστοιχα δε θα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, αν στη θέση εργαζόμενης που πήρε άδεια κύησης ή λοχείας προσληφθεί άνεργος για όσο διαρκεί η άδεια.

Επιπλέον, οι εργοδότες θα επιδοτούνται με το 50% των εργοδοτικών εισφορών ως κίνητρο για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας μέχρι 25 ετών κατά τον πρώτο χρόνο πρόσληψής τους. Κίνητρο -δηλαδή χρήμα - δίνεται και για την πρόσληψη μακροχρόνιων ανέργων ηλικίας 55 ετών και άνω, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει 6.000 μέρες εργασίας. Και σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση ανοίγει παραθυράκι στους εργοδότες να κάνουν απολύσεις. Αν η επιχείρηση επικαλεστεί «τη συνδρομή σπουδαίου λόγου», τότε θα μπορεί ενώ από τη μια πόρτα προσλαμβάνει ανέργους χωρίς την ασφαλιστική επιβάρυνση, από την άλλη να απολύει εργάτες για τους οποίους πληρώνει εισφορές.

Ενώ δηλαδή, η κυβέρνηση ωρύεται για την ανασφάλιστη εργασία, η ίδια ανοίγει την πόρτα στην εργοδοτική αυθαιρεσία, δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να αντικαθιστούν εργάτες για τους οποίους πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές με άλλους για τους οποίους δε θα πληρώνουν. Μόνο που αυτή η «ανασφάλιστη εργασία» θα είναι νόμιμη ανασφάλιστη εργασία. Η πρόβλεψη ότι οι εργοδοτικές εισφορές θα καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό - αν και αυτό είναι προς απόδειξη - σε τίποτα δεν αλλάζει το γεγονός ότι και πάλι οι εργαζόμενοι, ως φορολογούμενοι πλέον, θα ενισχύουν τις επιχειρήσεις.

Με το άρθρο 3 του νομοσχεδίου η κυβέρνηση επεκτείνει το θεσμό των δουλεμπορικών γραφείων εργασίας. Ετσι, δίνει τη δυνατότητα και στα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης να λαμβάνουν άδεια λειτουργίας Ιδιωτικού Γραφείου Συμβούλων Εργασίας. Εκτός, λοιπόν, από τις επιδοτήσεις για την κατάρτιση ανέργων θα μπορούν να εξασφαλίζουν και πρόσθετα έσοδα ως μεσίτες για την ανεύρεση εργασίας. Με αυτόν τον τρόπο οι εταιρίες δουλέμποροι πολλαπλασιάζονται, οι μεσίτες που εμπορεύονται τον πόνο της ανεργίας αυγαταίνουν μαζί εννοείται και το δουλεμπόριο.

Σε τουλάχιστον 7 χρόνια από τώρα η κυβέρνηση σκοπεύει να αποδώσει στο ΙΚΑ τα 500 δισ. δραχμές, με τα οποία ο Οργανισμός θα καλύψει τις υποχρεώσεις του (μη αποδοθέντα έσοδα) προς τον ΟΑΕΔ, τον ΛΑΕΚ τον ΔΛΟΕΜ, τον ΟΕΚ και τον ΟΕΕ. Ομως, και εδώ η κυβέρνηση δεν καλύπτει ολόκληρο το ποσό που εισπράττει το ΙΚΑ για λογαριασμό των παραπάνω οργανισμών και το παρακρατεί. Η ρύθμιση αφορά το διάστημα μέχρι 31/12/2000. Τα ποσά που έχουν συσσωρευτεί μετά από το 2000 και πάλι δεν καλύπτονται από το Δημόσιο. Ετσι, ενώ οι εργαζόμενοι πληρώνουν εισφορές για συγκεκριμένους σκοπούς (εργατική κατοικία, ανεργία κλπ.) οι εισφορές τους παρακρατούνται από το ΙΚΑ, για να πληρώνονται οι συντάξεις. Κατά τ' άλλα, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι με το 1% έχει εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους για την Κοινωνική Ασφάλιση. Στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Στο δρόμο 500 εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης

Θα αντικατασταθούν από άλλους με μερική απασχόληση

Για πολλά χρόνια ο εκλεκτός δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης στα Ανω Λιόσια, Ν. Παπαδήμας, παίζει με την ανάγκη των εργαζομένων για εργασία, γεμίζοντας τις δημοτικές επιχειρήσεις με ομήρους και εν δυνάμει ψηφοφόρους, στήνοντας έναν από τους πιο αισχρούς ψηφοθηρικούς μηχανισμούς. Τώρα, σε συνεργασία πάλι με την κυβέρνηση, πετάει στο δρόμο ακόμα 500 εργαζόμενους μέχρι τέλος του χρόνου, που θα πάνε και αυτοί στο ταμείο ανεργίας μαζί με τους 675 που απέλυσε τον περασμένο Ιούνη. Ηδη, οι εργαζόμενοι, στο σύνολό τους, αποφάσισαν άμεσα να απαντήσουν και σήμερα προχωρούν σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 8 το πρωί έξω από το Δημαρχείο, καταγγέλλοντας όχι μόνο τις απολύσεις, αλλά και τα σχέδια της διοίκησης να εκμεταλλευτεί τώρα τη μερική απασχόληση στο Δημόσιο και τον αντιδραστικό Κώδικα των ΟΤΑ για να δημιουργήσει νέους ομήρους.

Αλλωστε, οι 1.175 και πάνω άνεργοι που υπάρχουν πλέον στα Ανω Λιόσια δημιουργούν ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα για την πόλη και αναδεικνύει την πολιτική αλητεία που παίζεται στην πλάτη τους, γιατί αυτούς τους ίδιους θα χρησιμοποιήσουν πάλι πατώντας πάνω στην ανάγκη τους για δουλιά. Είναι εργαζόμενοι, τους οποίους, το προηγούμενο διάστημα, κράταγε σε ομηρία, αφού τους προσλάμβανε μέσω των δημοτικών επιχειρήσεων με 4μηνες και 6μηνες συμβάσεις σε διάφορα προγράμματα, για να καλύψουν στην πλειοψηφία τους πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δήμου και αυτοί οι ίδιοι θα χρησιμοποιηθούν και πάλι με νέες πιο αντεργατικές συνθήκες.

Ο δήμαρχος Ανω Λιοσίων εντελώς ωμά και προκλητικά χτες το πρωί και λίγες μέρες πριν τις γιορτές ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα απολύσει περίπου 500 εργαζόμενους από τις τρεις δημοτικές επιχειρήσεις (Ραδιοφωνίας, Κατασκευαστική και Ανάπτυξης), με δικαιολογία την έλλειψη χρημάτων.

Ηδη όμως, από τις προηγούμενες απολύσεις, όπως καταγγέλλει με χθεσινή του ανακοίνωση και το σωματείο των εργαζομένων στο δήμο, πολλές υπηρεσίες υπολειτουργούσαν και αυτή τη στιγμή ουσιαστικά πολλές από αυτές διαλύονται. Ηδη, αποκαλύπτει το σωματείο, η διοίκηση δίνει σε ιδιώτες το Πάρκο Πόλης, το ΒΙΟΠΑ, το Κοιμητήριο μέχρι και το κυλικείο στο Δημαρχείο και στοχεύει σε συνεργασία με ιδιώτες μέσα από δήμο και δημοτικές επιχειρήσεις να προσλαμβάνει εργαζόμενους με μερική απασχόληση. Αλλωστε, αυτά είναι τα νέα εργαλεία, τονίζει, που ψήφισαν στη Βουλή και στην ΚΕΔΚΕ, ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΣΥΝ. Γι' αυτό, το σωματείο καλεί όλους τους μόνιμους εργαζόμενους να μπουν αποφασιστικά στη μάχη και να αντισταθούν σ' αυτήν την πολιτική με απεργίες - καταλήψεις - διαδηλώσεις. Να ενημερώσουν τους δημότες και να μην επιτρέψουν να περάσουν αυτά τα σχέδια. Να υπερασπιστούν το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Η κυβέρνηση ικανοποιεί ακραίες απαιτήσεις των βιομηχάνων

Ως μια ακόμα πιο ακραία πολιτική ενέργεια χαρακτηρίζει η Εκτελεστική Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που δίνει τζάμπα εργάτες στους βιομήχανους, το οποίο όπως σημειώνει απαίτησε το μεγάλο κεφάλαιο για την αύξηση των κερδών του με θύματα τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου, σημειώνει ειδικότερα, είναι απαίτηση των βιομηχάνων, των εργοδοτών και των κεφαλαιοκρατών για την ακόμα μεγαλύτερη ληστρική εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, αφού στην ουσία η κυβέρνηση μέσα από εκβιασμούς, και εκμεταλλευόμενη το πρόβλημα της ανεργίας που η ίδια η πολιτική της δημιουργεί, προσφέρει τώρα τους άνεργους τζάμπα στο βωμό της εργοδοσίας.

Η φιλοσοφία του νομοσχεδίου έχει στόχο να εκβιάζει τους άνεργους να δουλεύουν τζάμπα, σημειώνει, εκβιάζει όμως και τους ήδη εργαζόμενους, αφού δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη μετά την πρόσληψη τζάμπα των ανέργων να απολύει από τους υπάρχοντες εργαζόμενους. Δεν πρέπει λοιπόν να μένει καμία αμφιβολία, σε όσους την έχουν, ότι η κυβέρνηση αυτή δεν έχει κανένα δισταγμό να υλοποιήσει τις πιο ακραίες επιλογές του κεφαλαίου. Η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ έχει την απόλυτη στήριξη της ΝΔ και είναι υπεύθυνη για την ανεργία και τη φτώχεια.

Τέλος, το ΠΑΜΕ καλεί τα Συνδικάτα να καταδικάσουν τις αντεργατικές πολιτικές και να δυναμώσουν την πάλη για την ανατροπή τους. Να καταδικάσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ που στηρίζουν και είναι φορείς αυτών των πολιτικών. Να διεκδικήσουν αιτήματα που να ικανοποιούν τις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες τους και να δυναμώσουν το μέτωπο του αγώνα μαζί με τη μικρομεσαία αγροτιά και τους επαγγελματοβιοτέχνες που πλήττονται από αυτές τις πολιτικές.

ΝΑΟΥΣΑ
Συντονίζονται αγωνιστικά ενάντια στην ανεργία

Αγωνιστικά ετοιμάζονται οι εργαζόμενοι της Νάουσας να υποδεχτούν στις 13 του Δεκέμβρη τον υπουργό Εργασίας στην πόλη τους, αν τελικά επαληθευτούν οι πληροφορίες που θέλουν τον Δ. Ρέππα να ανεβαίνει στη Νάουσα για να ανακοινώσει μέτρα για την ανεργία. Μέσα στο Γενάρη εξάλλου, προχωράνε στη διοργάνωση πανναουσαϊκού συλλαλητηρίου, με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου, ενάντια στο καθεστώς των εργολαβιών που προωθεί η εργοδοσία στα εργοστάσια της Νάουσας, με την ανοχή και τη στήριξη της κυβέρνησης.

Αυτά μεταξύ άλλων αποφάσισαν σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν το βράδυ της Τετάρτης εκπρόσωποι από τα σωματεία των εργαζομένων στην κλωστοϋφαντουργία και συγκεκριμένα από τα τρία εργοστασιακά σωματεία του Λαναρά, από το σωματείο της επιχείρησης «Βαρβαρέσος» και το κλαδικό σωματείο της κλωστοϋφαντουργίας. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων προχώρησαν και στη σύσταση συντονιστικού οργάνου μεταξύ των εργοστασίων της πόλης, με στόχο να συμβάλουν στην αλληλοενημέρωση για τα προβλήματα του κάθε εργασιακού χώρου και να προωθήσουν άμεσα τη συντονισμένη δράση των εργαζομένων του κλάδου στις επικείμενες κινητοποιήσεις.

Στο μεταξύ, κάτω από το βάρος των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στο «Βαρβαρέσο», η εργοδοσία αναγκάστηκε την Τρίτη, σε συνάντηση που είχε με τη διοίκηση του σωματείου να δεσμευτεί ότι δε θα προχωρήσει στις απολύσεις που είχε εξαγγείλει πριν από ένα περίπου μήνα. Αφησε ωστόσο ανοιχτό το ζήτημα των εργολαβιών, αλλά και αυτό των εργασιακών σχέσεων, αιτήματα που αποτελούν αιχμή στον αγώνα των εργαζομένων. Οι εργάτες της επιχείρησης «Βαρβαρέσος» πραγματοποιούν την Κυριακή νέα Γενική Συνέλευση προκειμένου να εκτιμήσουν τις εξελίξεις και να αποφασίσουν για την πορεία των κινητοποιήσεών τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ